CRAMA DOBRA WINE

                                  CRAMA DOBRA WINE

 

  Primul loc pe care il vizitam in aceasta zona plina de istorie este chiar in judetul Satu Mare, in localitatea Dobra. Aici se produce binecunoscutul vin care poarta numele locului – Dobra Wine.

  Satul, desprins din povesti, se vede printre dealuri. Locul este cunoscut inca din anii 1500 pentru productia sa de strugurii deliciosi, temelia unor vinuri renumite. Si in ziua de astazi traditia continua, unii locuitori ocupandu-se de viticultura.

  Kallos Francisc, proprietarul cramei detine 290 de hectare de plantatie cu o expozitie sudica . Crescand in sanul vitei de vie, inca de mic copil i-a promis naturii ocrotitoare ca ii va dedica viitoarea sa meserie. Kallos isi aminteste zambind cum, fiind mic copil, fugea prin vie, sub privile atente ale parintilor si bunicilor sai. Si inca de la o varsta frageda el dadea primele semne de indragire a acestei meserii, muncind alaturi de familia sa. Soiuri albe plantate: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Mustoasă de Măderat, Fetească albă, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Traminer; roșii – Fetească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Cadarcă, Burgund mare

  In timp ce ascultam povestea lui Kallos, ne plimbam prin via atat de cunoscuta lui. Ca orice om de succes, el trebuie sa isi cunoasca oamenii si marfa; astfel, el cunoaste fiecare patratel de pamant al plantatiei sale. Iar in ceea ce priveste oamenii, ,,calitatea, nu cantitatea” este motto-ul sau. Are alaturi de el doar oameni dedicati si pasionati de viticultura, la fel ca el.

  Aceasta crama cu o capacitate de cca. 2000 hl da nastere la felurite vinuri, dintre care le amintim pe cele degustate: Pinot Noir, Riesling Italian, Tamaioasa Romaneasca, Merlot. Vinurile impresioneaza prin gustul lor desavarsit, unic si de lunga durata.

  Scopul proprietarilor a fost intocmai acela de a pastra aroma vinului de alta data, vinul pentru care oamenii veneau din locuri departate, vinul pentru care localnicii munceau cu drag si spor, an de an. Astazi, dupa trei secole in care traditia a fost pastrata, vinul produs in aceste locuri promite acelasi gust. Poate nu mai este o activitate principala ca pe vremuri, insa tot ramane un lucru unic pentru aceste meleaguri.

  Cu nostalgie in glas si pe chip, Kallos ne povesteste cum pe vremuri, oamenii isi organizau vietile in functie de viticultura. Culesul viei si pregatirea vinului erau cateva dintre cele mai importante evenimente anuale, evenimente pe care le asteptau cu totii.

  Din cele povestite de Kallos, aflam ca in acest sat activitatile viticole erau privite nu numai ca pe o munca, ci si ca pe o ocazie de socializare. Oamenii veneau, cu mic, cu mare, copiii si neamurile plecate se intorceau si se adunau cu totii cu ocazia ,,Festivalului strugurilor”. Acest festival, organizat in a treia sambata a lunii octombrie, nu este altceva decat o sarbatorire a naturii, a vitei de vie, un motiv de veselie pentru locuitorii satului si pentru musafirii lor. Muzica si veselia pun stapanire pe sat in aceste zile, iar oamenii si vinul, prieteni din cele mai vechi timpuri, se reunesc inca o data.

  Vinul Dobra Wine este, de obicei, vedeta festivalului. De ce acest vin este atat de pretuit pretutindeni? La aceasta intrebare, Kallos poate sa ne ofere un raspuns sigur: pasiunea si imbinarea traditionalului cu modernul. El nu neaga traditia, ci o pastreaza vie cu fiecare sticla de vin produsa la crama sa. Pastrand retetele traditionale, el foloseste utilaje moderne care asigura gustul minunat al vinului. Impresia cu care ramane clientul este foarte importanta pentru ei si tocmai de aceea incearca sa ii rasfete simturile cu vinurile pe care le produc.

  Si simturile noastre au fost rasfatate dupa aceasta excursie la crama Dobra Wine. Am fost convinsi pe loc ca pasiunea, traditia si modernismul cocheteaza perfect impreuna. Iar vinurile de calitate, subtile, placute, nu fac altfel decat sa ne poarte cu gandul la noptile tarzii de toamna cand, odinioara, se adunau satenii, pentru a se bucura de recolta lor.


Postare mai veche Postare mai nouă