CRAMA LACERTA

CRAMA LACERTA

O crama mare cu 82 de hectare de podgorie situate la 100 km de București, mai exact în județul Buzău.În centrul domeniului, se află Conacul Dorobanțu, contruit de arhitectul Ion Mincu în anul 1901,  renovat în anul 2005 păstrând arhitectura neo-românească.

Fiind situat în partea sudică beneficiază de sol fertil și curat, astfel aceste caracteristici sunt dovedite prin prezența șopârlelor ce aleargă peste tot. De aici, denumirea cramei „lacerta”, ce în limba latină înseamnă șopârlă; de asemenea, etichetele sticlelor de vin sunt reprezentate tot de o șopârlă.

Soiurile de struguri ce îmbogățesc locul cu aroma și parfumul lor sunt: Albe(Fetească Albă, Chardonnay, Saubignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Rhein Riesling)  Roșii(Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Merlot, Blaufraenkisch). De calitatea și vinificarea acestora sunt responsabili enologii Mihai Baniță, Mihaela Șerbulea.

Poziționarea sudică și caracteristicile solului și condițiile climatice sunt benefice pentru soiurile de struguri roșii, de unde au apărut 10 varietăți de vinuri roșii: Burgund Royal (un vin ce prezintă arome de fructe de pădure și tonuri de cireșe cu gust catifelat și aciditate caracteristică), Shiraz (dintr-un soi originar din Franța, are arome de fructe negre, de la afine dulci până la măsline negre), Cabernet Sauvignon, Cabernet/Shiraz Magnum, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet/Shiraz, Cuvée IX, Cameleon Red.

Seria continuă cu 12 varietăți de vinuri albe, bogate și complexe: Rheinriesling, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Blanc de Noir, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay Reserva, Sauvignon Blanc Reserva, Cuvée X, Dolce, Cameleon White.

Gama vinurilor roze conține două vinuri: Rose (vin proaspăt, apreciat pentru tinerețea sa), Cameleon Pink (vin răcoritor, cu gust plăcut și rotund și arome de fructe de pădure).

De asemenea există și game de colecție, precum: Vintage Collection (sunt vinuri vechi, produse din struguri recoltați începând cu 2009), Grand Prix (a fost creat un parteneriat între multi-premiatele vinuri LacertA și Porsche Cup; e un amestec sofisticat de Cabernet Sauvignon, Shiraz și Merlot), Lacerta Dolce (au un gust echilibrat între demi-dulce și dulce, creat din soiurile Muscat Ottonel și Chardonnay; conține note fructate cu arome de flori de soc și pepene galben), Lacerta gift collection (propune o selecție de idei de cadouri personalizate).

Vinul produs aici a fost premiat cu medalii la concursuri de prestigiu (național dar și internațional) din domeniu: Korea Wine Challenge (gold), VINVEST, International Wine Contest Bucharest – 2016 (gold), Decanter World Wine Awards – London (bronze), Wine Festival ADAR.

Vinurile Lacerta pot fi degustate direct la domeniu deoarece se organizează degustări de vinuri, dar și vizite ghidate în cramă, beci, podgorii. De asemenea există posibilitate de cazare în apropierea domeniilor Lacerta.

Aici vechiul și noul se împletesc prin elemente arhaice precum conacul, decorurile, păstrarea traditiiilor dar și elemente moderne precum designul și arhitectura cramei, tehnologia folosită în cramă pentru vinificare.

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă