BALLA GÉZA WINERY

 

                                            BALLA GÉZA WINERY

 

     Crama Balla Géza Winery este un loc de poveste, unde trecutul și istoria se îmbină cu modernitatea. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, această cramă a fost înființată relativ recent, în anul 1999, beneficiind de dotări și echipamente moderne,însă podgoria Miniș-Măderat, pe care se află, este o podgorie străveche, cu atestări ce datează încă  din anul 1023.

     Deși, inițial, o faimoasă regiune viticolă așezată în tihnă la poalele Aradului, această zonă s-a cufundat, treptat, în uitare, în secolul XX, deoarece se punea accent pe cantitate și nu pe calitate. Descoperind savoarea strugurilor de aici, care aprinde scânteia dragostei, dă aripi gândurilor și emană focul prieteniei, dr. Ing. Balla Géza a hotărât să înființeze propria societate, SC WINE PRINCESS SRL, punând în anul 1999 bazele cramei ce îi poartă numele. Acesta a putut înțelege valoarea strugurilor de aici, fiind doctor în oenologie, și și-a propus să readucă în atenție potențialul ridicat al zonei. Obiectivul său este ca această podgorie istorică să își recâștige numele pierdut.

     Dl. Géza este susținut în acest proces și de condițiile deosebite ale podgoriei, ce se află la poalele Munților Zarandului, în imediata apropiere a râului Mureș, pe o lungime de 40 de kilometri, precum și de influența climei adriatico - mediteraneene, elemente ce dau naștere unor vinuri roșii magice, care aduc faima podgoriei

Se poate spune, fără dubiu, că vinurile acestei crame reflectă perfect personalitatea proprietarului său: dure în aparență, însă cu suflet. Pe măsură ce apuci să le deguști, îți dorești să descoperi din ce în ce mai mult.                                                      

     Aici se produc struguri pentru vin pe o suprafață de 120 hectare, pe patru plaiuri din zonă: Păuliș, Covăsânț, Ghioroc și Cuvin, soiurile roșii ocupând 80% din suprafețe. Vinurile  au o personalitate specifică, cele roșii sunt intens colorate, plăcut catifelate, fine și fructuoase, pe care își pune amprenta terroirul Minișului. Soiurile autohtone Feteasca Neagră şi Cadarca respectiv cele internaționale Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc le produce prin tehnologii clasice de vinificare urmând conceptul de minimă intervenție, fără drojdii selecționate, la temperatură controlată, urmate de o perioadă de maturare în butoaie mari și o parte în butoaie mici, majoritatea la a doua sau a treia utilizare. 

     Vinurile albe din soiurile Mustoasă de Măderat, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Riesling de Rhin, Traminer, Pinot Gris, Chardonnay și Sauvignon Blanc, respectiv rosé-ul, se obţin prin tehnologii moderne, în tancuri de oțel cu temperatură controlată, pentru a păstra prospețimea și fructuozitatea vinurilor.  Chardonnay-ul este maturat în butoaie de stejar pe drojdii fine - sur lie - cu battonage lunar, la fel și Furmintul, maturându-se o perioadă în butoaie mici.

     Cadarca este, cu siguranță, soiul asociat cu numele său. Din acesta, dl. Balla Géza reușește să producă, cu pricepere și măiestrie, vinul roșu sec, Cadarca Reserve, Cadarissima dulce (primul vin de tip Aszu de la noi din țară), Vinul Stonewine, Clarus și Vinul roze. Cea mai nouă producție este una cu totul specială, spumantul din Cadarca. Pentru că spuneam că istoria se regăsește la fiecare pas, și Cadarca are o poveste. Se spune că acest soi a ajuns în Miniș pe două căi, prin anii 1570: una din direcția Albania-Macedonia-Serbia-Ungaria, iar cealaltă din Istanbul, via Bulgaria-Macedonia-Serbia-Miniș. În trecut, acest soi a fost preferatul Curții Imperiale Austriece.

     Vinurile obţinute pe cele 120 hectare de vie, proprietate proprie, se păstrează în pivniţele  cu o capacitate de depozitare de 8000 hl, în budane de stejar şi barrique-uri pentru vinuri roşii, iar vinurile albe și rosé se vinifică în tancuri din oţel inoxidabil, cu temperatură controlată. Vinurile cu calităţi deosebite, cum sunt vinurile Stonewine, se lansează după o maturare de doi ani, în butoaie, urmată de o maturare în sticlă cel puțin un an.

     Vinurile Stonewine sunt vinificate din struguri cultivați la altitudini de 400-500 m, unde stratul de sol fertil nu depăşeşte 20-30 de cm, cu substrat de șist, gresie fisurată, granit, diorit și roci metamorfe. 

     Vinurile Clarus un spumant brut, obținut prin metoda tradițională defermentare la butelii, din soiul alb cu o veche tradiție în podgoria Miniș, Mustoasa de Măderat.

     De asemenea, trebuie să  știți faptul că aici se promovează și conceptul de turism al vinurilor, putându-se organiza degustări de vinuri. Este un concept interesant, oferindu-se spre degustare două pachete de vinuri: vinuri clasice și vinuri Premium. Pachetele încep de la 16 euro/persoană. Dacă mergeți într-un grup de 7-8 persoane, veți putea beneficia de o prezentare a podgoriei, a istoriei acesteia și a vinurilor produse aici. Nu este nevoie să plecați după degustare. Puteți să vă bucurați de acest tărâm de poveste, rămânând la pensiunea Wine Princess. Vă mai spunem un secret: dl. Géza este pasionat și de gastronomie, așa că felurile de mâncare regăsite aici vor fi irezistibile pentru gurmanzi.

     Vinurile produse la Bella Géza Winery excelează chiar și peste hotare. Unele dintre ele se beau, în prezent, în restaurante cu stele Michelin, un fapt cu care nu multe crame din România se pot lăuda. După ce le întâlnesc, străinii își propun să le cunoască la ele acasă, motiv pentru care această cramă este un punct turistic extrem de atractiv.

 


Postare mai veche Postare mai nouă