CRAMA RATESTI

CRAMA RATESTI 

           

Povestea Cramei Ratesti a început în 2008 când au plantat primele vițe-de-vie la Rătești, județul Satu Mare. Au început cu 20 de hectare, dar in anul următor, în 2009, am mai plantat alte 35 de hectare în Gereușa, iar în 2010 alte 150 în Hodișa. Astazi detin un total de 205 ha pe o rază de 30 km. Au plantate nouă soiuri: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, dar și soiuri roșii: Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Doresc sa mentionez ca până în 1989, în această regiune au fost plantate în exclusivitate soiuri albe iar dupa revolutie acesti producatori au plantat si soiuri rosii.,

            In momentul in care am intrat, starea de spirit ni s-a transformat pe loc. Oboseala a fost inlocuita de curiozitate, atunci cand am simtit miresmele dulci ale diferitelor tipuri de vin care se produc in acest loc. Uitandu-ne in jur, am observat multe fete zambitoare, calde si prietenoase, fiecare persoana bucurandu-se de cate bautura aleasa.     Ni se ofera posibilitatea de a degusta un pahar de vin, inainte ca proprietarul sa ne spuna o scurta istorie a locului. Lista din care puteam selectiona era lunga, iar alegerea tipului de vin pentru care am optat in final a fost o decizie dificila.

Crama Ratesti dispune de multe de tipuri de vinuri: de la cele rosii la cele albe, de la arome fructate, pana la arome lemnoase sau florale. Ni se marturiseste faptul ca unul dintre lucrurile la care se lucreaza cel mai mult in aceasta crama este varietatea vinurilor pe care proprietarii vor sa o puna la dispozitia clientilor.

            Lista lor cuprinde denumiri ale unor vinuri bine cunoscute ale cramei, indragite foarte mult de oaspetii locului: Pinot Noir 2013 – vinul rosu precum un rubin, avand un parfum de cirese, imbietor si un gust dulce de fructe rosii, usor vanilate,  Dealul Pivnitelor Feteasca Regala 2014 – vinul proaspat si revigorant, al carui miros puternic de flori albe si miere dulce te incanta din secunda deschiderii sticlei, Funka Sauvignon Blanc 2014 - un vin complex si elegant, ce iese in evidenta prin aroma sa exotica. Mai putem alege si dintre Funka Feteasca Regala 2014 - un vin de un galben stralucitor, in care se imbina marul verde, florile de primavara tarzie si mango, Dealul Pivnitelor Cupaj din 2015, al carui aroma fructata este imbinata cu diverse condimente, fructele proaspete si coapte oferindu-i un gust moale, Merlot 2015 - aciditatea ridicata si gustul puternic de visine ii ofera unicitate acestul tip de vin.

            In ciuda faptului ca partea de nord a tarii nu este cea mai cunoscuta pentru practica viticulturii, comparativ cu alte zone, cultivarea vitei-de-vie esteo traditie veche in aceasta regiune. Proprietarul cramei ne-a explicat ca, in ciuda asteptarilor, clima zonei este chiar benefica. Ea este moderata, iar solurile acide ajuta la crearea unor vinuri albe cu un gust foarte proaspat si a unor vinuri rosii, cu gust echilibrat si cu un adevarat potential de invechire.

            Crama Ratesti se mandreste cu multe premii castigate de-a lungul timpului. Ei depun foarte mult efort si rabdare in crearea vinurilor de care sunt atat de pasionati, iar rezultatele pe care acestea le au la concursuri, le umple sufletul de multumire. In prezent, de pe cele 205 de hectare de vita-de-vie plantate s-au nascut sapte vinuri premiate cu medalia de aur, cinci vinuri premiate cu medalia de argint si un vin premiat cu medalia de bronz, atat la concursurile nationale, cat si la cele internationale. Doua dintre cele mai importante concursuri la care Crama Ratesti a participat au fost Balkans International Wine Competition, desfasurat la Sofia in 2015,unde vinul Feteasca Neagra Ratesti 2013 a fost premiat cu medalia de aur si World Food 2015, desfasurat in Varsovia, unde singurul vin premiat cu medalia de aur a fost Cabernet Sauvignon 2012.

Exista o consemnare mai recentă a tradiţiei viti-vinicole a zonei vine din Răteştiul anului 1874, când la expoziţia internaţională de vinuri din Londra, Bacatorul, un soi specific acestei zone, face senzaţie între participanţi.

            Proprietarii sunt foarte multumiti de proiectul si de munca lor, avand multe planuri pentru un viitor cat mai infloritor al cramei. De asemenea, ei doresc sa creeze cat mai multe tipuri de vin pentru a multumi fiecare oaspete care le va calca pragul.


Postare mai veche Postare mai nouă