Crama Via Viticola

Via Viticola – Sarica Niculițel

VIZIUNE PENTRU VIITOR Viziunea actualilor proprietari este să redea acestei bijuterii a viticulturii româneşti strălucirea şi recunoaşterea pe care o merită.

Situată în județul Tulcea, dispune de o suprafață de 383 ha, dar și achiziționare de struguri de pe încă 400 ha. De întreg procesul de îngrijire și de vinificare a strugurilor se ocupă proprietarii (Marius Iliev, Radu Bugica, Violeta Cadaval San Roman ) și vinificatorul (Marian Andrieș). Este situată pe două dealuri: Sarica și Niculițel.

Podgoria dispune de sol cenușiu rendzinice și litosoluri pe calcare scheletice. Vița de vie este „aşezată” pe schelete calcaroase și pe substraturi, fiind expusă spre partea nordică la o altitudine ce nu depășește 50 m. Astăzi, pe lângă cele 400 de hectare proprii, achiziționează struguri și de la producători locali

Soiurile de struguri ce se cultivă sunt: Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah și Merlot.

Aceste soiuri se vinifică atât prin metodele de vinificație tradiționale, cât și prin cele moderne fiind dirijate cu pricepere de enologul  Marian Andrieș.

Crama produce vinuri a căror marcă este recunoscută internațional.  Brandurile de vin sunt: Via Viticola Aligole, Sarica, Sarica Essentia Cuvee 4 Sfinți, Sarica Black Label, Caii de la Letea și Caii de la Letea – ediție limitată.

Epiphanie Fetească Neagră 2017 – dezvăluie farmecul celui mai vechi soi românesc, cules târziu și conține  arome de fructe negre de pădure, de prună uscată, cu note discrete de condimente și cafea, cu gust de tanini fermi.

Pergament Petit Verdot, vin creat 100% din soiul Petit Verdot, maturat un an de zile în barrique de primă folosință de origine franceză și poate fi considerat o raritate; este un vin cu aciditate ridicată, cu arome de condimente și fructe combinate cu arome de vanilie și alune.

Trilogie în alb – vin creat prin asamblarea a trei soiuri românești Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră (vinificată în alb), toate acestea au creat un vin ce exprimă Pasiune, Echilibru și Unicitate.

Scentico – din soiul Chardonnay, regele soiurilor albe, fiind recunoscut pentru aromele sale, arome ușoare de lemn ce se suprapun natural și echilibrat peste aromele untuoase cu un supliment de senzații citrice și izuri minerale; cât despre eticheta sticlei, are reprezentată o spirală ce face referire la Șirul lui Fibonacci – Proporția de Aur - deoarece este ceea ce s-a căutat în realizarea acestui vin.

Caii de la Letea (vin în ediție limitată) – face parte din segmentul ultra-premium al portofoliului companiei, fiind vinuri exclusiviste ce se adresează doar consumatorilor avizați. Din această gamă fac parte vinurile: Aligoté (vin de culoare galben-verzui cu aromă foarte discretă de iarbă proaspăt cosită cu gust de măr verde și citrice), Sauvignon Blanc Fumé (vin dominat inițial de arome de flori de soc cu deschidere către parfumuri citrice, cu gust exploziv de aciditate perfect echilibrată), Rosé (creat din soiurile Fetească Neagră & Pinot Noir & Syrah, este un vin cu arome elegante de fructe roșii de pădure), Cabernet Sauvignon (vin roșu-rubiniu cu aromă fructată de cireșe negre și coacăze, cu note de ciocolată), Cabernet Sauvignon & Fetească Neagră(cupaj cu aromă intens fructată de prune uscate, cireșe amare și fructe negre de pădure, cu note de ciocolată, tabac și condimente), Fetească Neagră (vin cu aromă de prune uscate, cireșe negre, coacăze și afine).

Gama Caii de la Letea cu vinurile: Aligoté, Sauvignon Blanc, Rosé (apreciat în 2017 cu medalia de argint la „Concours Mondial de Bruxelles” și în 2019 cu o medalie de aur la IWCB - International Wine Contest Bucharest - și distincția oferită de VINOFED pentru cel mai apreciat Rose din concurs),Cabernet Sauvignon, Merlot & Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră.

Gama Sarica, o gamă de vinuri ce se descrie prin excelență,conține vinuri deosebite care impresionează: Aligoté, Sauvignon Blanc, Rosé (Syrah & Cabernet Sauvignon), Merlot.

Cuvée Sfinti este o gamă compusă din două vinuri: Alb (din soiurile Sauvignon Blanc & Rhein Riesling & Chardonnay & Aligote) și Roșu (din soiurile Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Fetească Neagră).

Sarica Essentia (deoarece  sunt esența Niculițelului): Aligoté, Sauvignon Blanc, Rosé (Syrah & Cabernet Sauvignon), Merlot & Cabernet Sauvignon.

Nihil Sine Vino 1958- gamă ce a fost creată pentru a sărbători 60 de ani de existență ca entitate juridică a Viticola Sarica Niculițel: Sauvignon Blanc & Fetească Neagră, Rosé (Merlot & Syrah), Merlot & Cabernet Sauvignon.


Postare mai veche Postare mai nouă