CRAMA ANDRONIC

CRAMA ANDRONIC

 

Atunci când vorbim despre Crama Andronic putem afirma, așa cum spunea și Robert Louis Stevenson, că vinul reprezintă o poezie îmbuteliată. Este o poezie cu vers dulce, inspirat din pasiunea pentru vinuri de calitate, dar și ritmat, păstrând cadența încă din vremuri străbune. Într-adevăr, din tot ce am observat aici, vă pot spune, fără urmă de îndoială, că această poezie este născută din dorința de a se obține performanță, chiar și la un nivel micro.

Alata intre paralelele, 46*05’ și 46*35’ latitudine nordică și meridianele 21*15’ și 22*00’ longitudine estică, într-un climat temperat continental moderat, terenul se bucură de influențe climatice benefice dezvoltării plantelor cu orientarea către Soare. Iar recent s-a refăcut și drumul vinului, acesta fiind asfaltat și oferind astăzi posibilități de acces la plantație în orice condiții

Da, este o cramă foarte nouă, dar cu puternice rădăcini. Deși înființată în 2010, ea reprezintă un adevărat elogiu adus moșiei tradiționale. Proprietarii sunt de naționalitate germană, definiți în fiecare acțiune de rigurozitate și exactitate. Aceștia au fost încurajați de persoane din jurul lor să se implice în salvarea viei moștenite din bătrâni. Au început o muncă temeinică pentru a readuce la viață vechea vie, uitată demult. Inițial, rezultatele au fost slabe. Totuși, fiind extrem de atașați de pământuri,și purtând un respect deosebit față de străbuni și de darul lăsat moștenire de aceștia, au hotărât să nu renunțe. Au început să caute soluții pentru a beneficia de susținere în cadrul acestui proces. Astfel, au reușit să atragă fonduri europene de reconversie, iar cu ajutorul acestora, readucerea la viață a viei a început să devină un succes.

Astfel, poezia se transformă în poveste, iar plantația renaște, devenind o plantație sănătoasă, cu performanțe deosebite, ce îi face mândri pe proprietarii din Germania și le demonstrează că munca lor nu a fost zadarnică. Da,Crama Andronic se bucură astăzi de toatăîncrederea acordată, iar cu ajutorul investițiilor,constant, ajunge de la an la an să pună bazele acestei noi povești.

Fiți siguri că acest loc este unul magic, un loc unde imposibilul se transformăîn realitate prin muncă si perseverență. Localnicii spun că acum mulți ani, în 1845 mai exact, baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii ce se afla în zonă, a reușit să aducă, tocmai din îndepărtata Californie, trei puieți de sequoia gigantea pe care i-a plantat pe Dealul Mare din apropierea localității Măderat. Deși nimeni nu credea că plantarea lor va fi un succes, pentru a-și întinde rădăcinile și pentru a se dezvolta, aceștia având nevoie de un strat de pământ cu o grosime de cel puțin 10 metri, ei s-au adaptat fără niciun fel de problemă în localitatea arădeană, unde solul are o adâncime de numai 2 metri. Toți trei puieții aduși s-au prins rapid și s-au dezvoltat normal. În prezent, însă, doar doi dintre ei mai poti fi regăsiți, unul fiind distrus de un fulger cu mult timp în urmă. Aceștia reprezintă un adevărat punct turistic, având aproximativ 35 de metri înălțime și o circumferință de peste 4 metri.

 Soiuri de struguri: Tămâioasă Românească, Merlot, Cabarnet Savignon, Furmint, Cabernet Franc.

Vă invit sădegustați cu sufletul deschis vinurile produse la Crama Andronic, deoarece ecouri ale istoriei încapsulate într-un pahar de vin din vremea Imperiului Habsburgic ajung la noi, prin rafinament și gust, fie că vorbim despre vinuri roșii, albe sau rosé.      


Postare mai veche Postare mai nouă