Crama Gabai

Crama Gabai

 

„Vrem ca cei care degustă vinurile de la Crama Gabai, să rămână cu aroma buchetului boabelor de struguri proaspăt storși. Vrem să zâmbească și să-și mai dorească. Vrem să fie așa cum spunea și Anton Pann : «Vinul este toiagul bătrâneților și nebunia tinereților».”

Dragostea si pasiunea pentru vinul de calitate a dat nastere Cramei Gabai. Intinzandu-se pe o suprafata de 3 hectare plantate cu vita-de-vie, in centrul Podisului Dobrogei, aceasta crama este intruchiparea echilibrului perfect intre procedurile traditionale de crestere si ingrijire a culturilor de struguri si tehnologiile de ultima generatie, moderne, care duc la formarea vinurilor atat de indragite in tara, dar si in afara ei.

            Povestea vinurilor incepe cu solul: pamantul roditor si bogat ce ajuta plantatiile sa creasca si sa ofere struguri de cea mai buna calitate. Clima, soarele si modul in care razele si lumina lui mangaie bland fiecare bobita de strugure sau precipitatiile care hranesc cu grija si abundenta plantatiile reprezinta cateva dintre binecuvantarile pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor pentru a duce acest vis la indeplinire.

            Astfel, in fiecare an Crama Gabai reuseste sa imbutelieze aproximativ 20000 de litri de vin. Proprietarul ne-a povestit ca de fiecare data se pune mai mult pret pe calitate decat pe cantitate. Fiecare an este unic si prezinta noi provocari, fiecare an ofera cramei si plantatiilor de struguri un tratament diferit: uneori conditiile naturale in care se dezvolta strugurii sunt mai prielnice, alteori sunt mai aspre, iar acesti factori afecteaza mai mult sau mai putin cantitatea de vin imbuteliata intr-un an. Specialistii aleg cu mare atentie vinurile care vor fi imbuteliate si inlatura de multe ori cateva tipuri din aceasta bautura, chiar si la cel mai mic defect. Aceste decizii sunt luate din dorinta apriga de a oferi oamenilor cel mai bun vin pe care crama il poate crea. Din acelasi motiv, in fiecare an ei incearca sa creeze o varianta mai buna a vinului, sa-l dezvolte din punct de vedere al calitatii si sa-l aduca din ce in ce mai aproape de forma sa ideala. Razand, proprietarul ne-a spus ca este o munca destul de grea avand in vedere ca intreaga echipa este formata din perfectionisti, insa truda si pasiunea isi spun cuvantul in final.

 

            Vinurile cramei au fost create din patru soiuri de struguri (Riesling Italian, Muscat Ottonel, Pinot Noir si Feteasca Neagra) si sunt foarte variate, existand cate unul pentru gustul fiecaruia: Feteasca Neagra, Sweet Pinot 2018, Muscat Ottonel, Riesling Italian 2018, Mozoic 2018, Feteasca Neagra Oak Cask, Sweet Pinot Noir 2015, Sauvignon Blanc, Pinot Rose Sec, Muscat Ottonel Sec 2017, Feteasca Neagra Rose Sec 2017, Pinot Noir Sec 2017 sau Reisling Italian Demisec 2017.

            Feteasca Neagra Oak Cask castigator al medaliei de aur al Festivalului International de Vinuri „Vin la Cultură” desfasurat la Iasi in anul 2018, acest vin a impresionat prin gustul si buchetul sau de arome unic si bogat, parfumul de vanilie, de fructe rosii si prune o editie limitata (imbuteliata in doar 2400 de sticle). Gustul acestuia s-a combinat perfect cu branzeturile si carnea de rata de pe platouri, oferindu-mi experienta trairii uneia dintre cele mai bune degustari de pana atunci.

 

În alegerea vinului, fiți înțelepți!

 

              


Postare mai veche Postare mai nouă