Crama ,,La Salina”

 

                                            Crama ,,La Salina”

 

          Cea de a doua oprire din calatoria noastra se afla pe taramul Dealurilor Durgau, unde putem gasi o crama de mare importanta, cu o istorie impresionanta - Crama ,,La Salina”. Aflandu-se in apropierea Salinei Turda, podgoria ce se intinde pe o suprafata de 70 de hectare este un punct turistic pentru cei pasionati de degustari. Zona aceasta ascunde multe comori din punct de vedere turistic, printre care Salina Turda, Cheile Turzii, Ghetarul Scarisoara si, nu in ultimul rand, crama ,,La Salina”.

          Am ajuns pe aceste taramuri de poveste, unde am fost intampinati cu mare drag chiar de unul dintre cei doi antreprenori, Claudiu Sugar. Acesta a fost mai mult decat incantat sa ne spuna povestea cramei. Aceasta poveste este una foarte frumoasa: doi iubitori de vinuri au decis sa refaca zona viticola de pe Dealurile Durgau, fara sa-si imagineze ca proiectul lor se va dezvolta atat de mult si ca succesul lor va fi atat de rasunator. In ciuda faptului ca au avut o perioada lunga de inactivitate, ei nu s-au dat batuti. In cele din urma, zona inactiva a fost transformata intr-o vie roditoare care, ingrijita cu atentie, le-a adus succesul de care se bucura in prezent. Desi, infiintarea a avut loc in anul 2011, prima recolta a fost abia in anul 2014, an care le-a adus medalia de aur la concursul International Wine Contest Bucharest si medalia de argint la The Balkans International Wine Competition cu soiul de vin Sauvignon Blanc.

         Stiam ca vinurile de calitate ale cramei ,,La Salina” sunt laudate atat in tara, cat si in afara ei. Ceea ce nu stiam insa, este faptul ca tipurile de vin sunt numeroase, suficiente cat sa incante papilele gustative ale fiecarui tip de iubitor de vinuri.

          Diversitatea tipurilor de vin din crama ,,La Salina” este datorata lucrarilor manuale si tehnologiei de ultima generatie ale cramei. De asemenea, trebuie mentionata grija, pasiunea si priceperea cu care strugurii crescuti in aceste vii sunt culesi si ingrijiti. Fiecare soi de struguri are nevoie de modalitati si conditii diferite prin care trebuie sa fie ingrijiti si crescuti pentru ca, in final, sa fie transformati in vinuri de calitate. Antreprenorii au grija sa lucreze cu cei mai buni si mai dedicati oameni, doar dintre aceia cu care simt ca au o legatura.

          Soiurile de struguri care se regasesc in aceasta crama sunt foarte diversificate, plecand de la una dintre cele mai vechi specii de struguri de pe glob (Pinot Noir) si ajungand pana la struguri care cresc in numar mare doar pe teritoriul tarii (Feteasca Neagra), dar si soiuri mai noi (cum ar fi Cabernet Sauvignon sau Chardonnay). Printre tipurile mai cunoscute se mai numara si Riesling de Rin, Neuburger, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

           Așa cum o sugerează numele cramei, podgoria este amplasată în imediata apropiere a Salinei Turda, mai exact la aproximativ 100 de metri de aceasta, pe Dealurile Durgau, zona cu traditie seculara in viticultura, ce dateaza din perioada Imperiului Roman, pe vremea cand asezarea cunoscuta astazi sub numele de Turda se numea Potaissa. Tocmai de aceea, aceste vinuri poartă numele ISSA, ca un omagiu adus traditiilor viticole milenare formate aici, inca de cand localitatea purta numele Potaissa.

          Domnul Claudiu ne povesteste ca muncitorii pe care ii vedem acum i-au fost alaturi mereu, chiar si in vremurile mai grele. In aceasta afacere, totul depinde de clima, iar dumnealui stie ca, impreuna cu echipa sa, a trecut si prin timpuri mai putin bune. Insa munca lor a fost una la fel de calitativa chiar si atunci, multi clienti fiind impresionati de rezultatul final. Da, vinurile din crama ,,La Salina” supravietuiesc oricaror conditii, impresionand prin naturalete, dar si prin raportul calitate-pret foarte convenabil.

            Dupa scurta lectie de istorie prezentata, am fost invitati sa ne relaxam in foisorul special amenajat pentru oaspetii cramei. Foisorul magic se afla chiar in mijlocul viei, iar mirosul imbietor te ademeneste de la distanta. Aici, domnul Claudiu ne prezinta celelalte facilitati puse la dispozitie de crama.

            Urmatorul lucru pe care il facem este sa vizitam Centrul de Echitatie ,,Salina Equines”.

            Ultimul popas pe care il facem la lasarea serii este sa ne incarcam bateriile la restaurantul ,,Sarea-n bucate”. Aici, dupa atata miscare, suntem intampinati cu mancaruri felurite, din care noi alegem mancarea traditionala acestei zone. Si aceste bunatati sunt acompaniate de muzica buna si de un pahar de vin fin, catifelat, calitativ, diferit, dar potrivit fiecaruia.

 


Postare mai veche Postare mai nouă