CRAMA RASOVA

CRAMA  RASOVA – Creație și recreație

Pe o suprafaţă de 50 de hectare se află podgoria și crama, în Cernavodă, județul Constanţa, în apropiere de Autostrada Soarelui. Podgoria este amplasată într-un loc binecuvântat cu soare și condiții climatice prielnice dezvoltării strugurilor de calitate: potențialul solului ce se află în vecinătatea Dunării (calcaros și nisipos), clima uscată, vântul uscat adus de Dunăre.

Principalele soiuri de struguri cultivate la Rasova, cu pasiune și grijă  pentru calitate, sunt: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir.

Vinurile se găsesc sub brandurile ce au denumiri:

LA PLAGE - Alb (vin sec, cupaj cu aromă florală și de fructe galbene din soiurile Muscat Ottonel, Sauvignon blanc și Chardonnay), Roze (vin sec, din soiurile Syraz & Pinot Noir, ce deține arome de căpșune, zmeură dar și arome florale cu gust fin și proaspăt) și Roșu (vin roșu, sec, fiind un samblaj din soiurile Syrah, Fetească Neagră și Pinot Noir)

Din gama RASOVA sunt următoarele vinuri: Cabernet Sauvignon (vin sec de culoare roșu rubiniu și arome de coacăze, mure și tabac, gust echilibrat și postgust cu nuanțe de vanilie), Chardonnay (vin de culoare aurie, cu mineralitate din solul dobrogean și arome exotice de ananas), Pinot Gris (vin de culoare galben pai, cu arome de piersică, pară și flori albe cu gust dominat de mineralitate), Roze (creat din soiurile Pinot Noir, Fetească Neagră, Syraz conține arome elegante de grapefruit, căpșune și zmeură), Roze Magnum (Pinot Noir, Fetească Neagră, Syraz), Sauvignon Blanc (vin sec, de culoare galbenă cu reflexii verzui și arome de grapefruit, fructul pasiunii și soc)

Gama MUR conține două vinuri din soiurile Columna (soi românesc creat la Stațiunea de Cercetări Murfatlar în anul 1985 prin încrucișarea soiurilor Pinot Gris și Grasa de Cotnari) și Mamaia (soi romanesc creat de Stațiunea de Cercetări Murfatlar în anul 1991 purtând ADN-ul unor soiuri celebre Merlot, Băbească Neagră și Murscat Ottonel).

CRAFT  este un vin spumant nefiltrat (obținut din soiurile Columna și Chardonnay, conține arome de pere, mere verzi, coajă de pâine și ciocolată albă), Craft Roze - vin spumant nefiltrat cu gust proaspăt, delicios, cu arome de zmeură, cireșe albe, căpșuni zemoase și coacăze.

NUD - Alb (vin cu un caracter cristalin obținut prin cupajarea soiurilor: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească și Muscat Ottonel) și Roze (un cupaj din Fetească Neagră și Pinot Noir a dat un vin roze  cu arome proaspete de flori de hibiscus și fructe proaspete de zmeură și fragi).

TORTUGA Alb (Sauvignon Blanc, Pinot Gris și Chardonnay, cupaj ce a fost învechit timp de 6 luni în baricuri de stejar, conține arome de fructe galbene și condimente cu postgust lung de vanilie) și TORTUGA Roșu (Cabernet Sauvignon, Syraz și Fetească Neagră, asamblaj ce a fost maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc și 12 luni în sticla; este un reprepzentant perfect al terroir-ului de la RASOVA).

IMPERFECT Fetească Albă (vin bogat în arome florale și note de vanilie)  și  IMPERFECT  Roșu (cupaj din Fetească Neagră și Syrah,conţine  arome cu note de fructe de pădure, prună uscată și mirodenii dulci orientale, piper negru și nuanțe de scorțișoară; vin modern cu final persistent și armonios).

Ȋn ceea ce priveşte enoturismul, vizitatorii cramei sunt - de cele mai multe ori - persoane cărora le-a fost trezită curiozitatea prin calitatea vinurilor create, a locului dar și a spațiului arhitectural deosebit. De precizat că designul Cramei nu este întâmplător, ci urmărește dinamica naturală a falezei „ca o gramadă de stânci albe ieșite din pamânt”. De pe terasele cramei, puteți urmări cursul Dunării, bucurându-vă de un peisaj fermecător. De asemenea, puteți urmări întregul proces de vinificație de la culesul strugurilor până la maturarea în butoaie speciale.  


Postare mai veche Postare mai nouă