Crama Telna

 

                              Crama Telna

 

          Mergand mai departe in calatoria noastra, daca vom poposi in partea dreapta a Muresului, vom intalni una dintre cele mai vechi crame transilvanene, Crama Telna.

          Pivnita cramei este construita sub forma de ,,U’’ si dateaza inca din anul 1784. Aici, temperatura (10-11 grade Celsius) si umiditatea (98-100%) sunt constante de-a lungul anului gratie mucegaiului nobil si al ventilatiei naturale asigurate prin nisele din bolta de piata inalta de trei metri.

          Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat a fost dealul ce se ridica deasupra cramei. Inalt de vreo 20-25 de metri, prezenta sa ne oferea o  priveliste incantatoare.

          Crama Telna se afla la parterul unui conac construit intr-un stil arhitectural specific Transilvaniei medievale. Zidurile groase de piatra, alaturi de boltile ascutite si de elementele de baroc de origine austriaca ne-au facut privirile sa poposeasca admirativ asupra lor mult timp.

          In prima zi in care am vizitat crama, am fost serviti cu unul dintre cele mai bune vinuri cu care producatorii Cramei Telna se puteau mandri: un pahar de Sauvignon Blanc de o culoare frumoasa, de un galben-pai, printre care se strecurau cateva nuante aurii.

          Mirosul strugurilor parfumati si copti ne-a incantat nespus inca inainte sa fi apucat sa-l gustam. Dupa ce am fost serviti cu un pahar din vinul de cea mai buna calitate al cramei, am fost poftiti sa ascultam o mica povestire despre istoria Cramei Telna si a locului in care aceasta a fost construita si in care s-a dezvoltat, transformandu-se incet, incet, in locul minunat si calduros pe care oamenii il pot vizita oricand in ziua de astazi.

           Crama Telna se poate mandri cu renumele pe care l-a avut peste granitele tarii inca din trecutul foarte indepartat. Potrivit producatorilor, in jurul anului 1173, vinurile de aici erau atat de indragite in Ducatul Venetiei, intrucat acesta a incurajat stabilirea unor preturi maximale ale vinurilor. De asemenea, peste cativa ani, in 1293, tot pe aceste meleaguri s-a inceput si s-a reusit construirea a cinsprezece galere pentru transportul vinurilor calitative si unice din Crama Telna.

           Istorisirea ajunsese pe la jumatate, iar seara se lasa usor peste tinutul cramei. Peste trei secole, in jurul anului 1489, vinul de la Crama Telna a fost comandat pentru nunta regelui Matei Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, care personal l-a ales. Inca din acele vremuri acest vin era apreciat chiar si de persoanele de rang inalt.

           Mai departe, ni s-a explicat intregul proces prin care, cu multa munca, dar cu si mai multa pasiune, oamenii de la Crama Telna reusesc sa creeze bautura atat de mult indragita. Un lucru important pe care l-am invatat a fost ca, in functie de tipul de struguri folositi, ei trebuie culesi fie la maturitatea lor deplina, fie dupa aceasta perioada. Acest lucru ii ajuta sa atinga calitatea superioara a vinului pe care il produc. De asemenea, este important ca niciunul dintre ciorchinii din vii sa nu intre in contact cu metalul pana cand ajung la crama. Prelucrarea strugurilor se face in utilaje de ultima generatie, din inox. Este foarte important sa nu se faramiteze pielitele si semintele, intrucat acestea contribuie foarte mult la pastrarea gustului natural si a aromei deosebite.

            Pentru soiurile de struguri Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel se macereaza mai intai boabele, timp de 24 de ore. In urma procesului de macerare se obtine mustul, iar dupa urmeaza limpezirea acestuia. Spre deosebirea de acestea, tipul de struguri Feteasca Neagra este nearomat si se obtine direct prin presare.

            Dupa procesele de fermentatie si trecere prin drojdie, vinul trebuie sa stea in repaus cel putin o luna. Timpul destul de lung, alaturi de conditiile foarte bune pe care le ofera Crama Telna vinului, precum peretii foarte grosi sau apropierea de pamantul racoros, ajuta la conturarea vinului si la formarea caracterului sau unic.

            Via se intinde pe o suprafata de 43 de Ha, iar clima dulce, fara caldurile puternice ale verii sau ingheturile iernii, ofera timp si conditii strugurilor sa se coaca pe indelete, in propriul lor ritm.

            La Crama Telna, fiecare sticla de vin are povestea ei. De la Vinul Corvinilor (singurul tip de vin servit la nunta regelui Matei Corvin), pana la Vinul Baronului (apreciat de baronul Samuel von Brukenthal), Sauvignon Blanc (cu accentele sale puternice, dar echilibrate in acelasi timp), Muscat Ottonel (elegant, parfumat si fin) si Feteasca Regala (care are aroma mai uscata, placuta si are o nota de final putin amaruie, migdalata), toate aceste tipuri de vin sunt diferite, unice, avand doar doua lucruri in comun: dragostea si atentia cu care sunt create. Si, mai mult decat atat, clientii sunt multumiti cand descopera ca exista un vin perfect pentru gustul lor.


Postare mai veche Postare mai nouă