Crama 1000 de chipuri

    1000 de zile de primavara pe an, 1000 de zambete pe minut, 1000 de momente speciale petrecute alaturi de prieteni. Suna bine, nu?

                                            1000 DE CHIPURI

 

Anul 2007 a fost începutul pentru Crama 1000 de chipuri. Atunci au fost plantați butași de viță de vie în podgoria din Dealu Mare.

Astăzi, suprafața domeniului este extinsă pe 63 de hectare, pe care se află următoarele soiuri: Sauvignon blanc, Chardonnay, Fetească albă, Riesling Italian, Tămâioasă românească, Pinot noir, Syrah, Fetească neagră, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc.

Solul beneficiază de calitatea potrivită dezvoltării strugurilor, atenția la detalii fiind nelipsită. De asemenea, se ține cont de distanța între rânduri, dar și de distanța între plante, aceasta ultima fiind de un metru.

Mai departe, din vie, strugurii trec în următoarea etapă de vinificație care se realizează sub îndrumarea enologului Tudor Hrubaru. În cazul vinurilor albe, toate procesele sunt efectuate în tancuri de inox alimentar deoarece acestea nu afectează organoleptic produsul finit.

Povestea vinului este în strânsă legătură cu denumirea cramei 1000 de Chipuri. În semn de respect, primele vinuri produse poartă numele și chipul persoanei de la care a fost preluat acel pământ. Nume precum Cantea, Luscan, Iordache nu sunt doar nume de familii, ci reprezintă o poveste. Sunt generații ce au fost deposedate de bunuri, de către regimul comunist, repuși în drepturi după 60 de ani, însă prea tărziu pentru a-și putea împlini visurile. Unii plecați departe de țară, alţii prea bătrâni pentru a o lua de la început.

Însă, poveștile lor vin cu precizarea importantă că „Aceste vinuri nu sunt un memorial al durerii, ele reprezintă, sperăm noi, un vis împlinit, un semn de respect, o recuperare morală a istoriei noastre, a chinurilor îndurate, a dragostei față de pământ și ceea ce el ne poate oferi.”

Descrierea vinurilor și a asocierilor lipsesc de pe etichetele sticlelor, așa cum am fost obişnuiţi să vedem, în general, deoarece: „Nu vă oferim informaţii de genul «vin cu o ţinută remarcabilă, cu personalitate, sau asocieri gastronomice complexe». Noi credem că se asociază în general cu prietenii dar poate fi degustat și singur.”

Povestea vinului continuă cu următoarele game de vinuri: Cantea (Cabernet Sauvignon 2011 - roșu sec), Luscan (Pinot Noir 2011 – roșu, sec), Iordache (Fetească Albă 2011 - alb, sec), Distinctis (Merlot 2011 - roșu, sec), Dei Gratia (Cabernet Sauvignon 2012 - roșu, sec), Alb (Tămâioasă Românească & Sauvignon Blanc 2015 - alb, sec; Sauvignon Blanc 2015, Chardonnay 2015).

Celelalte poartă denumirile soiurilor din care sunt realizate și anul de fabricare: Fetească Neagră 2015, Merlot 2015, Cabernet Franc 2015, Pinot Noir 2014, Shiraz 2015, Shiraz & Cabernet Sauvignon 2013, ROSE 2016, Tămâioasă Românească 2016, Sauvignon Blanc 2016, Pinot Noir & Shiraz 2014.

Pentru degustări de vinuri și cazare, sunt pregătite în Dealu Mare, la Urlați, într-o atmosferă relaxantă, 20 de spații de cazare și degustări direct din tanc și barrique.

 

 


Postare mai nouă