CRAMA FORT SILVAN

CRAMA FORT SILVAN

 

            Zona Salajului este urmatoarea pe lista noastra. Aici se afla minunata Crama Fort Silvan. Dupa amiaza aurie de toamna este perfecta; de data aceasta, vom fi si cazati la Pensiunea Kemsilvanum. Cladirea pensiunii este cea care se face remarcata din prima: mare si impunatoare, asezata chiar pe plantatie, ceea ce face ca facilitatile sa fie foarte aproape.

Poziționarea geografică dealungul paralelei 47 latitudine nordică și ambiția temerară de a produce vinuri într-un climat răcoros, sunt elementele definitorii ale proiectului Fort Silvan cu ategoria de calitate: DOC CRIȘANA - Șimleu Silvaniei.

            Interiorul cladirii nu face decat sa impresioneze. Lemnul masiv, fierul forjat si elegantele sticle de vin marca Fort Silvan sunt primele elemente ce se observa. Zona este una ideala pentru a evada, departe de agitatia orasului. Aici ai parte de liniste, dar poti participa si la diverse activitati, dupa cum ne informeaza personalul amabil. Noi alegem sa optam pentru plimbarile pe jos, in vie, insa se poate opta si pentru o plimbare eleganta cu trasura. Pentru amatori, se organizeaza partide de vanatoare, dar si de pescuit. Si, pentru gurmanzi, mancarea traditionala la ceaun e la ea acasa .

            Este una foarte prielnica pentru activitatea viticola, traditia vitei de vie intinzandu-se pe o perioada de  multi ani. Zona in care se afla via este chiar in incinta padurii, oferind astfel un peisaj de poveste.

            Podgoria se intinde pe o suprafata relativ mare, de aproape 34 de hectare, iar printre cele mai cunoscute vinuri produse la aceasta crama sunt Feteasca Regala, Traminer, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra.

            Proprietarul cramei, Szoboszlai Attila, un binecunoscut om de afaceri in Romania, a inceput de curand sa isi extinda afacerile si in domeniul viticulturii si al turismului agricol. El si-a propus sa ofere publicului un loc de relaxare, o priveliste de vis si un vin de poveste. Toate acestea sunt posibile la Pensiunea Kemsilvanum unde, pe langa recreere, poti imbina activitatile placute cu o degustare de vinuri fine, asa cum facem si noi in acest week-end tomnatic.

            Insa Attila este de parere ca nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu avea alaturi oamenii potriviti. Unul dintre acestia este Laszlo Veiszenbacher, vinificatorul cramei si, totodata, cel care a infiintat societatea Vinoland. El ofera consultanta in viticultura si produse ecologice.

Viile sunt cultivate într-un climat răcoros la limita nordică a viticulturii, dincolo de Paralela 47, unde strugurii ajung la maturitate și acumulează arome mult mai lent. Vinurile rezultate sunt complexe și echilibrate, cu o aciditate ridicată și un pronunțat caracter mineral. Acest lucru le face să fie ideale pentru a fi servite alături de cele mai diverse preparate culinare cărora le accentuează savoarea. Unele vinuri sunt maturate 3 luni in butoaie de stejar.

             Se organizeaza degustări de vinuri pentru grupuri organizate de minim 8 persoane. plimbări pe jos sau cu trăsura, prin vie si pădurea din vecinătate
partide de vânătoare ,partide de pescuit plimbări cu bicicleta (biciclete de închiriat) fript de slănină in vie, mâncare tradițională la ceaunși multe altele ...

 

             


Postare mai veche Postare mai nouă