Crama Thesaurus

Crama Thesaurus

 

,,La originea vinurilor din Crama Thesaurus sta pasiunea pura’’. Acestea au fost primele cuvinte cu care am fost primiti in acest loc de poveste. Proprietarul cramei, Moica Ioan, ne astepta cu un zambet calduros. El ne-a oferit fiecaruia cate o patura si un pahar de vin pentru a ne incalzi si a ne feri de aerul rece de afara, apoi a inceput sa ne spuna cate putin din istoria cramei, mandria si dragostea pentru intregul sau proiect fiind evidente prin modul cum acesta a insiruit povestea.

Un lucru care ne-a impresionat pe toti a fost cu siguranta rabdarea pe care acesti oameni au avut-o in desfasurarea proiectului. Dupa ani de teste si degustari, ani de cautare a formulei perfecte pentru fiecare vin in parte, a luat nastere Crama Thesaurus.

Pe Dealurile Silagiului a fost construita vinaria, foarte aproape de plantatile de vita-de-vie. Aceasta asigura pastrarea completa a calitatii strugurilor si a vinurilor in perioada intregului an, imbinand procesele moderne cu cele traditionale. Temperaturile variaza in functie de anotimp pentru a impiedica ionizarea atmosferei (13 grade iarna si 17 grade vara) iar umiditatea este mentinuta intre 60% si 70%.

Plantatiile de struguri sunt atent ingrijite, tipurile fiind atat albe, cat si rosii: Riesling Italian, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

Acesti struguri sunt mai mult decat fructe pentru oamenii de la Crama Thesaurus. Pentru ei, intregul proces de crestere, de culegere, de transformare a fructelor in vin reprezinta o cale spirituala pe care putini reusesc sa o parcurga cum se cuvine. Strugurii vor trece prin cateva etape initiatice inainte sa ajunga, prin renastere, la forma lor superioara.

Fiecare soi de struguri este cules manual de specialisti atunci cand este momentul potrivit pentru el. Pentru a cunoaste momentul ideal pentru a culege recolta, specialistii trebuie sa testeze zilnic boabele dupa gust. Dupa culegere, strugurii sunt dusi la vinarie, unde sunt prelucrati in cele mai bune conditii. Dupa alegere (procesul prin care se arunca frunzele, impuritatile, boabele atinse sau putrede), boabele bune sunt transportate in rezervoare, unde trec prin procesele de fermentatie si macerare. Un lucru important este faptul ca macerarea se face la rece, pentru a se potenta aroma primara a fiecarui tip de strugure.

Crama Thesaurus isi imparte vinurile in patru mari categorii: Thesaurus Reserve Cabernet Sauvignon 2014, un vin rar si generos, cu o culoare intensa ce fura privirile. Notele de vanilie, ciocolata si coacaze negre se imbina armonios, facand din acest vin rar o adevarata comoara , Thesaurus Amadoc, Thesaurus Amurg si Thesaurus Upgrape.  Printre vinurile din Colectia Amadoc se numara Muscat Ottonel 2015 (aroma sa unica se regaseste doar in pielita si in miezul boabelor de struguri, mirosul imbatator de flori de soc si trandafiri invaluindu-te inca de la deschiderea sticlei), Pinot Noir 2014 (un tip de vin vechi, inca de pe vremea cand Amadoc era rege; notele sale de zmeura, cirese negre si de tabac se imbina si formeaza un buchet de arome unic, gustul sau fiind ferm si delicat in acelasi timp), Cabernet Sauvignon 2015 (despre acest tip de vin se crede ca a fost creat chiar de mana lui Dumnezeu; puternic colorat si cu un miros puternic de stafide negre, ierburi aromatice sau stejar) si Cabernet Sauvignon 2014 (cunoscut si sub numele de ,,Regele vinurilor rosii’’, seduce oamenii prin aromele sale de coacaze negre si cateva note de vanilie). Riesling Italian 2014 este singurul vin care face parte din Categoria Amurg, fiind unic prin complexitatea, finetea si echibrul sau. Colectia Upgrape cuprinde un singur tip, un adevarat ,,upgrade’’ al vinurilor: Upgrape, un vin cu arome intense de note de tabac, fructe rosii coapte, tonuri pamantoase si nuante de ciocolata amaruie.

In timp ce am savurat fiecare paharul sau de vin acompaniat de platouri formate din mezeluri si din branzeturi, am asistat la turul intregii crame. De asemenea, dupa o zi plina, ni s-a pus la dispozitie si optiunea de a ne caza. Putem marturisi ca somnul din aceea noapte a fost unul dintre cele mai odihnitoare pe care le-am avut, cazati intr-un loc din mijlocul naturii, inconjurati de traditie si de pasiune pentru viticultura.


Postare mai veche Postare mai nouă