CRAMA V.INC

 

                                             CRAMA V.INC

 

          „Vinurile noastre sunt seci şi nebaricate, păstrate în vase de inox şi pregătite oricând să ofere aroma strugurelui abia cules, un gust proaspăt, uşor de recunoscut şi greu de uitat!”

          Crama V.INC este o cramă boutique, începută ca un proiect de suflet și realizat din pasiunea pentru vin. Poziționată pe dealurile Olteniei, pe 18 hectare, în județul Dolj, Crama a fost înființată în anul 2009.

          Povestea cramei a început de la primul proprietar, Teodor Mardale, care a cumpărat pământul, apoi a dezvoltat-o alături de fiica sa, Luciana Bryce și soțul acesteia, de origine scoțiană,  Graham Bryce, împreună cu asociatul și vinificatorul olandez Yves Schretlen.

          După ce, în anul 2009, au fost puse bazele firmei, mai târziu a fost plantată via din satul Dranic, denumită „Via lui Mardale”. Amplasarea ei este pe un deal cu orientare Sudică, aproape de râul Jiu, unde beneficiază de numeroase zile însorite, prielnice maturizării strugurilor. În această vie au fost alese pentru a fi plantate următoarele soiuri: Tămâioasă Românească şi Fetească Neagră alături de alte trei, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon şi Merlot.

          Din aceste soiuri au fost create două branduri de vin: Drumul Crivinei şi Dranic Hills.

          Din gama Dranic Hills, enumăr următoarele vinuri: Tămâioasă Românească (vin elegant ce impresionează prin aroma specifică soiului), Merlot (vin catifelat cu aromă deosebită, în care se îmbină note de afine, prune și ciocolată), Rozé - Cabernet Sauvignon (acesta este rezultatul vinificării soiului Cabernet Sauvignon în Rozé; prezintă o finețe deosebită datorită lipsei taninurilor și aromă intensă de fructe roșii, fragi și rodii), Sauvignon Blanc (un vin aparte cu o culoare galbenă, ușor verzuie; gustul se armonizează perfect cu arome intense de flori de soc și lămâiță) și Cabernet Sauvignon (vin cu gust intens și note de cireșe și ierburi aromate). Pe lângă acestea mai există un cupaj excepțional de Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească și varianta de bag-in-box la 3 litri și la 5 litri (cu opțiunile: vin alb –Fetească Neagră și Merlot/ Sauvignon Blanc, vin roșu – Cupaj din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, Rozé – Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră).

          În 2013 a fost prima producție de vin și primele două medalii de argint,  la un concurs internațional de profil. Vinurile premiate au fost obținute din soiurile Fetească Neagră şi Rosé-ul din Cabernet Sauvignon.

          „Wine...not wood” este principiul acționarului majoritar la cramei, Graham Bryce, deoarece este de părere că lemnul acoperă gustul vinului, astfel el optând pentru vase de inox, fară baricadarea în butoaie de stejar. Lucrările sunt manuale, în mare parte, de la culegerea strugurilor, până la presarea în teasc.


Postare mai veche Postare mai nouă