Crama Stenota

 

                                            CRAMA STENOTA

 

      Crama Stenota a fost înființată în anul 2012 și se situează în Podgoria Dealul Mare,  pe plaiul viticol Urlați.

    Etimologia numelui vine de la denumirea cetății unde s-a scris această poveste. La fel și eticheta gamei Stenota, pe care e reprezentat un arcaș.                  Legenda spune că a rămas un bărbat, la vreo 70 de ani, în turnul cetății, păzind-o și sperând că oamenii se vor întoarce. Căutând prin cotloanele cetății după mâncare, el a găsit niște corzi de viță de vie ce se strecurau printre ruine; crescându-le cu grijă, an de an, în jurul cetății Stenota. Vița de vie a crescut și s-a extins singură în jurul cetății, iar locul a devenit plin de viață. Atrași de frumusețea locului, oamenii care plecaseră din cetate s-au reîntors, însă arcașul era bătrân. În cinstea lui au început să facă vinul. 

     Primele vinuri au fost îmbuteliate în anul 2013. Varietatea de game este bogată. În continuare voi descrie olfactiv și gustativ vinurile care alcătuiesc gamele.

     Din Gama Stenota fac parte următoarele tipuri de vinuri: Fetească Neagră Stenota – vin remarcabil, creat din soi autohton, străvechi, dezvoltă arome complexe de vișine și prune uscate; Fetească Albă Stenota – din soi autohton, vin de o finețe deosebită, catifelat, modern cu ușoare arome cu tente florale și citrice;  Roze Stenota – vin cu structură suplă și echilibrată cu arome de frăguțe, căpșuni, fructe exotice și cu senzații de fructe roșii coapte; Sauvignon Blanc – vin creat din acest soi franțuzesc, ce s-a adaptat de mult timp la condițiile viticulturii din zonă,  dezvoltă arome de flori albe și flori de câmp, grapefruit și soc; Merlot dezvoltă arome de zmeură, cireșe, coacăze cu note de ciocolata și savoare remarcabilă cu taninuri blânde.

     Gama Master este alcătuită din următoarele vinuri: Sauvignon Blanc – vin cu arome vegetale completate de note de fructe tropicale, cu gust intens de flori de soc și liliac; Cabernet Sauvignon – vin fin, catifelat cu arome clasice de fructe de pădure și ciocolată neagră ce se îmbină armonios cu nuanțe de vanilie și taninuri bine integrate; Merlot, vin echilbrat, complex cu aromă de fructe de pădure.

     Şi nu în ultimul rând Gama Valar, compusă din vinurile: Cabernet Sauvignon - vin roșu demisec cu aromă de fructe de pădure, mure, fragi, afine și gust intens, catifelat cu taninuri bine integrate; Cabernet Sauvignon Merlot - vin special cu arome de coacăze negre și prune uscate cu gust plăcut de prune și taninuri foarte fine; Fetească albă + Muscat Ottonel - un vin plăcut cu arome intense de flori, fructe, condimente armonios integrate în acest cupaj deosebit; Fetească Albă - prezintă note fine de piersică și caisă și gust echilibrat și vioi; Roze - vin fructat cu arome de fragi, căpșuni și nuanțe de trandafir. 

 


Postare mai veche Postare mai nouă