CRAMA AVINCIS

 

                                            CRAMA  AVINCIS

 

     AVINCIS  este simbolul renașterii vinului românesc, sub semnul tradiției și al modernității.

      Povestea Avincis a început, sub altă denumire, în anul 1927, atunci când Maria și Iancu Râmniceanu – ofițer al armatei române, numit de Ionel Brătianu - au cumpărat un conac în stil neoromânesc, în Drăgășani, inspirat din arhitectura brâncovenească, înconjurat de vii. Strănepoata lor, Cristiana, s-a reîntors pe domeniul familiei, în anul 2007, alături de soțul său Valeriu Stoica și, din dorința de a duce mai departe povestea domeniului, a luat naștere AVINCIS.

     Crama Avincis face parte din domeniul Vila Dobrușa, alături de conac, 40 de hectare de viţă-de-vie, mai multe hectare de pădure și amenajarea peisagistică. Aceasta și-a deschis porțile în vara anului 2011.

     Vechiul conac a fost restaurat de arhitectul Alexandru Beldiman, conservând detaliile de arhitectura brâncovenească. Am observat că, situata în vârful dealului Dobrușa, Crama a fost concepută ca o navă, cu zidurile placate în calcar de Arnota, cu gazonul ce urcă până pe acoperiș, se integrează minunat în peisaj. Pot afirma cu încredere că cine ajunge aici, se va bucura de amenajarea peisagistică și de splendorile naturii.  

     Vinurile albe de Drăgășani au cunoscut o perioada de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea, cucerind medalii la expozițiile universale din Paris, în anii 1867, 1889 și 1900, precum și diploma de onoare la concursul internațional de vinuri din Bordeaux, în 1898.

     Din punctul meu de vedere, semnificația denumirii impresionează în explicații și simbolistică. AVINCIS este, de fapt, un acronim, însumează membrii familiei și reprezintă simbolul vinurilor produse pe un domeniu de familie. A este inițiala fiicei Andreea și a nepoților, Andrei și Alexandru. V este inițiala prenumelui Valeriu (Valeriu Stoica), iar I de la Irinel, prenumele soției. De remarcat este faptul că în interiorul denumirii Avincis se regăsește cuvântul –VIN-, iar la final, -CIS, inițialele numelui întreg al soției Cristiana Irinel Stoica. Pentru o altă semnificație recurgem la limba latină unde întâlnim verbul „vinco, vincere” - a învinge; așadar, cine degustă vinurile va învinge dificultățile și se va bucura de victorii. Și nu în ultimul rând, o alta semnificație, la fel de sonoră, dar de data aceasta cu trimitere la limba franceză, se referă la două cuvinte omofone „vainqueur” (câștigător, învingător) și „vin cœur” (vin al inimii).

     Am aflat că, recent, Valeriu Stoica și soția sa Irinel au sprijinit apariția unei minunate cărți intitulate „Curioasa lume a vinului. Vin și istorie, spirit și esență”, sub semnătura lui Richard Vine. Richard Vine este profesor emerit de enologie și specialistul care alege vinurile pentru American Airlines.

     Enolog consultant este Ghislain Moritz, absolvent al Universității din Dijon, cu experiență în vinificație dobândită în Franța, în Bourgogne și în Douro, Portugalia.

     Amplasarea viei pe colină este extrem de benefică, deoarece expunerea la soare este excepțională, permiţându-i să absoarbă primele raze ale soarelui și să le păstreze pe ultimele. Situată pe malul drept al Oltului, cel mai mare afluent al Dunării din România, podgoria Drăgășani se întinde pe o lungime de 60 de km, între Subcarpații Getici în Nord și Câmpia Română în Sud. Solurile dominante în podgorie sunt argilele, cu urme de calcar, de nisip, de pietriș și de marnă. Climatul podgoriei este temperat continental, cu influențe mediteraneene.

 

     Strugurii sunt culeși manual, în lădițe mici, în apropierea cramei, astfel încât este asigurată prelucrarea imediată a acestora. Crama este dotată cu mijloace tehnologice moderne, pentru a asigura standarde înalte ale calității: un sistem performant de răcire a strugurilor culeși, microvinificări parcelare, zdrobirea blândă a strugurilor într-o presă pneumatică, vinificarea la temperaturi controlate, climatizarea cramei pentru o învechire optimă, baricarea în butoaie produse în Franța. Bineînțeles că soiurile sunt atât romanești (Crâmpoșie Selecționată, Negru de Drăgășani, Tămâioasă Românească), dar și de origine străină (Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Merlot) care s-au adaptat foarte bine la condițiile de sol. Din aceste soiuri se naște o gamă variată de vinuri: albe, roșii, roze, gama „Domnul de Rouă”, și gama „Vila Dobrușa”.

     În materie de turism viticol, domeniul propune: vizitarea cramei și plimbări în vie, degustări de vinuri și cazare la cramă.

     În ultimii ani, Crama Avincis a fost premiată la multe concursuri internaţionale dintre care  menţionez câteva din anii precedenţi: The Balkans International Wine Competition 2018, International Wine Contest 2018, International Wine Challenge 2017, DECANTER Wine Awards 2017, Balkan International Wine Competition 2017, International Wine Contest Bucharest 2017, International Wine Challenge 2016, Balkan International Wine Competition 2016, Concours Mondial de Bruxelles 2016 etc.


Postare mai veche Postare mai nouă