Crama Aramic

Crama Aramic

 

Urmatorul loc de pe lista noastra se afla in Judetul Timis, in Silagiu. Infiintata in anul 2015, Crama Aramic este o crama relativ tanara. Insa, in ciuda acestui fapt, ea are potential de producere a unor vinuri calitative si indelung apreciate, avand deja cateva medalii castigate la concursurile nationale.

Traditia viticola a locului este destul de veche. Proprietarul cramei ne povesteste cum, inainte de a readuce la viata viticultura din zona si de a-si incepe proiectul, s-a interesat de istoria locului. Acesta a gasit insemnari prin care se afirma ca multe dintre culturile de vita-de-vie existau si erau ingrijite cu multi ani in urma. De exemplu, una dintre insemnari il avea drept autor pe Sigismund Ormos care, in jurul anului 1800, povestea cat de mult astepta perioadele in care trebuia sa mearga la munca viei impreuna cu restul localnicilor.

Clima Silagiului este continental-mediteraneana, ajutand mult la cresterea si coacerea strugurilor. Pozitionarea Dealurilor Silagiului este si ea benefica, intrucat acestea sunt expuse intr-un mod ideal la soare, pantele fiind inclinate spre Vest si Sud, intr-un unghi in care soarele mangaie perfect strugurii. De asemenea, solul este de mai multe tipuri, de la cel brun roscat de padure pana la solul cu un continut mare de oxizi de fier, perfect pentru vinurile rosii.

Crama Aramic cultiva mai multe tipuri de struguri, atat rosii cat si albi: Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Pinot Noir, Feteasca Neagra si Merlot.  Acesta cultura variata de vita-de-vie se intinde pe o suprafata de 48 de hectare,iar linia de procesare a cramei este una moderna, cu o capacitate de peste 200.000 de litri.

Culesul strugurilor se realizeaza manual, cu multa grija. Fiecare ciorchine trebuie cules cu mare atentie pentru a nu atinge barele de metal, iar selectia lor se face cu o foarte mare vigilenta. Crama are propria sa linie de imbuteliere, bucurandu-se de o tehnologie de ultima generatie. Intregul echipament este nou, din inox, iar rezervoarele sunt mereu controlate din punct de vedere termic. Proprietarul are planuri mari pentru viitorul cramei, dorind sa infiinteze in curand o sala dedicata maturarii strugurilor. Aceasta va fi umpluta cu numeroase baricuri de stejar.

Crama se bucura de numeroase tipuri de vinuri apreciate in intreaga tara, si nu numai. Exista macar un vin pentru gustul fiecaruia: Sauvignon Blanc - un vin de o aroma intensa de flori de vita de vie rar intalnita, un gust imbogatit cu note vegetale, de lastar de coacaz ce merge perfect la o cina de paste cu branzeturi, Piatra Soarelui Colonada - format din Sauvignon Blanc, Chardonnay si Feteasca Alba, acest vin este un adevarat amestec al gusturilor, continand note vegetale si de citrice, note de unt, piersici si mere, Rosu de Silagi - mirosul puternic de fructe de padure te loveste inca de la deschiderea sticlei, iar gustul dat de visinele negre si dulceata de afine, condimentat usor de cuisoare si de piperul alb este un rafinat si catifelat.

Munca grea si pasiunea pentru viticultura au adus multe bucurii cramei si oamenilor din spatele ei, multe din vinurile lor fiind premiate. In anul 2016, in cadrul concursului Vinofest din Serbia, vinul Muscat Ottonel demisec 2015 a fost premiat cu medalia de aur. In cadrul aceluiasi concurs, Cabernetul Sauvignon, Pinot Noir si Rose au fost, de asemenea, premiate.

Crama Aramic a demostrat ca pasiunea si dragostea pentru vin sunt cheile spre succes, alaturi de munca si de ambitie. Oamenii acestei crame lupta impotriva cliseelor si a stereotipurilor, incercand sa readuca la viata traditia si adevaratul gust al unui vin de calitate.


Postare mai veche Postare mai nouă