Crama LILIAC

   

                              Crama LILIAC 

          Un nume rezonant, ce meritaă ținut minte. Crama Liliac este un loc atrăgător și voios situat în inima Transilvaniei, în localitatea Batoș.

          Scurt istoric

          Podgoriile din Batoș si din Lechința fac parte dintr-un loc magic, ce pare uitat de lume, un loc virgin care se va deschide în fața călătorului într-un mod neașteptat. Este o regiune ce creeaza un mediu propice pentru producția unor soiuri de vin exceptionale.

          Frumusețea acestor locuri este asemuită cu dealurile verzi ale Toscanei, toate acestea par create special pentru producția unor soiuri de struguri extraordinare, precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Pinot Noir, Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Chardonnay, Gewurztraminer şi Merlot. De ce este acest loc considerat propice dezvoltării strugurilor? Pentru că beneficiază de un pământ bogat în minerale, iar clima este temperat continentală, avantaje ce contribuie din plin la recoltele bogate. Strugurii sunt atent recoltați manual, totul este făcut în cel mai mic detaliu, pentru ca procesul creării vinului să fie unul de “viță” nobilă.

          În prezent, proprietarul cramei Liliac este Alfred Michael Beck, iar vinificatorul este Rudolf Krizan. Crama a fost înființată în anul 2010 şi beneficiază de 51.55 Ha, de unde se îmbuteliază anual aproximativ 100,000 L de vin. Brandurile de vin ce ies din porțile cramei sunt Crepuscul și Liliac.

          În cei 9 ani de existenta, brandul Liliac a ajuns foarte cunoscut în România, dar și în lume, în primul rând datorită calității produselor sale, iar mai apoi pentru curajul de a reînvia tradiția seculară. Acum, aici sunt create vinuri autohtone care cuceresc prin rafinament și complexitate.

          Crama Liliac produce şi comercializează în România trei branduri de vinuri:

LILIAC, disponibil în trei variante: White, Red şi Rose.

YOUNG LILIAC, conţine două vinuri mai lejere şi foarte tinere: Young Fruity este un vin parfumat, lejer, feminin, iar Young Fresh este un pic mai corpolent, complex potrivit pentru o masă cu fructe de mare şi peşte. 

CREPUSCUL, este o colecţie realizată special pentru Mega Image, pe conceptul “wine after work” si low premium, mai uşor de apreciat de iubitorii de vin. Sub acest brand au lansat Orange Wine primul vin portocaliu din România, un vin nefiltrat, obținut din struguri Chardonnay din producția anului 2014.  Metoda de obținere a acestui vin este asemănătoare vinurilor roșii, mustul fiind lăsat la macerat în contact cu pielițele strugurilor pentru un timp mai îndelungat decât în mod normal la vinurile albe, pentru a extrage culoare, taninuri și fenoli, după care se mută în butoaie. Rezultatul este un vin alb cu o culoare mai închisă (bătând spre portocaliu), apărând ușor tulbure.

          Unul din cele mai speciale vinuri Liliac este "Nectar de Transilvania", un vin galben recomandat pentru desert, realizat prin metoda Schilfwein, una din cele mai complexe si de durata metode de vinificare, ce presupune deshidratarea naturaăa a strugurilor peste iarna. Liliac este, de altfel, singura cramă din ţară care foloseşte această metodă.

          Crama Liliac a investit si intr-o gama de vinuri “Private selection” cu 15.000 de sticle pe an, facută din cei mai buni struguri, selectaţi cu mare grijă. Vinurile produse până acum în această gamă sunt Merlot, Savignon Blanc, iar în septembrie va ieşi pe piaţă şi Pinot Noir.

          Ce vei descoperi atunci când vei gusta din vinurile cramei Liliac? Pe lângă nepreţuiţii struguri culeşi din tărâmul de poveste al Transilvaniei, vei regăsi şi un procent semnificativ de experiență austriacă, datorată specialistului Rudolf Krizan, sub îndrumarea căruia se subliniază standardele ridicate ale vinului Liliac. Gustul vinului este o simbioză perfectă între tehnica modernă si tradiția seculară, reînviată în aceste soiuri de vin albe, roșii sau roze.

          Care sunt ingredintele speciale pentru crearea unui vin de colecție?              Aici intervin, pe lângă măiestria lucrătorilor și degustătorilor, și alte aspecte la fel de importante. Pământul, clima, atenția și angajamentul sunt extrem de importante atunci când ne dorim să creăm un produs de top, iar toate acestea se găsesc din belșug în minunatele ținuturi ale Transilvaniei.

          Legendele transmise din moși-strămoși vorbesc despre o sevă nemaîntâlnită ce străbate aceste meleaguri, pentru a hrăni strugurii folosiți la înfăptuirea vinurilor Liliac. Controlul calității este de asemenea crucial pentru crearea unui vin de top, la fel cum contează și tehnologia folosită în cramă, dar și observarea și exploatarea potențialului fiecărei recolte, pentru că niciuna nu se aseamănă cu cealaltă.

           Tot aici, atât noi, iubitorii de băuturi selecte, cât şi pasionaţii de istorie, ne putem bucura de un tur al podgoriei care culmineaza cu o degustare de vin la cabană, unde munţii fac ca peisajul sa fie perfect. Iar acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care crama Liliac se află în topul podgoriilor din Transilvania.

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă