CRAMA SILVANIA

CRAMA SILVANIA

 

            Tuturor ne plac micile lectii de istorie; povestea Cramei Silvania este o adevarata poveste istorica. Regiunea Dealurilor Silvaniei dateaza inca din perioada dacilor, iar pamanturile poarta cu ele evenimentele cetatii Dacidava. Aici, in Magura Simleului, se gaseste crama Podgoriei Silvania, una dintre cele mai nordice din aceasta zona.

            Zona aceasta istorica poarta cu ea comori nebanuite. Unele dintre acestea sunt de natura istorica, aici fiind descoperite diferite monede si podoabe din vremea dacilor. Tot aici s-au inceput a se construi diferite galerii sub stanca. Cele mai vechi sunt construite acum aproximativ doua secole si aveau rolul de a depozita vinul.

            Conform unor oameni de stiinta, secretul acestui loc consta in temperatura si umiditatea de care da dovada. Acestea ajuta la pastrarea vinului in cele mai bune conditii si il fac sa fie foarte apreciat. Vinul produs in aceasta zona este exportat in tari precum Germania, Franta, Polonia, Rusia, schimband mult istoria vinului din Romania.

            Domnul Nicolae Dregan, unul dintre cei care au infiintat aceasta afacere, ne povesteste despre toate aceste lucruri, in timp ce ne conduce in galeriile subterane (Hrubele cum sunt numite localnic)  din Magura Simleului   se intind pe o suprafata de aproape 4 kml la o adancime de 60 m sub stanca care pastreaza in mod natural o temperature constanta de 12 grade Celsius datorita unui mucegai nobil. Aici descoperim o comoara nemarginita: zeci, sute si mii de vinuri felurite, adapostite cu grija in acest loc perfect pentru ele .

 

            Simleul Silvaniei este un loc in care pasiunea pentru vinificatie este la ea acasa. Unul dintre cele mai simple de obtinut vinuri sunt cele spumante. Vinurile spumante dobandesc prin intermediul naturii multe dintre proprietatile pe care ar trebui sa le aiba. Ele sunt obtinute prin metoda champenoise; vinurile sunt foarte acide inca de la inceput si isi pastreaza prospetimea chiar si pentru trei ani.

Podgoria Silvania este prima cramă din România care a produs vin spumant în 1974, 

Metoda naturala prin care este obtinut arata dedicarea si rabdarea proprietarilor, ei asteptand pana la 3 ani ca sa obtina acest gust desavarsit. Metoda frantuzeasca de preparare a vinului spumant presupune ca acesta sa fermenteze in mod natural, insa pe o perioada mai lunga de timp.

            Motto-ul dupa care se ghideaza proprietarii este acela care spune ca trebuie sa imparti si cu ceilalti din binecuvantarile tale. Astfel, ei impart in toata lumea comorile pe care le-au obtinut cu ajutorul naturii inconjuratoare. Si cu noi cateva dintre cele mai bune vinuri pe care le produc.

Brandurile Cramei Podgoria Silvania sunt:

Vin spumant Silvania Premium, Vin spumant, Silvania Premium Lux iar soiurile cultivate sunt: Fetească Regală, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Chardonnay, Traminer.

Vinul care ne surprinde simturile prima data este Traminer. Este un vin nobil, obtinut din atat de specialii struguri Traminer, gustul fructat si de trandafiri fiind usor de recunoscut. Servim acest vin alaturi de branzeturi, insa domul Dregan ne spune ca licoarea acompaniaza perfect deserturile si preparate asiatice.

            Pentru a continua discutia despre abundenta, urmatorul vin incercat este Muscat Ottonel, un vin de un auriu deosebit. Aroma sa de busuioc si salcam ne cucereste pe loc, purtandu-ne cu gandul la diminetile lenese de primavara. Si la acest vin, ca si la celelalte, temperatura de 11-12 grade la care sunt supuse, nu face decat sa le accentueze gustul divin.

            Vinurile spumante de la aceasta crama dovedesc faptul ca, in conditii perfecte asigurate de natura si sub ochii atenti ai muncitorilor pasionati, rezultatul nu poate fi decat unui deosebit, incantator si potrivit pentru numeroasele tipuri de clienti.

Podgoria Silvaniei oferă la cerere vizite la ”hrube” și deustări, oferind tuturor celor interesați detalii despre întreg procesul tehnologic al vinificației, rămând fidelă sloganului: ”când natura te binecuvântează cu o comoară, trebuie să o împarți cu întrega lume”.


Postare mai veche Postare mai nouă