Crama Histria

 

                                           Crama Histria

 

            Peisajul era mirific. Briza călduţă a mării ne mângâia blând părul, în timp ce soarele amiezii strălucea puternic de pe bolta cerului. Razele călduroase îşi coborau lumina încet pe valurile albastre ale mării, ca mai apoi să se mute pe butoiaşele pline cu struguri copţi. Fiecare boabă de strugure strălucea diferit în lumina soarelui, iar frunzele se mişcau încet în bătaia brizei, alcătuind o adevărată simfonie ce ne încânta simţurile.

              Vinurile Cramei Histria sunt unice şi calitative tocmai datorită mediului în care strugurii au crescut, întrucât fructele au arome şi gusturi rar întâlite, date de binecuvântarea brizei mării şi a soarelui blând. Natura este îngrijită, respectată  şi iubită de către oamenii cramei, de aceea îi ajută în fiecare an şi le oferă de fiecare dată o plantaţie roditoare, plină de fructe coapte, de cea mai bună calitate.

            Povestea cramei începe încă din timpuri străvechi, atunci când, lângă zidurile cetăţii Histria se auzeau cântece cu versuri meşteşugite, cântate alături de pahare pline cu băuturi magice. Fiecare pahar era închinat zeului Dionysos, zeul grec al vinului şi viticulturii.

             În zilele noastre, Crama Histria este o pagină nouă dintr-o carte veche, un vers contemporan al unei poezii antice. iar oamenii cramei încearcă să aducă cât mai mult din procedeele tradiţionale de culegere şi îngrijire a strugurilor şi formare a vinurilor, combinându-le armonios cu tehnologiile moderne, totul în scopul de a duce la naşterea vinului calitativ pentru care acest loc de poveste este renumit.

            Plantaţiile de struguri se întind pe o suprafaţă de 155 de hectare, având atât soiuri albe, cât şi soiuri roşii, naţionale şi internaţionale, printre care: Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay şi Merlot. Toate aceste tipuri de struguri sunt atent selecţionate în momentul coacerii depline pentru a fi transformate, cu multa atenţie şi profesionalism, în vinuri de cea mai buna calitate.

            Crama Histria se mândreşte cu o producţie bogată, îmbuteliind anual în jur de 45.000 de litri de vin. Numerele nu sunt importante, însă cel mai de preţ lucru de care se ţine seama este calitatea produsului: vinurile sunt atent alese în fiecare an de către specialişti, fiind îmbuteliate doar cele care nu au nici cel mai mic defect. De asemenea, în fiecare an se aduc vinurile la un prag şi mai înalt, mai calitativ. Dorinţa principală a specialiştilor şi a proprietarilor este mulţumirea fiecărui client ce le va intra în cramă, de aceea ei muncesc din greu pentru a oferi oaspeţilor cel mai bun vin pe care îl pot crea.

            Fiecare vin, indiferent de culoarea lui, se remarcă într-un mod unic. De la aromele fructate, la cele florale sau lemnoase, de la gusturile echilibrate şi puternice la cele jucăuşe şi savuroase, de la cele noi la cele vechi, toate băuturile îţi ,,săreau în ochi'', dându-ţi impresia că ar trebui să le guşti pe toate.

                           

            Vinurile albe sunt cinci la numar: Ammos Blanc 2017, Crama Histria Riesling, Crama Histria Sauvignon Blanc, Mirachi Sauvignon Blanc 2017 şi Mirachi Riesling 2017, fiind o combinaţie aleasa dintre strugurii Riesling şi Sauvignon Blanc.

             Vinurile roşii formau o listă de şase, fiecare unic prin gust şi arome: Cabernet Sauvignon, Ammos Rouge 2016Nikolaus Rosu: Nikolaus Roşu a fost cel care mi-a stârnit curiozitatea, acesta fiind de asemenea un vin format numai din strugurii ţării. Pentru specialiştii cramei, acest vin este unul special deoarece este întruchiparea muncii grele şi pasionale adunate într-o băutură. Vinul are o culoare roşie-rubinie cu câteva nuanţe de grena. Aromele fructelor roşii şi a celor negre se îmbină perfect şi ,,te lovesc'' încă de la deschiderea sticlei, alături de notele discrete de vanilie şi cele lemnoase. Taninurile sale sunt ferme, dându-i un caracter unic şi puternic, iar îmbătrânirea lui duce doar la îmbogăţirea şi rafinarea gustului. Alte vinuri roşii sunt: Mirachi Cabernet Sauvignon 2016Mirachi Merlot 2015, cu un miros complex de mure, coacăze şi cireşe negre, îmbogăţit cu note lemnoase fine de stejar şi cedru m-a cucerit din prima clipă şi Mirachi Merlot 2016.

            Ultima categorie este cea a vinurilor roze, patru la număr. Vinurile roze sunt foarte apreciate în cadrul cramei, fiind o adevărată plăcere în ceea ce priveşte raportul echilibrat dintre gust si arome. Acestea sunt: Nikolaos, Ammos Rose 2017 (aspect limpede, strălucitor şi culoare roz-pal cu nuanţe de mandarine coapte, vinul iese în evidenţă prin buchetul de arome condimentate, florale si fructate. Taninurile sunt ferme, aciditatea mică, dându-i vinului un aspect robust, însă gustul este fin, savuros şi emanent lung.), Mirachi Cabernet Sauvignon Rose 2017 şi Crama Histria Cabernet Saugvinon Rose.

             Experienţa pe care am petrecut-o la Crama Histria a fost unică, fiind un loc plin de istorie şi profesionalism care cu siguranţă va fi pe placul oricărui iubitor al vinului.         


Postare mai veche Postare mai nouă