Crama Jelna

 

                                            Crama Jelna

 

          Calatoria noastra a luat o alta directie, urmatorul popas fiind facut pe meleagurile Bistritei-Nasaud, in satul Jelna. In acest sat mic se afla o crama cu o poveste mare, cu o istorie ce se intinde pe parcursul a multor secole, ani presarati cu multa munca, dar si cu dragoste pentru vin si viticultura. Arealul Viticol: Regiunea Podisul Transilvaniei – DOC Lechinta.

            In timp ce mergeam spre tinutul de poveste al cramei, unul dintre proprietarii sai ne-a intrebat daca ne-ar placea sa aflam putin din istoria locului si a proiectului in general. Bineinteles, am acceptat, entuziasmul si curiozitatea facandu-ne sa ne simtim ca niste copii care sunt gata sa invete un lucru nou despre subiectul de care sunt pasionati.

            Povestea cramei incepe cu doi frati, Ovidiu si Daniel Moldovan, care au vrut sa readuca la viata spiritul viticol ce a cazut adormit timp de foarte multi ani in acest satuc numit Jelna. Conform acestora, inca din anul 1766 pe harta apar numeroase plantatii de vita-de-vie pe toata intinderea dealurilor de pe tinutul Jelnei, desi tipul de struguri nu pare a fi specificat nicaieri.

            De asemenea, Ovidiu Moldovan ne-a marturisit ca una dintre cele mai vechi mentionari ale vinurilor din tinutul satului Jelna a fost gasita in cele mai timpurii Registre ale Bisericii din acest loc. Informatiile din interiorul registrelor afirma faptul ca pictorul bisericii, Petrus Murator, nu a fost platit cu bani pentru munca si simtul sau artistic, ci cu butoaie de vin facute in interiorul acestui sat.

            Cunoscand bine povestea locului, intrucat au fost nascuti si crescuti aici, cei doi frati s-au hotarat sa reinvie ceea ce istoria a hotorat sa doboare cu mult timp in urma: intregul peisaj al vitei-de-vie, al strugurilor in prag de coacere, al pamantului bogat in substantele hranitoare care ajutau viile sa rodesca si strugurii sa ajunga la maturitate, al oamenilor care, atunci cand strugurii aproape isi atingeau maturitatea, se adunau si, binevoitori, incepeau sa culeaga cu mare atentie si pricepere fiecare ciorchine in parte pentru ca, mai tarziu, sub diferitele procese la care sunt supuse fructele, sa se formeze vinul atat de cunoscut si iubit de pe aceste meleaguri.

            Un lucru cu care Crama Jelna se poate mandri este fluxul tehnologic de ultima generatie care ajuta strugurii sa isi atinga valoarea maxima de potential. Printre numeroasele masinarii moderne ni s-au enumerat presele pneumatice, filtrele si instalatiile de spalat automate, dar si manuale, precum si rezervoarele de inox, care au mereu o temperatura controlata.

            Printre soiurile de struguri care ajung sa treaca printre aceste procese de inalta tehnologie se numara Feteasca Alba, Feteasca Regala, Musca Ottonel, Pinot Noir si Sauvignon Blanc. De asemenea, ei si-au propus din anul 2018 sa planteze mai multe soiuri, cum ar fi Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Savignon, dar si Novac sau negru de Dragasani.

            Intinzandu-se pe o suprafata de 26 de Ha, vinurile obtinute din acesti struguri au fost puse in peste 70.000 de butelii. Una din dorintele proprietarilor este aceea de a creste acest numar de la an la an si de a ajunge la o productie de aproximativ 200.000 de butelii de vin produse. Ascunsa intre dealurile inalte ale Jelnei, asezata in mijlocul unui taram pitoresc, linistit si de poveste, proprietarii doresc sa ridice un loc calduros si primitor pentru fiecare vizitator al cramei, care se va putea bucura de un pahar de vin de calitate, al carui gust minunat va fi acompaniat de o priveliste incantatoare si de o atmosfera inedita.

            Pe parcursul calatoriei am aflat de numeroasele medalii pe care vinurile produse la Crama Jelna le-au adus cu mandrie acasa. Printre acestea se pot numara medalia de bronz la unul dintre cele mai grele si mai consacrate concursuri de vin din intreaga lume -,,London Wine Competition’’, unde au castigat cu vinul Sauvignon Blanc. Acesta a fost prezentat si s-a impus prin valoare, imagine dar mai ales prin calitate, reusind sa uimeasca un intreg juriu international.

            Cu vinul Feteasca Alba s-a obtinut punctajul de 88.5 la competitia din Brasov intitulata „Top 100 Ingenous Romanian Wines”, la dupa nici o luna de la concursul din Londra. Gustul cald, racoritor, imbogatit cu note de flori albe de campii, gem de caise, pomelo si iarba verde, proaspat, dar si foarte echilibrat, vinul Feteasca Alba a reusit sa castige la acest concurs medalia de bronz la numai o luna dupa ce a fost lansat pe piata. Un an mai tarziu, in 2018, medalia de bronz a fost cucerita din nou la competitia mondiala ,,London Wine Comeptition’’, sticla de Sauvignon Blanc a sedus pentru a doua oara juriul prin notele sale noi de fructul pasiunii, dar si prin aciditatea sa, care a impletit armonios structura si corpul voluptos al vinului.

            Desi doar aceste doua vinuri au fost premiate, proprietarii au tinut sa mentioneze ca valoarea calitativa a celorlalte tipuri de vin produse aici nu se lasa mai prejos: de exemplu, Feteasca Regala, apreciata foarte mult pentru vinozitate, fructozitate si prospetime, acestea imbinandu-se armonios cu aciditatea ce ii ofera vioiciune, sau Muscat Ottonel, cunoscut pentru o aroma florala unica.

            Cand unul dintre oamenii din grupul nostru a intrebat de unde provine numele vinurilor din aceasta crama, daca au fost alese la intamplare sau nu, unul dintre producatori a zambit. Ne-a povestit mai apoi ca nimic nu e pus la intamplare in cadrul proiectului lor. Numele vinurilor din Crama Jelna au fost inspirate din povestile si legendele romanesti, ale ielelor si sanzienelor, despre care se spune ca ar cutreiera tara in fiecare seara, plimbandu-si picioarele cu gratie in mijlocului naturii, ajutand-o sa rodeasca si sa infloreasca. Dorind sa ceara ajutorul entitatilor din jurul lor, fara a le supara sau a le deranja, ei au decis sa ofere vinurilor numele de ,,Jura’’ si ,,Ruja’’, doua dintre cele mai cunoscute nume de iele si de sanziene de pe teritoriul si folclorul transilvanean. El a mai adaugat faptul ca alegerea acestor nume repezinta si o modalitate de a multumi naturii (impreuna cu toate entitatile ei) pentru roadele anuale pe care le au si pentru ca i-au ajutat in acest proiect, inca de la inceputul sau.

            De la un pictor ce a vrut sa fie platit pentru munca sa cu aceasta licoare valoroasa, pana la fiecare om care intra pe usa Cramei Jelna, cu totii avem un lucru in comun: indragirea acestui vin de o calitate superioara, care ne incanta simturile pe deplin.


Postare mai veche Postare mai nouă