CRAMA VERDE

CRAMA VERDE

            Daca tot suntem pe meleagurile dobrogene, urmatoarea noastra oprire va fi in localitatea Babadag din judetul Tulcea, pentru a vizita Crama Verde. Legal, ea este cunoscuta ca o societate cu numele de Ovidius Mercados S.R.L. si a avut ca domeniu de activitate importul si exportul unor bunuri agroalimentare si de larg consum.

            Inca de la inceput, aceasta societate comerciala si-a propus sa actualizeze procesele de vinificatie din doua unitati care se ocupa cu aceasta activitate. Ei reusesc sa achizitioneze echipamente moderne, sa amenajeze laboratoarele si spatiile de depozitare. Rezultatele nu intarzie sa apara: in anul 2005, datorita acestor optimizari, ei au reusit sa obtina 5000 de tone de struguri nobili si au obtinut o cantitate de 3500 hl de vin.

            In anul 2006, o noua poveste incepe. Societatea cumpara terenuri pentru a-si incepe activitatea proprie. Principalul lor scop a fost obtinerea de vinuri proprii. Activitatea lor in acest domeniu este destinata succesului. Pana atunci, crama a obtinut, pe langa vinurile de inalta calitate, diferite certificari, care nu fac decat sa ateste profesionalismul lor.

            Proprietarul cramei spune ca, intr-adevar, pe langa tehnologiile moderne pe care le-au achizitionat, natura a fost cea care i-a ajutat foarte mult. Tinutul dobrogean este unul dintre cele mai potrivite pentru o activitate de acest tip. Oameni cu credinta in Dumnezeu, locuitorilor din aceste tinuturi le place sa isi aduca aminte de o legenda conform careia Sfantul Andrei a inceput chiar aici crestinarea poporului roman. Asadar, ei stiu ca tinutul lor este unul special si orice fac pentru ei si pentru ceilalti este binecuvantat.

            Aceasta podgorie este cunoscuta de aproximativ 70 de ani, insa nu este atestata documentar. Poporul este cel care i-a pastrat vie amintirea. Localnicilor le place sa spuna ca solul de aici este la fel de prielnic pentru vin la fel ca cele din Italia sau din Spania.

            Vinurile care sunt produse aici sunt albe si rosii, iar cele mai cunoscute sunt Feteasca Regala, Riesling Italian, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Merlot.

            Auzind cum sunt enumerate aceste vinuri, nu putem decat sa asteptam cu nerabdare partea de degustare. Incepem in curand, dupa cum vedem cand ne apropiem de masa asezata in mijlocul viei. Masa este plina de mezeluri si branzeturi felurite, iar in mijlocul ei sunt asezate sticlele elegante de vin. Paharele sclipesc in lumina soarelui de octombrie, asteptand sa fie folosite.

            Vinul cu care incepem degustarea este Sauvignon Blanc, un vin demisec, tanar si de o culoare alb-verzuie. Aroma sa florala si gustul de fructe exotice cucereste din prima. Ni se recomanda sa il servim alaturi de carne alba sau fructe de mare, iar acestea se gasesc pe platourile de pe masa.

            Rose de Babadag este urmatoarea categorie de vinuri pe care o incercam. Pinot Gris este vinul pe care il degustam, un vin rose care surprinde prin gustul sau fructos. Cel mai potrivit moment pentru a le consuma este alaturi de o companie potrivita.

            Asta face ca acum, in aceasta seara, la crama Verde, sa fie momentul potrivit. Oamenii veseli, vinul bun, mai exact un Rose de Babadag pentru mine, si peisajul pe masura, fac ca aceasta zi sa fie de neuitat.


Postare mai veche Postare mai nouă