Crama ”Valea Ascunsa” din Teaca

 

                                            Crama ”Valea Ascunsa” din Teaca

 

            Urmatorul popas se afla in localitatea Teaca din Judetul Bistrita-Nasaud, unde se ascunde o crama deosebita de numai 20 ha adica 93330 vite-de-vie, o crama cu o poveste frumoasa de familie de pe teritoriul Transilvaniei.

            Localitatea in care se afla crama are o istorie destul de lunga in ceea ce priveste arta de a face vin. Pe vremuri, localitatea Teaca era celebra si foarte apreciata pentru superioritatea calitatii vinului produs in ea. Desi, dupa Revolutie, viile de pe teritoriul localitatii au ramas abandonate, cu cativa ani in urma, datorita ambitiei unor oameni cu visuri mari, traditia a fost reinviata.

            Desi poate fi considerata o crama mica, in comparatie cu alte exemple de pe teritoriul Transilvaniei, Crama Valea Ascunsa din Teaca este o crama extrem de indragita. Proprietarul cramei, Silviu Muntean, marturiseste ca in procesul de formare a vinului se folosesc numai utilaje performante si ca toate lucrarile se realizeaza cu atentie, intr-un mod automatizat. De asemenea, el ne asigura ca procesul de vinificatie folosit in crama sa este unul standard, dar intr-un stil nou, modernizat si imbunatatit, toate procesele fiind realizabile datorita dotarii cramei cu cele mai inalte standarde de tehnologie.

            Strugurii din aceasta crama sunt ingrijiti cu multa pricepere si drag, gustul lor dulce si roadele viilor fiind datorate acestei atentii. Soiurile de struguri sunt foarte variate, iar fiecare dintre ele cer o atentie cu totul diferita. Tipurile variaza, de la Feteasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Regala pana la Muscat Ottonel, Chardonnay si Sauvignon Blanc. Varietatea si diversitatea strugurilor reprezinta un lucru foarte benefic pentru crama, intrucat ele fac posibila impacarea, multumirea si incantarea tuturor tipurilor de clienti care pasesc pe teritoriul cramei din Localitatea Teaca.

            Printre vinurile populare din aceasta crama se numara Sauvignon Blanc 2017 (care incanta papilele gustative cu aromele de ardei, flori de soc si pepene galben), Feteasca Alba 2017 (aromele sale citrice se imbina cu aroma florilor albe de camp), Feteasca Regala 2017 (aromele de citrice vor fi usor de recunoscut si greu de uitat), Feteasca Neagra Barrique 2017 (blanda si calda, cu arome de vanilie, visine, prune, scortisoara si ciocolata amaruie) si Chardonnay 2017 (cu arome de mere si citrice imbinate cu arome tropicale de mango si maracuja).

            Intinzandu-se pe o suprafata de 20 Ha, crama produce aproximativ 100.000 de litri de vin in decursul unui an. De asemenea, in anul 2019, Crama Valea Ascunsa a castigat marele premiu la concursul ,,Povesti cu Vinuri Romanesti” in valoare de 5000 de euro, categoria ,,Regizor al vinului alb” cu vinul Sauvignon Blanc.

            Crama Valea Ascunsa din Teaca ofera vizitatorilor posibilitatea de a degusta vinurile sale zilnic, in grupuri de cate zece persoane, asa cum am avut si noi ocazia sa o vizitam. Atunci cand vizitatorilor li se face foame, crama pune la dispozitia lor bucate alese, traditionale, cu scopul de a reincarca bateriile oaspetilor.   

 


Postare mai veche Postare mai nouă