CRAMA CORCOVA

CRAMA CORCOVA

 

Situată în județul Mehedinți, este o podgorie relativ nouă, care continuă tradiția producerii vinului, ce fusese începută în urmă cu multe sute de ani.

Povestea începe de pe vremea când aparținea ca moșie lui Anton Bibescu, cunoscând perioada de glorie în prima jumătate a secolului al XX-lea, însă probabil, viticultura a existat în zonă de pe vremea dacilor, fiind o zonă nu departe de capitala Sarmisegetusa. Podgoria este recunoscută din secolul al XVI-lea. Printr-un act din 1 iulie 1594, Mihai Viteazu întărește lui Necula două vii la Corcova, iar printr-un altul, din 8 iulie 1596, întărește lui Radu, al doilea paharnic, ocine și vii în Jirov, Cernaia, Cotoroaia și Valea Bună.

 

Pe terroir-ul Corcova se găsesc toate elementele necesare unui vin excepțional: climatul potrivit, solurile cu structură litologică variată și mineralitate bogată, viță de vie nobilă, munca și responsabilitatea echipei  Corcova Roy&Dâmboviceanu.

În anii 2008-2009, cramele construite de Printul Anton Bibescu au fost renovate și dotate cu utilaje produse de firme de specialitate din Franța și Anglia. Acest lucru s-a realizat cu sprijinul FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), cramele fiind dotate cu utilaje și echipamente moderne care ajută la procesare, conform standardelor europene.

Însă, mai înainte, în 2005, au fost replantate 55 de hectare, cu soiuri de viță de vie furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța, dar și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc precum și Fetească Neagră.

Cât despre oameni…este interesant cum se reflectă mărturiile marilor scriitori (Martha Bibescu, Marcel Proust, Anatole France sau Mihail Sebastian )care au relatat despre Corcova, în preocupările companiei legate de artă: dans, coregrafie, scris, fotografie, muzică -  fiind o parte din domeniile pe care Corcova Roy&Dâmboviceanu a ales să le susțină.

Directiva companiei merge sub îndrumarea  celor doi proprietari  Michel Roy, Şerban Dâmboviceanu și enolog  Laurent Pfeffer.

Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și e creat în așa fel încât să redea cât mai precis expresia terroir-ului. Intervenția umană e foarte importantă, tocmai prin prisma faptului că are rolul de a păstra nealterate gustul și parfumul strugurilor. Un alt lucru edificator pentru filosofia Corcova Roy & Dâmboviceanu este faptul că se evită folosirea substanțelor ierbicide. Iarba, un concurent natural al viței de vie, este păstrată în soiurile roșii pentru a forța dezvoltarea în intensitate a strugurilor.

La producerea unui vin excelent sunt necesare și contribuie trăsături comune ale echipei Roy&Dâmboviceanu, precum: rigoarea, atenția, talentul.

Gama de vinuri la Corcova este: Jirov, Corcova, Corcova Reserve.

Jirov, numelegamei, poartădenumireasatuluipedealurilecăruia se aflăviile. Aceastacuprinde 7 vinuri: Cabernet Sauvignon / Merlot 2009 (vin de o culoare violet, cu note condimentate, simţindu-se tanini fini si maturati, cu final mentolat), Cabernet Sauvignon 2010 (prezintă note de coacăzenegrespecificesoiului, gust bine structuratdatorităconținutuluibogatîntanini), Merlot 2010 (are arome de fructe de pădureroșiiasociatecu note de caramel și condimente), Rosé (regăsim arome fine ce se îmbinăcu note de fructecupulpăalbăși de patiserie), Chardonnay (este însoțit de arome proaspete, fine  îmbinatecu note de unt, de vanilieși de pâineprăjită dar și note de fructecumiezalb), Muscat Ottonel (gustproaspat, ușoracidulat, cu final aromatic), Sauvignon Blanc (gustproaspăt, fructatși tonic cu note de citrice).

Gama Corcova propune 9 tipuri de vin: Cabernet Sauvignon / Merlot (vin suplușielegantcu note de fructe de pădure, alune șimentă), FeteascăNeagră (arome puternicefructate,gustrotundcutaninicatifelați), Chardonnay (arome proaspeteși fine combinatecu note de fructecumiezalb), Rosé (arome fine, gurmandecugustmătăsos), Rosé Magnum (arome fine, gurmande, cugustonctuos), Muscat Ottonel (arome puternice dar delicate,în care se regăsesc note de trandafir, coji de portocală), Dessert (oferă un buchet de arome diverse: miere de salcâm, gutui, fructeconfiate, nuci, turtădulce; în plus,gustul este de o complexitatearomaticăextraordinară), Sauvignon Blanc (este un vin cuarome intense cu note de citrice), Cuvée Bohem Corcova scoate din joben un cupaj de Cabernet Sauvignon  si Merlot cu un design atragator, prin prisma simplitatii si a culorilor. DOC-CMD Mehedinti-Corcova, imbuteliat de vreo 2 ani, timp inca insuficient pentru Cab-ul naravas sa-si piarda notele vegetale.  (aromă de fructe de pădurecoapte, condimente, cireșeamareși prune uscate).

Corcova Reserve fac parte următoarelevinuri: Pinot Noir (este un vin expresivfoarteagreabilcu note fructateșigust de taninuritopite), Cuvée Racoveanu (un vin echilibrat, de o culoareroșuintens,cu arome puternicepersistente), Chardonnay (vin cunuanțe de citriceși final plăcut, ușorcondimentat), Syrah(vin condimentat, cu note dominante de cuișoare, ciocolatășifructe de pădurenegre).

 

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă