CASA BOLGIU

                           

                                            CASA BOLGIU

     Situată în localitatea Urlați, județul Prahova, Casa Bolgiu a fost înființată în anul 2006 de familia a cărui nume îl poartă. Însă povestea ei este mai veche, deoarece acum e la a patra generație.

     Este o afacere de familie, de patru generații, terenurile fiind ale mebrilor acesteia. Astăzi administrator este Valeriu Bolgiu, ajutat de fii săi Ștefan și Costin (a patra generație), ce au finalizat studii în domeniu, fiind absolvenți ai Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti. Prima generație a fost cea a lui Nicolae C. Bolgiu, ale cărui inițiale sunt gravate pe o piatră și stau mărtuire  din anul 1934, la intrarea în pivniță. Era unul din cei mai renumiţi viticultori din zonă în perioada interbelică, alături de familiile Basilescu și Ţigănescu. Tot atunci a fost construita și pivniță, în totalitate din piatră.

     Domeniile Bolgiu cuprind și o parte din fostele vii brâncovenești, în posesia cărora au intrat în urma retrocedărilor din 1990. Un aspect ce face din Cramele Bolgiu un caz aparte este faptul că nu au recurs la defrișarea viilor redobândite. După anul 1990, când au reintrat în posesia viilor au început investițiile pas cu pas ca să readucă via la viață. Așa a ajuns astăzi la o suprafață de 88 de hectare, dintre care, pe 54 de hectare sunt plantate soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Fetească Regală, Aligote şi Busuioacă de Bohotin (acestea au o vârstă cuprinsă între 25 și 40 de ani), pe 8 hectare soiuri de Shiraz, Cabernet Franc și două clone de Merlot (una pentru vin spumant și roze, iar alta pentru vin roșu).

     Viile au o „vârstă constantă”, asta însemnând că sunt conservate cu grijă, plantele fiind înlocuite treptat, astfel că vârsta medie a plantelor rămâne constantă. Prin această practică, se asigură o calitate maximă a producţiei, chiar dacă volumul ei este redus.  Credința lui Ştefan Bolgiu este că „Via matură este tezaurul nostru şi nu o vom defrişa. Rădăcinile ei, adânci de acum, aduc în bobul de strugure cele mai valoroase elemente din sol. Urmând modelul văzut în Franţa, o vom conserva prin înlocuiri treptate”.

     Pentru a dezvolta o afacere de succes, familia Bolgiu s-a inspirat din modelul francez, astfel au în vedere și dezvoltarea segmentului de enoturism. În clădirea vechii crame au amenajat o sală de degustare de vinuri, o sală de mese și 4 camere ce servesc drept dormitoare. În centrul orașului se află brutăria, cu specialități de la produse de panificație, la produse de cofetărie cu torturi și prăjituri.

 

     Raționamentul înființării acesteia îl explica Ștefan Bolgiu: „Vinul şi pâinea sunt două produse inseparabile încă de când s-a scris Biblia”. În ambele direcții, atât viticultura cât și panificaţia, familia Bolgiu pune accent pe rețete tradiționale cu ingrediente naturale.

     Casa Bolgiu oferă o gamă variată de vinuri:Casa Bolgiu, Săgeata lui Cupidon, Cinci Terase.

 


Postare mai veche Postare mai nouă