CRAMA THESAURUS

 

                                            CRAMA THESAURUS

 

          La Crama Thesaurus povestea a inceput din pasiune, pasiunea unor oameni pentru perfectiunea vinului, si a continuat ca o cautare, cautarea tezaurului din solurile Dealului Silagiului. Din imbinarea pasiunii cu cautarea, a rezultat desavarsirea unei reale comori, intr-o sticla de vin. Cautarea perpetua si sustinuta este aceea ce poate desavarsi munca si scoate la iveala caracterul specific al vinului ce se formeaza.

          Localitatea Silagiu (sau Silaj, maghiara Szilas sau Nagyszilas), atestata documentar prima oara in 1406, este un loc unde cresterea vitei-de-vie este atat de adanc patrunsa in constiinta oamenilor, incat chiar si simbolul ales sa reprezinte localitatea este un ciorchine de strugure. Silagiu are un hotar deluros, foarte productiv, in care se cultiva vita-de-vie. Face deci parte din unul dintre cele 5 centre viticole ale Banatului, regiunea viticola din jurul Buziasului. Este supranumit si „satul asezat pe trei vai”.

          In traditia satului s-a pastrat legenda care spune ca preotul Zilagi sau Silagi, venit din Ardeal, a intemeiat Silagiul. Alta versiune vorbeste despre un haiduc din Salaj, cu numele de Moise Silageanu sau Salageanu, care ar fi unificat catunele rasfirate intr-un singur sat.

          Chiar daca este o crama relativ noua, infiintata in 2004, aici modernitatea se imbina cu natura si traditia. Vinaria Thesaurus a fost construita pe Dealul Silagiului, chiar langa plantatiile de vita-de-vie. Sunt folosite tehnologii moderne, care se imbina cu procese traditionale, cu scopul de a se mentine calitatea strugurilor si a vinului pe tot parcursul procesului tehnologic. Conditiile de pastrare sunt si ele atent gestionate, umiditatea fiind mentinuta intre 60% si 70%, iar temperatura variind intre 13 grade iarna si 17 grade vara, in mod natural, astfel incat atmosfera sa nu fie ionizata. Astfel, vinurile sunt depozitate optim, asteptand momentul propice pentru a ajunge in paharele clientilor.  Doresc sa mentionez cei doi specialisti al Cramei Thesaurus si anume Paul  Huiet ce administreaza vinaria si coordoneaza totalitatea operatiunilor si David Collin Lockley care are grija de sanatatea strugurilor.

          De asemenea, pentru ca se incurajeaza relatia cu natura, exista posibilitatea de a cunoaste vinurile de la Crama Thesaurus chiar la ele acasa. Aici se pot organiza evenimente private sau corporate, fiind locatia ideala pentru o petrecere intr-un cadru intim, relaxant, cu o priveliste de poveste si vinuri nobile. In interiorul cramei pot fi gazduite pana la 40 de persoane, iar petrecerile in aer liber pot acomoda pana la 100 de persoane. Pe web site-ul cramei exista posibilitatea realizarii unei rezervari directe.  In plus, puteti alege optiunea unei degustari de vin. Asa veti afla ca vinul se degusta vizual, olfactiv si in final, se ajunge la gustul acestuia. 

          Dupa un tur al cramei, veti realiza ca aici se pune accentul pe calitate, si nu pe volum. Un exemplu foarte bun este faptul ca, timp de cinci ani dupa infiintarea plantatiei, vinurile au fost testate, fara a fi vandute, cu scopul de a asigura o continuitate calitativa. Inclusiv soiurile de struguri cultivate, albe si rosii, au fost alese cu respectarea traditiei, dar si a studiilor stiintifice moderne: Muscat Ottonel, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir. Strugurii sunt verificati zilnic in perioada dinaintea recoltarii, iar cand ajung la momentul optim pentru cules, aceasta operatiune se realizează manual. Odata ajunsi la crama dotata cu echipamente de control al temperaturii, are loc o noua selectie a strugurilor, dupa care se realizează presarea, maceratia la temperatura scazuta, pentru pastrarea aromelor, și fermentarea.

          Gama Cramei Thesaurus:

          THESAURUS RESERVE: Este un vin rar Cabernet Sauvignon, pot spune un vin perfect dintr-o selectie din cei mai buni ani.

          COLECTIA AMADOC:  Amadoc a fost  unul din regii tracilor, fiul lui Teres or Metokos (410–390 ÎC), iar cuvantul Amado din latina insemnand Gods Love. Asa cum Crama mentioneaza, este un vin cu personalitate, cu un character aparte, puternic si delicat.

          GAMA AMURG: legenda spune ca Silagiul a fost infiintat de unul din cavalerii Domnului. Bisericuta din deal a devenit un simbol al Silagiului si reprezinta legatura oamenilor cu Divinitatea. In vinurile Amurg s-au adunat elementele naturii si ale vietii. Apa, Soarele si Pamantul, acest tezaur al naturii, intr-o combinatie care sa incante simturile si sa trezeasca emotii. Din aceasta gama mentionam Riesling-ul Italian de pe dealurile Silagului, cu o culoare galbenă cu tentă verzuie, miros de flori de câmp si fân proaspăt cosit, iar gustul este unul minerl.

          GAMA UPGRAPE: un vin rosu invechit cu o nuanta de tabac, fructe rosii de padure coapte,ciocolata neagra, tonuri pamantoase si un tannin integrat. Un adevarat Upgrade al simturilor.  

          Astfel, putem vedea ca la Crama Thesaurus, producerea vinului este un proces similar unei calatorii spirituale. Asa cum afirma chiar proprietarul cramei:Fenomenul presupune parcurgerea unor etape initatice pentru strugurii ce urmează sa devina altceva, prin renastere. Vinificatorul conduce materia spre desavarsire si ii capteaza esenta in sticla. Ambii ies din proces schimbati, atat material cat si spiritual: tot efortul se concentreaza pentru a scoate la suprafata binecuvantarea naturii. Comoara podgoriei nu e doar una materiala, ci mai ales un tezaur spiritual: transformarea se petrece atat in materia prima, cat si in cel care o opereaza.


Postare mai veche Postare mai nouă