CRAMA GORGANDIN

CRAMA GORGANDIN

 

                                             CRAMA GORGANDIN

 

     Dealul Gorgan, din judetul Sibiu, te va primi in cea mai frumoasa aventura, in care vei face cunostinta cu gustul vinurilor de soi crescute pe aceste taramuri fertile.

     Odata ce ajungi pe domeniul viticol Apold, situat in Vestul judetului Sibiu, in centrul geografic al Romaniei, fiind una dintre cele mai bune (chiar dacă nu cea mai renumita) regiuni viticole din tara si ai ocazia sa degusti aceste vinuri naturale, vei intelege de ce merita incercate. Altfel savurezi un Sauvignon Blanc sau un Traminer Aromatico, cand ai ocazia sa-l degusti direct langa vita-de-vie, sus pe Dealul Gorgan, de unde ai o priveliste incantatoare asupra vechiului sat sasesc Apoldu de Sus.

     Povestea vinurilor de Apold a renăscut în 2007, odata cu proiectul de amenajare si organizare a teritoriului si reinfiintarea “plantatiei de vie” din Apoldu de Sus. Suprafata totala a plantatiei este de 62,06 ha, cu o productie de 40.000 l imbuteliati anual. Vita-de-vie este cultivata pe platou, in varful pantei, pe o suprafata de 31 ha, pe Dealul Gorgan, iar restul de 31,06 ha pe terase largi care coboara din varful pantei pana la baza. Aceasta portiune poarta numele “Fața Mare”. Arealul de obtinere a vinurilor DOC este Sebes - Apold.

     Soiurile plantate sunt Sauvignon Blanc, Traminer Aromatico, Pinot Grigio, Riesling Italian si Muscat Ottonel. Vinurile Gorgandin sunt vinuri naturale, fara adaosuri, imbinand traditia puternica in cultivarea vitei-de-vie cu rafinamentul unor soiuri nobile.

     Această zonă este una dintre cele mai bune regiuni viticole din Ardeal si atesta vechimea preocuparilor legate de vita-de-vie a locuitorilor din aceasta zona.

     Inca din 2007, familia Barbu detine acest domeniu. Aici este produs an de an, din anul 2009 încoace, singurul vin originar din Sibiu, Gorgandin.

     Ce face aceasta zona speciala? In primul rand zona in sine care este recunoscuta ca fiind deosebita din punct de vedere al solului argilos care nu se gaseste in alte zone viticole din tara si apoi altitudinea, clima si zilele senine. Aceste lucruri dau arealului Sebes – Apold o unicitate in cresterea vitei-de-vie si, implicit, in producerea vinului. Acum, nu suntem si nici nu o sa putem concura vreodata cu marile plantatii de vinuri, insa cel produs aici este unul specific si deosebit fata de toate celelalte, chiar daca soiurile sunt aceleasi.

     Cum se face acest vin? Productia unui vin bun depinde in primul rand de oenolog, un artist al vinului, care va decide cand trebuie culesi strugurii pentru a oferi aroma perfectă. Dupa cules, boabele se îndepartează de pe ciorchine, se sorteaza, se storc, si din nou oenologul va decide cat timp sau daca va lasa strugurii la maceratie peliculara. Apoi, dependent de metoda si reteta dupa care creeaza vinul, acesta se lasa la fermentat pana se limpezeste.

     Soiul strugurelui este insa decisiv, fiind cel ce va stabili aroma finala.

     Soiurile de struguri ce se transforma in vin in spatele usilor Cramei Gorgandin sunt: Muscat Ottonel, Pinot Grigio, Riesling Italian, Sauvignon Blanc si Traminer Aromatic.

 


Postare mai veche Postare mai nouă