Casa de vinuri ZAIG

 

                                            Casa de vinuri ZAIG

 

     Un amestec de nou cu tradiţional, Casa de vinuri Zaig este un loc ales, situat în ţinutul saşilor sau ţinutul celor Şapte Cetăţi, Siebenburger. Casa de vinuri Zaig se află în localitatea Teaca.  

     Scurt istoric

     Casa de vinuri Zaig este situata în localitatea Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, localitatea pe care însuşi cărturarul Johannes Troster a menţionat-o în cartea „Das Altund neu Teutsche Dacia”, spunând că vinurile din Teaca (Tekendorf) sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a gustat vreodata. Istoria locului este legată de venirea saşilor în anii 1260, care au plantat peste 400 de hectare de vie, iar la plecarea lor din Teaca în 1944, viile au intrat în proprietatea statului.         După perioada Revolutiei, podgoriile au ramas în paragină, până când, în 2013, Zaig Eckehardt a reuşit să replanteze o suprafaţă de 7 hectare cu vie, în acest fel readucând în atenţia locuitorilor, si nu numai, cultura şi importanţa vinurilor.

     Proprietarul cramei, Zaig Eckehardt, este unul dintre ultimii saşi din regiune, dar si cel care a dorit să ducă tradiţiile săseşti mai departe, făcând-o într-o maniera modernă, împletind tradiţiile vechi cu ideile noi şi creând un brand ce va dăinui în timp.

     Totul a luat naştere în 2013, an în care Zaig a îmbuteliat primii 3,000 de litri de vin. Procesul de vinificaţie este atent urmărit de o echipa închegată şi împământenită în culturile nobile ale vinurilor, în aşa fel încât în sticle să ajungă o băutură rafinată şi dedicată până şi celor mai selecte gusturi.

     Aici vei avea de ales dintre cele mai delicioase soiuri de struguri: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Neuburger, Traminer şi Fetească Neagră, care au fost transformate în adevărate capodopere îmbuteliate. Deţin 13 hectare de viță-de-vie nobilă, plantată în 2013.

     Reuşind să păstreze tradiţia, dar şi să vină cu o imagine mai nouă, mai modernă, Casa de vinuri Zaig s-a făcut rapid remarcată prin calitatea gustului şi profesionalismul numelui.

      În prezent...                

     Aici te poţi bucura de gustul unui splendind Chardonnay care, dupa cum ştim, este vinul cu cea mai mare căutare la nivel internaţional. Gustul acestuia este unul elegant, onctuos, asemănat adeseori cu aroma untului întins pe pâine.

     Muscat Ottonel este un soi de struguri de origine franceză. Vinurile obţinute din această varietate sunt albe, seci, dulci sau demidulci. Au o tărie alcoolică de circa 11,5-12%. Vinul Muscat Ottonel se caracterizează printr-o culoare galben-pai, cu o aromă tipică de muscat, care evolueaza prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin si delicat.

     Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai populare vinuri albe, fiind apreciat pentru prospeţimea lui, care se datorează nivelului ridicat de aciditate şi a cantităţii mici de zahăr. Indiferent că se numeşte Sancerre sau Sauvignon Blanc, este cunoscut ca un vin revigorant, sec, cu un nivel mare de minerale şi note de ierburi aromatice.

     Traminer sau Gewürztraminer, este un soi nobil de viță-de-vie. Acesta este un vin alb fructos, particular şi fin, aroma deosebita făcându-l de neconfundat cu alte vinuri.

     Neugurger de Lechinţa este un vin alb de origine austriac. Strugurii reprezintă o încrucişare intre Roter Veltliner și Sylvaner. Este un vin sec de calitate superioară, robust, cu o culoare galben-verzuie şi o aromă uşoară.

     Casa de vinuri Zaig este o cramă de familie cu o capacitate de producție de până la 700 HL de vin. Metoda folosită la obținerea vinului este cea clasică,  modernă. La fermentație folosesc doar vase din inox cu un controlul termic, iar pentru maturare/ învechire folosesc butoaie din stejar. Crama dispune de o hală amenajată unde sunt păstrate rezervoarele din inox pentru fermentarea mustului proaspăt și o sală pentru păstrarea vinului. Au pastrat și viile vechi care, chiar dacă nu sunt cele mai profitabile pentru că necesită muncă destul de meticuloasă, ține o punte de legătură între generații – cea veche și generația nouă. Din soiurile vechi au pastrat soiul Feteasca Albă, Neuburger și Traminer.

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă