Crama Spârleni

Crama Spârleni

„Un vin pentru fiecare” este principalul  crez al echipei de la Crama Spârleni.

Povestea locului a început în anul 1892, când familia Urşianu a construit o cramă la subsolul casei.

Însă, Crama Spârleni își începe povestea în anul 2003, când crama a fost preluată de echipa actuală (proprietari - Alin Iordache, Mihail Iordache, Eugenia Iordache) și a început procesul reînvierii tradiției vinurilor de Drăgășani. Se întinde pe circa 30 de hectare de vie, vii vechi ce datează chiar și din 1987, pe care sunt plantate soiurile: Fetească Regală și Crâmpoșie Selecționată, dar în ultimii ani s-au realizat plantații noi cu Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Chardonnay și Negru de Drăgășani. Tehnologiile moderne sunt îmbinate cu cele tradiționale, maturarea vinurilor realizându-se în butoaie vechi de stejar.

Cât despre cramă, este una veche și cu poveste, dintre zidurile căreia se ivește arhitectura cu arce, arcade şi coloane, ce dă personalitate locului. Scopul acesteia este de a păstra vinurile, însă tot aici fermentează o parte din vinurile albe, și au loc cupajele ce creează sortimente finale.

O altă clădire, recent construită este sala de vinificație, destul de generoasă ca spaţiu, loc unde se macerează, fermentează și păstrează vinurile. Tot acolo se află și sala unde se face îmbutelierea și depozitarea de vinuri îmbuteliate. Îmbutelierea se face cu echipamente semiautomate.

Via este locul principal de unde pornește totul și care necesită o atenție și un efort mai mare: întreținerea plantațiilor, adaptarea soiurilor, expunerea solară, fiecare viță având locul potrivit de creștere.

Din vie, după toată munca depusă, rezultatul se vede într-un vin de calitate, pentru că e ştiut faptul că dintr-un strugure de calitate, iese un vin de calitate. Ȋnsă, calitatea strugurelui nu e totul, ci mai e importantă şi contribuitoare şi priceperea şi experienţa vinificatorului, plus tehnologia pe care o are la dispoziţie. Ȋn acest caz, Crama Spârleni se bucură de priceperea vinificatorului Alin Iordache.

Pornind de la crezul lor, și luând în considerare faptul că oamenii sunt diferiți și au gusturi diferite, și-au propus să creeze o multitudine de sortimente, fiecare dedicat unor gusturi specifice și personale.

Crama Spârleni face cunoscute vinurile sale sub denumirea a două branduri: Șani și Spârleni.

Spârleni sunt vinuri elegante, născute de pe cele mai însorite parcele din strugurii cei mai aleşi, culeşi târziu, prelucraţi cu grijă maximă, şi minimă intervenţie umană.Vinurile din această gamă sunt ambalate cu denumirile soiurilor din care provin strugurii: Crâmpoşie Selecţionată, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră.

Cât despre Șani, legenda spune că „la Crâşma de pe Deal aducea vinul la meseni o crâşmăriţă frumoasă, pe nume Șani. Calatorii obişnuiau să spună că merg să cinstească la Draga Şani” şi de aici numele.

Vinurile din această gamă sunt: Crâmpoşie Selecţionată, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Roze – Cabernet Sauvignon, Negru de Drăgăşani, Roze – Negru de Drăgăşani, Fetească Regală, Chardonnay, Pinot Gris.

 

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă