CRAMA ŞTIRBEY

CRAMA ŞTIRBEY

Din generație în generație, vinurile de pe domeniul Ştirbey sunt create conform acelorlași principii, și tot astfel sunt respectate și astăzi, și predate următoarelor generații.

Casa e adepta soiurilor tradiționale, evoluate și adaptate peste timp la condițiile climatice ale podgoriei. Astfel, sunt vinificate separat, pentru a scoate în evidenţă caracterul fiecărui soi în parte.

Butucii sunt îngrijiți în vie, prin lucrări manuale, și tratamentele chimice sunt reduse la minimul necesar, iar procesul vinificației nu este forțat prin intervenții tehnice, ci dimpotrivă, e respectat timpul de fermentare și de maturizare.

Contextul istoric este foarte important în dezvoltarea acestui domeniu. Astfel, îmi doresc să situez în timp, momentul de început al acestui domeniu, ajutându-mă de datele istorice, deoarece povestea acestei crame este în strânsă legătură cu istoria, având o vechime de peste 300 de ani. Ei bine, familia princiară  Ştirbey, apare pentru prima dată, în documente, în secolul al XV-lea, fiind de origine din Valahia. A avut contribuţii majore în dezvoltarea politică și economică a ţării pe parcursul mai multor generații.

Barbu Ştirbey a fost domnitorul Ţării Romanești, după revoluția din 1848 (1849-1856), sub conducerea căruia s-a format un stat bazat pe agricultură și feudalism, și s-a produs crearea primelor întreprinderi industriale, prima rețea dezvoltată de drumuri și de comunicație.

Prințul Barbu Alexandru Ştirbey, nepotul domnitorului, în prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost consilierul principal al regilor Carol I și Ferdinand, administrator al Domeniilor Coroanei și președinte al mai multor întreprinderi industriale și bancare, asfel având influențe politice şi economice. În acea perioadă și-a transformat moșiile, printre care și Ştirbeiul, în aducătoare de profituri, fiind promovate printr-un marketing modern.  Încă de la acea vreme, produsele Ştirbey erau sinonime cu calitatea superioară. 

În 1946, domeniile viticole din Drăgășani au fost moștenite de fiica cea mare a Prințului Barbu Ştirbey, Prințesa Maria Ştirbey, dar în 1949 domeniul a fost preluat de IAS Drăgășani, prin naționalizare. Abia în 2001, au fost restituite moștenitorilor  viile și crama.

Nepoata Prințesei Ştirbey, Baroana Ileana Kripp, împreună cu soțul său, din dorința de a da naștere tradiției domeniului Ştirbey, au renovat viile și crama, cu tehnologie modernă, pentru a oferi clienților vinuri de înaltă calitate.

Povestea vinului pornește din vie, astfel că, voi continua prin descrierea soiurilor și amplasarea acestora pe domeniu.

Ceea ce am remarcat la Domeniul Ştirbey este faptul că podgoriile sunt împărțite pe porțiuni de vii, fiecare având o denumire și o poveste aparte, dar și soiuri de viţă de vie diferite, fiind amplasate cu grijă și atenție la temperatură, în funcție de nevoile acestora, pentru a produce un vin de cea mai bună calitate.

Via Ştirbey este amplasată pe partea vestică a Dealului Olt, ceea ce asigură o insolație ridicată, potrivită soiului Merlot și Sauvignon Blanc – mai la baza pantei, fiind mai ferit de căldura verii.

Via Bibescu are expunere de la est la sud, partea sudică fiind benefică pentru Cabernet Sauvignon, în timp ce expunerea estică este prielnică pentru soiurile Novac și Negru de Drăgășani.

Amplasarea Viei Bengescu pe partea estică a Văii Oltului oferă condiții extraordinare pentru soiul de Crâmpoșie.

Alături, tot pe expunere estică, se află Via Moraru, ce are cultivat, pe un hectar, Sauvignon Blanc.

Pe versantul sudic, Via Tiberie, are cultivat în condiții optime soiul Tămâioasă Românească (sec).

Fetească Regală și Tămâioasă Românească (dulce), se găsesc în Via Pencovici, cu expunere estică, pe un sol argilos și lutos, gras.

Soiurile Crâmpoșie Selecționată, Novac, Negru de Drăgășani sunt cultivate și în Via Foișor, ce se află pe un deal orientat spre sud și vest.

Din vie, strugurii atent culeși şi ajung la procesul de vinificație din cramă.Crama a fost concepută de Prințul Barbu Alexandru Ştirbey, în dimensiunea sa actuală, la începutul secolului al XX-lea. Desigur, că astăzi beneficiază de dotări moderne precum: cisterne de inox, butoaie de stejar de diferite dimensiuni, o presă pneumatică – foarte importantă deoarece prin presiuni reduse se evită distrugerea moleculelor de arome naturale din struguri, și o linie de îmbuteliere modernă care garantează ambalarea vinului în sticle, în condiții sterile.

Încă de la începuturile sale, localnicii din Mitrofani, s-au implicat în lucrările la crama din Domeniul Ştirbey și au transferat din generație în generație experiența lor, dând naștere unor vinuri de o calitate desăvârșită prin munca și pasiunea lor.

Ileana Kripp s-a reîntors pe domeniul strămoșilor în anul 1997, în luna de miere cu Jakob. Aici a descoperit trecutul propriei familii, aceasta inspirând-o la renașterea tradiției vinurilor Ştirbey din Drăgășani. Astăzi, soții Kripp sunt ajutați de Dumitru Nedeluţ, inginer agronom și administrator la Domeniul Ştirbey și soții Raluca și Oliver Bauer, responsabilă de promovare și soțul său, enolog.

Varietatea de vinuri oferită de Crama Ştirbey sunt: Vinuri albe (Crâmpoșie Selecționată – cu gust fructat, Fetească Regală, Sauvignon Blanc sec/Vitis Vetus – un adevărat vin de colecție cu potențial de învechire de 5-7 ani, Tămâioasă Românească sec/dulce), Vinuri roșii (Roze – un vin cu caracter propriu, energic și fructuos; Negru de Drăgășani – pentru a savura din plin aromele sale e recomandat a fi servit la aproximativ 15-16°C; Novac, Merlot – vine cu un complex de arome elegante și echilibrate; Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon Rezervă – cu potențial de învechire de minim 10-15 ani; Negru de Drăgășani Rezervă, Merlot Rezervă 2015 – potențial de învechire de minim 8-10 ani).  Din gama Genius Loci Fetească fac parte: Regală Genius Loci 2013, Cuvée Genius Loci 2012.

Și nu în ultimul rând, două tipuri de spumante: Spumant Crâmpoșie 2012 – un vin spumant cu o finețe seducătoare cu aciditate ridicată și fructuozitate proaspătă și Spumant Roze 2013 – un spumant extrabrut cu un buchet elegant de fructe proaspete în nas și gust echilibrat.

În inima Podgoriei Drăgășani, la Domeniul Ştirbey, amplasat într-un peisaj fermecător, puteți degusta vinurile alături de preparate culinare oltenești și vă puteți bucura de vizite ghidate în vie și cramă.

În ceea ce privește distribuția vinurilor Ştirbey, pot spune că ne mândrim cu marca Ştirbey atât pe plan naţional dar și internaţional, acesta fiind prezent în Europa (Franța, Belgia, Austria, Germania, Danemarca, Italia, Marea Britanie, Polonia) dar și Canada.


Postare mai veche Postare mai nouă