CRAMA LECHBURG

 

                                            CRAMA LECHBURG

 

          Bevi vino, ché non sai donde sei venuto: sii lieto, perché non sai dove anderai.

           (Omar Ḫayyām)

            Continuand cu seria cramelor si pivnitelor care au pornit ca o poveste de familie, am ales ca urmatoarea noastra oprire sa fie in satul Lechinta din judetul Bistrita-Nasaud. Crama Lechburg este crama pe care o vizitam acum, aflata tot in inima Transilvaniei. Este o afacere deosebita, mai ales pentru ca proprietarii sunt o familie originara din Italia, familia Guarato.

             Ettore Guarato este cel care ne intampina la intrarea pe proprietate. Vorbaret, calduros, Ettore se ofera sa ne faca turul proprietatii si sa ne spuna povestea sa si a familiei sale. Mandru de familia lui, el incepe sa ne povesteasca cum, de generatii intregi, familia sa impartaseste o mare pasiune pentru viticultura, iar cand au vazut pentru prima data satele din inima Transilvaniei, au fost fermecati pe loc de tinuturile de poveste. Astfel s-a starnit in ei dorinta de a investi in acest domeniu, pamanturile din aceasta zona potrivindu-se viziunii lor: o zona necontaminata, incantatoare, care sa le dea o recolta pe masura.

            Crama Lechburg a fost infiintata in anul 1962, intinzandu-se pe o suprafata de 70 hectare, insa familia Guarato a achizitionat-o in anul 2015. 90% din munca lor este asigurata de conditiile climatice. Aici, strugurii au parte de o clima privilegiata, fiind acompaniati de zile calduroase si nopti racoroase. De asemenea, tinutul transilvanean ofera turistilor un peisaj de exceptie, iar vinul nu face decat sa completeze perfect aceasta atmosfera.

          Soiurile de struguri cultivate aici sunt: Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Riesling de Rhin, Chardonnay, Pinot noir, Muscat Ottonel, Feteasca Regala si Feteasca Neagra.

            In timp ce ascultam cu atentie povestea fascinanta a cramei, degustam primul vin care ne este oferit: Feteasca Regala. Primul lucru pe care il observ la vin este ambalajul sublim; etichetele elegante, argintii, care ilustreaza niste omuleti imbracati intr-un port popular. Observandu-mi entuziasmul, Ettore ne spune ca, desi nu s-au nascut pe aceste meleaguri, el si familia sa considera ca este extrem de important sa pastreze un aer traditional, specific acestui loc. Ne mai spune ca multe persoane au cumparat vinurile lor pentru a le oferi drept suvenir unor persoane din tari straine.  Culoarea aurie straluceste si mai tare in bataia soarelui. Gustul este unul proaspat, fructat. Intr-adevar, pentru cei care stiu, gustul te transporta instant pe aceste meleaguri magice ale Transilvaniei, fiind un gust specific romanesc.

            Pentru a ne transporta si pe meleagurile sale natale, Ettore ne da apoi sa degustam Gewurztraminer, vinul specific italian, produs in special in Tirolul de Sud, una dintre regiunile autonome ale Italiei. Este un vin foarte aromat, produs din struguri rosii; Ettore ne spune ca strugurii aromati din care este obtinut acest vin se gasesc in ciorchini mici, cu boabe medii, cu coaja tare. Mai intai, mirosul este cel care te suprinde, fiind o adevarata simfonie pentru simturi: portocala, trandafir, scortisoara. Si, in continuare, gustul continua sa te incante, fiind unul foarte aromat, placut, condimentat.

            Un alt lucru in care familia Guarato a investit a fost agricultura organica. Stiind ca oamenii devin pe zi ce trece mai interesati de sanatatea lor, dar si de grija fata de mediul inconjurator, ei aleg sa nu foloseasca produse chimice de sinteza. Astfel, produsele lor sunt mult mai calitative si respecta si mediul inconjurator. Iar aceasta alegere este un stil de viata care ii indeamna si pe ceilalti sa fie mai responsabili, mai deschisi si mai atenti nu numai cu mediul inconjurator, dar si cu ei insisi.

            Astfel, vizita la crama Lechburg ne-a facut sa descoperim niste vinuri pline de traditie, care iau ce e mai bun de la doua culturi diferite, cea romaneasca si cea italiana. Si, mai mult decat atat, ne-a facut sa ne gandim la responsabilitatile noastre fata de mediul inconjurator, la protejarea si respectarea acestuia.


Postare mai veche Postare mai nouă