CRAMA FAMILIEI HETEI

CRAMA FAMILIEI HETEI

 

            ,,Un proiect de familie, iniintat in 1992 avand prima plantatie in 2005 in care traditia si pasiunea pentru vin sunt pe primul loc’’. Asa este descrisa Crama Hetei de catre proprietarul acesteia . Aflata in comuna Beltiug din Judetul Satu Mare, aceasta crama se numara printre putinele din imprejurimi care se bucura de o istorie lunga si frumoasa, de o traditie care continua de sute de ani in cadrul familiei Hetei.

            Lászlo Hetei ne marturiseste ca arta viticulturii se transmite din generatie in generatie si ca intregul proiect se bazeaza pe traditie, crama nu ramane in urma in ceea ce priveste tehnologia. In prezent, vinificarea este facuta intr-un spatiu special amenajat cu tehnologie moderna si cu aparate care fac posibila controlarea temperaturii.

            Un factor important pentru intregul proces de creatie al vinului este clima. Comuna Beltiug se bucura de o clima tempera, moderata. Verile sunt calde, iar iernile sunt mai blande decat in alte zone ale tarii, ajutand viile sa rodeasca. Solurile din viile cramei sunt alcatuite dintre material complex, favorabil pentru viticultura: nisip amestecat cu pietrisuri si argile. Aici gasim urmatoarele Soiuri de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Furmint, Riesling de Rhin, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah

            Totul a inceput atunci cand un conte, pe nume Karolyi Sandor, a recunoscut potentialul dealurilor din jurul zonei Beltiugului. Acesta a dat porunca svabilor sa planteze vita-de-vie pe anumite terenuri. Pana la sfarsitul comunismului, aceste suprafete plantate cu vita-de-vie au crescut pana s-a ajuns la cateva sute de hectare in Beltiug.

            Dupa revolutia din 1989 si pana in anul 1999 a fost o perioada linistita, fara ca oamenii sa se mai ocupe de aceste zone sau sa le mai cultive. Atentia familiei Hetei a fost atrasa de momentul in care domnul Johann Brutler s-a hotarat sa infiinteze prima plantatie dupa cateva zeci de ani, o plantatie ,,noua’’ si promitatoare.Astfel, incepand cu anul 2005, familia Hetei a replantat tot felul de soiuri de struguri, atat rosii cat si albe.

            Pivnita familiei, veche de peste o suta de ani are o adancime de aproximativ 33 de metri si este ilustrata pe fiecare eticheta de pe sticlele de vin create in crama.

            In aceasta pivnita se formeaza, cu multa atentie, vinurile atat de cunoscute ale Cramei Hetei: Chardonnay Barique, cu o aroma exotica de banane, care este completata de notele de lemn de stejar, o culoare aurie si un gust echilibrat, sec si savuros, Feteasca Neagra, un vin tinut pentru ocazii speciale, o editie limitata imbuteliata doar in 4025 de sticle; rosu sangeriu, cu o aroma de cirese negre amestecate cu prune confiate si cu alune, Cupajul Feteasca Neagra + Merlot , imbuteliat in doar 5000 de sticle, acest vin este de un rosu intens, iar gustul puternic de prune confiate, amestecat cu fructele de padure ramane mult timp in amintirea celui care il consuma, Rose, avand culoarea roz a unei cirese in prag de coacere, acest vin are o aroma placuta de capsuni si visine si un gust minunat, sau Syrah, o alta editie limitata, imbuteliat in 4998 de sticle; un vin rosu sec, echilibrat, catifelat si persistent, a carui aroma de fructe de padure este puternica datorita maturarii timp de sase luni a vinului in butoaie de stejar.

            Astfel, Crama Hetei este locul in care dragostea pentru traditie se imbina cu dragostea pentru familie. Acestea duc la formarea unui spatiu placut, calduros si primitor, a caror usi sunt mereu deschise pentru oaspetii care impart aceeasi pasiune pentru vin, cat si pentru cei care au dus la nasterea cramei.


Postare mai veche Postare mai nouă