CRAMA ARDUD

CRAMA ARDUD

 

            Directia calatoriei noastre se muta in nord-vestul tarii, de-a lungul Dealurilor Satmarului, de pe teritoriul Maramuresului. Aici putem gasi Crama de vinuri Ardud iniintata in anul 2012, in localitatea cu acelasi nume, din Judetul Satu Mare. Orașelul Ardud este situat la răscrucea regiunilor Crișana, Satmar, Maramureș și Beltiug.

            Zona este renumită în producția viți-vinicolă, încă din sec al  XVIII-lea, când a fost supranumită “Reședința lui Bacchus”. Dea lungul timpului , în localitățile Beltiug, Rătești și Ardud s-au construit sute de pivnițe pe două sau trei  niveluri, sub dealuri.

            Fiind buni cunoscatori ai istoriei locului si ale tuturor proceselor prin care se ajunge, cu mare grija si rabdare, de la ciorchinii de struguri copti, pana la sticlele de vin atat de apreciate, familia Vlas doreste sa readuca la viata traditia si gustul bun al vinului de alta data. Ei se mandresc cu o echipa la fel de pasionata de vin ca si cei care au inceput proiectul. Oamenii care se ocupa cu ingrijirea si optima functionare a cramei sunt muncitori, harnici si au ca scop principal multumirea fiecarui client pe care il vor avea. De asemenea, procesul de transformare al strugurilor este infaptuit prin intermediul a celor mai performante si moderne mijloace de tehnologie. Printre numeroasele masinarii moderne ni s-au enumerat presele pneumatice, filtrele si instalatiile de spalat automate, dar si manuale si rezervoarele de inox care au mereu o temperatura controlata.

            Un factor care ajuta foarte mult in drumul pe care strugurii il parcurg pentru a-si atinge calitatea maxima este clima din aceasta zona. In timpul iernii nu sunt viscole, vremea fiind una blanda. Temperaturile din timpul toamnei scad cu cateva grade, de obicei 3-4 grade C. Acest lucru este benefic, intrucat duce la acumularea treptata, lenta a aromelor.

            Printre cele mai importante soiuri de struguri se numara Sauvignon Blanc, Cabernet Savignon, Syrah si Riesling de Rhin. Din aceste tipuri de struguri ies unele dintre cele mai calitative vinuri pe care crama le poate oferi: Riesling de Rhin sau Sauvignon Blanc. Din Cabernet Sauvignon si Syrah se extrag vinuri reductive, vinuri de un rosu aprins, maturate in butoaie de stejar, dar si vinuri de tip rose, a caror aroma bogata iti ramane mult timp in amintire.

            Calitatea vinurilor preparate in Crama Ardud este extrem de apreciata, acest lucru fiind evidentiat prin numeroasele premii si medalii castigate de-a lungul anilor. De exemplu, in anul 2019 acestia au participat la cea de-a 18-a editie a unui concurs de vinuri din acea localitate, alaturi de sapte podgorii din aceeasi zona. Dupa degustarea tuturor vinurilor, juriul a fost extrem de multumit de gusturile imbietoare ale diferitelor bauturi. Doua dintre vinurile Cramei Ardud au fost premiate cu medalia de aur: Cabernet Sauvignon si Rose (Syrah).

            In prezent, crama imbuteliaza anual aproximativ 7000 de litri de vin, iar plantatiile de struguri se intinde pe o suprafata de 2.21 Ha. Inca de la inceputul proiectului, Vlas Amalia a avut un singur scop important: sa readuca la viata traditia si iubirea pentru vin si prin acest lucru sa ofere clientilor sai o bautura calitativa, potrivita pentru gustul fiecaruia. Desi in prezent are un succes rasunator, proprietarul cramei nu s-a schimbat, toate lucrurile pe care le face, fiind in continuare conduse de pasiunea sa pentru vin.


Postare mai veche Postare mai nouă