CRAMA CARASTELEC

CRAMA CARASTELEC

 

            Roua diminetii ne gadila talpile cufundate in sandale. Zona este una plina de traditie si se numara printre primele taramuri producatoare de licori magice.

            Crama Carastelec este asociata, cel putin in cazul meu, vinurilor spumante si efervescente. Inca din anul 2011 apare si este cunoscuta oficial si pe cele 22 de hectare ale sale se produc spumantele atat de cunoscute. Zona este una perfecta pentru o astfel de activitate agricola, deoarece solul este unul prietenos cu vita de vie, furnizandu-i toate substantele nutritive necesare pentru un produs de exceptie. Regiunea viticolă Crișana este una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din Transilvania; situată în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului, o insulă cristalină din nord-vestul Transilvaniei.

            Proprietarii, matinali, ne intampina cu bucurie si sunt dornici sa ne spuna povestea lor. Totul incepe cu acest loc minunat, un ,,loc-comoara”, dupa cum ii zic ei. Satul Carastelec este atestat inca din anii 1200, fiind cunoscut mai ales pentru parohia sa. Primele referiri in scris referitoare la aceasta zona apar pe vremea principesei Zsófia Báthori care detinea numeroase vii si paduri. Incepand din acele timpuri, zona se remarca prin solul mai mult decat perfect pentru viticultura.

Ce înseamnă performanță pentru Crama Carastelec? Pentru că, așa cum afirmă Andre Maurois, „cel mai important este să vrei ceea ce poți”, crama Carastelec dovedește zi de zi că vrea ceea ce poate: performanță.

 

            Bereczki Csaba, vinificatorul, ne explica ca tot ceea ce fac ei aici este special. Lasand la o parte modestia, el ne povesteste cum acest loc este cel care ii inspira sa faca totul perfect pentru fiecare client. Plantatia este una care beneficiaza de conditii perfecte: clima si precipitatiile sunt moderate, fiind blande cu solul. Iar localizarea ei este perfecta pentru fabricarea vinurilor spumante – altitudinea de 300 de metri si latitudinea de 47.

            Principala productie a cramei Carastelec este cea de vinuri spumante de inalta calitate. Metodele lor sunt cele traditionale, unele datand inca din secolul al XVII-lea. Vinul Spumant  obtinut la aceasta crama pare sa atinga perfectiunea – clara, perlata si cu putin zahar. Printre numeroasele procese se numara: maturarea, fermentarea, imbutelierea, etichetarea. Toate acestea sunt obtinute in aceasta crama, fiind efectuate de catre angajatii acesteia cu echipamente moderne.

 

VINCA este brandul dedicat vinurilor linistite. Simbolul ales este floarea stilizată a saschiului, sau în latină Vinca Minor. Etimologia cuvântului provine de la cuvântul vincere, care înseamnă a învinge. Vinca învinge iarna, cu frunzele ei vivace, și dă culoare primăverii, simbolizând învierea naturii, a viei. Vinca este simbolul unui nou început.

Vinurile VINCA sunt vinuri linistite, monovarietale, sunt maturate cel puțin o jumătate de an în butoaie de stejar mici (225 litri) și în butoaie de stejar de 500 litri. Sunt vinuri complexe, elegante, care combină abundența aromelor din boabele de struguri atent îngrijite, finețea și rafinamentul aromelor sustrase din butoaiele de stejar. Rhein Riesling este vinificat în stilul lumii noi, în tancuri cu temperatura controlată pentru a accentua prospețimea și fructozitatea tipică soiului.

Vinurile din gama Vinca poartă numele personajelor importante din istoria satului Carastelec, astfel:

Sophia, este un vin creat în onoarea Sophiei Báthory, principesa care în anul 1650 a donat vie şi păduri pentru susţinerea reconstrucţiei bisericii din Carastelec, un Chardonnay sau cupaj baricat din soiuri albe, maturat în butoaie de stejar de 500 litri timp de 8 luni.

Benedict este un vin creat în onoarea Papei Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a dăruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul. Este un Pinot Noir, maturat în butoaie de stejar de 225, respectiv de 500 de litri.

Theresia un vin creat în onoarea Mariei Theresia, Arhiducesa Austriei, Mare Principesă a Transilvaniei, care în anul 1777 a ordonat reconstruirea bisericii din satul Carastelec.

 

             Vinul care ne-a incantat noua papilele gustative a fost Rose Brut, spumantul de culoarea somon, despre al carui gust auzisem atat de multe. Aroma sa ne poarta cu gandul la fructe, multe fructe proaspete, asta datorita zmeurei si fagului din compozitie. Acesta este unul dintre vinurile premiate la The Champagne & Sparkling Wine World Championships in anul 2017, obtinand medalia de argint.

            Un alt vin fin, tot din aceasta categorie este Friza Rose. Avand aceeasi culoare somon atat de placuta vederii, aceasta bautura surprinde cu gustul de zmeura si capsuni, teleportandu-te instant in perioada de vara,  sezonul acestor fructe de padure. Starea de prospetime a acestui vin este data de continutul bulelelor mici.

Pinot Noir este soiul care ocupă aproape jumătate din versanții noștri, versanți localizați la aceeași latitudine cu Burgundia. La fel ca și în locul lui de origine, aici, în nordul Transilvaniei, Pinot Noir-ul își regăsește complexitatea și eleganța cuvenită. Pinot Noir stă la baza vinurilor spumante dar este vinificat şi ca vin petiant, iar ca vin liniştit producem din el vin roşu maturat în butoaie de stejar.

Mentionez premiile castigate de Crama Carastelec:

*Clădirea cramei, construită în perioada 2011-2012, a fost distinsă cu Premiul de Excelență în *Construcții în 2015, funcționând cu energie verde, pentru a fi cât mai prietenoasă cu mediul;

*Câștigarea în anul 2019 a unei medalii de aur și două medalii de argint la competiția „The Champagne and Sparkling Wine World Championship 2019”: cupajul Carassia Classic Brut Magnum NV a primit medalia de aur, iar Carassia Blanc de Blancs Magnum NV medalie de argint.

*Câștigarea trofeului Rising Star World Championship, în anul 2018, la Londra, la aceeași competiție.

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă