CASA ISĂRESCU

 

                                            CASA ISĂRESCU

 

     Ctitorul viticulturii moderne românești, I.C. Teodorescu, scria în anul 1943: Vinul de Drăgăşani este un excelent vin de masă, cel mai bun din România – culoare galben-auriu, un pronunţat gust de fruct, un buchet foarte personal.

      

     Casa Isărescu este un vechi conac tradițional, renovat și modernizat, ce se află în vârful unui deal, înconjurat de Podgoria Drăgășani, din Oltenia.

     Poartă numele fondatorului său, Mugur Isărescu, şi a fost înființată în anul 2003, din dorința de a readuce încrederea oamenilor în calitatea vinurilor românești, în special a celor din podgoria Drăgăşanilor, o podgorie cu istorie și prestigiu. Domeniul este moștenire de familie, la fel și pasiunea pentru viticultură. Mi s-a părut extraordinar şi am apreciat că o mică anexă din lemn a vechiului depozit este păstrată și amenajată drept un mic muzeu, pe pereții căruia se pot vedea poze cu membrii familiei, îmbrăcați în costume populare.

     La prima vedere am remarcat domeniul, ce se întinde pe 40 de hectare, pe culmea unui deal ce oferă o panoramă superbă asupra vecinătăţilor. De acolo domină un peisaj bucolic cu vederea la lac şi munte. Complexul  include un restaurant - de pe terasa căruia se pot admira podgoriile de viţă-de-vie, o pizzerie pe lemne - în aer liber, un salon pentru degustat vinuri și o cramă. De asemenea și o pensiune ce pune la dispoziție șase camere pentru cazare.

     Crama include varietăți de struguri internaționali, dar și naționali: Crâmpoşie Selecţionată, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Negru de Drăgăşani, Novac.

     Pentru pasionaţii de viticultură și nu numai, se oferă vizite în vie și cramă, dar și mese pentru minimum 15 și maximum 50 de persoane. Tot aici vă puteți delecta cu degustări de vinuri.      

     Ȋn continuare, o să descriu varietăţile de vinuri pe care ni le propune Crama Isărescu.

     Un excelent vin prietenos şi cu o prospeţime de invidiat este Crâmpoşie Selecţionată, „Ţărăncuţa care place boierilorˮ – cum o numea Păstorel Teodoreanu, dintr-un vechi soi local care a rezistat încă de pe vremea dacilor.

     Pentru cine doreşte un vin fructuos, cu aromă discretă de flori de câmp şi gust plăcut, lejer poate opta pentru Fetească Regală.

     Sauvignon blanc demisec/sec este un vin ce se remarcă prin echilibru, corpolență și cu gust fructuos, migdalat, ușor amărui, aromă tipică soiului, cu tentă de flori de viță de vie.

     Roze (Merlot) impresionează prin arome de trandafiri, fructe de pădure,iar Roze (Cabernet Sauvignon) prin aroma intens fructată si nuanţele florale discrete.

     Negru de Drăgăşani este un vin cu trăsături aparte ce se remarcă prin prospeţime, gust mai lejer, uşor taninos.

     Pe lângă varietățile de vinuri albe și negre, Casa Isărescu produce un Soi Negru de Drăgășani, creat în 1972, obținut din încrucișarea soiului local Negru Vârtos cu Saperavi – un soi adus din Georgia.

     Cu o producţie anuală de circa 200.000 L, vinul este păstrat în butoaie de lemn de stejar.

     Importanţa deosebită a locului asupra vinului se datorează faptului că strugurii se impregnează de atmosfera și aroma locului în care se coc, pe care le filtrează și le transmit în cele din urma vinului.

 


Postare mai veche Postare mai nouă