CRAMA CULPIU

 

                                            CRAMA CULPIU

 

          Undeva in judetul Mures, mai exact in satul Campenita, dam „nas in nas” cu Viile Culpiului, ce protejeaza si hranesc Crama Culpiu.

          Infintata in anul 2003, ea ofera de mai bine de un secol o productie excelenta de vinuri de calitate.

          Ferma viticola din Plaiul Viticol Culpiu apartine Podgoriei Lechinta. Aceasta este un vechi centru viticol, unde, pe o suprafata 68 de ha, cultivata cu vita-de-vie, se obtine o productie anuala de cca. 5.000 kg struguri/ha. Din acesti struguri se obtin anual cca. 10.000 l vin. Sunt atat vinuri de masa care sunt comercializate in vrac, cat si vinuri imbuteliate care sunt comercializate ca vinuri cu denumire de origine controlată: Feteasca Regala, Feteasca Alba, Riesling Italian, Neuburger si Blazon de Lechinta, un cupaj intre Feteasca Regala si Muscat Ottonel. Tot aici se imbuteliaza si un vin superior cu denumirea comerciala de Rose.

          In prezent, judetul Mures are o suprafata cultivata cu vita-de-vie de 917 ha. Astfel, suprafata cultivata cu vita-de-vie s-a marit in ultimii ani, avand in vedere ca in 2010 existau in Mures doar 647 de ha.

          Pe langa constructii si agricultura, vinificatia este alt obiect de activitate de renume al Prescon Mures, cu care compania a castigat locul I pe tara la Topul National al Firmelor in 2005, diploma oferita de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

          Diplome obtinute

          La concursul National de Vinuri si Bauturi Alcoolice organizat la Timisoara, in cadrul Vinvest 2006, societatea Prescon Mures SA a obtinut 3 diplome de argint pentru soiurile de vin Feteasca Alba 2003, Feteasca Regala 2003, precum si cupajul intre Feteasca Regala și Muscat Ottonel 2003, denumit comercial “Blazon de Lechinta”, productie 2003; medalia de bronz pentru Riesling Italian 2003 si, nu in ultimul rand, o diploma de onoare pentru soiul Neuburger 2005. Iar la Concursul International Bucuresti 2006, “Blazon de Lechinta”, an de productie 2005 a caștigat medalia de argint. “Am lasat pentru sarbatoare vinul cel mai celebru si mai jinduit al Ardealului, din marea podgorie Lechinta”, spunea cu ceva vreme in urma, cunoscutul si regretatul gastronom Radu Anton Roman.

          Piata careia se adreseaza produsele Prescon este HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), precum si cea a magazinelor specializate in vanzarea directa de vinuri si alte bauturi alcoolice si in mod special cunoscatorilor. “Vanzarile de vinuri se fac prin cele doua magazine proprii din Targu Mures si cel de la Ferma Campenita, precum si prin distributie directa prin agentiile firmei, in Transilvania si Bucuresti. Cele mai bune piete de desfacere sunt orasele Bucuresti si Cluj, dupa care urmeaza Brasov, Sibiu si Oradea. Se axeaza mult pe vinoteci si crame, vinul de Culpiu nefiind unul industrial, ci unul pentru cunoscatori. Cantitatea de vin produsa la Ferma 4 Campenita, unde este fabrica de imbuteliere, este în medie de 400.000 de litri pe an. Noi nu vizam cantitatea, la noi calitatea este pe primul loc”, a spus Simona Santa, director comercial Prescon Mures. In prezent societatea Prescon nu exporta vinul produs.


Postare mai veche Postare mai nouă