Domeniile Băniei

 

                              Domeniile Băniei - Vie Vin Segarcea

 

     ISTORIA  ȊNTR-O INTERPRETARE  MODERNĂ

     În anul 1994, Daniel Spiridon a moștenit un hectar de viță de vie la Segarcea, astfel începând să i se dezvolte pasiunea pentru viticultură și vinificație. Ulterior, a mai făcut două achiziții în zonele viticole ale Băniei, Segarcea și Crovna, reînviind astfel ceea ce erau odinioară Domeniile Băniei.

     În anul 1999 începe la Crovna procesul de restaurare a unei plantații în vârstă de 25 de ani, iar la Segarcea procesul de întinerire, în acest fel viile vechi au ajuns astăzi la o vârstă de peste 50 de ani. Astfel, se obțin vinuri de calitate, deoarece calitatea strugurilor crește odată cu vârstă viei din care provin.

     Satul Crovna este amintit pentru prima data în actele oficiale ca răsplată pentru vitejia şi dăruirea de care a dat dovada  Spătarul Dragul în bătălia de la Rucăr din anul 1522 de sub comanda Domnitorului Radu de la Afumaţi.

     Între anii 2013 și 2015, Crama Băniei a beneficiat de numeroase achiziții pentru modernizarea sa, necesare pentru obținerea unor vinuri de înaltă calitate, printre care: transport, recepție struguri, procesare, îmbuteliere, depozitare și livrare.

     Solul la Crovna este preponderant aluvionar cu intruziuni de prundisuri şi, în unele zone lut care favorizeaza drenarea apei din precipitat.

     Cu experiență de peste 30 de ani în obținerea vinurilor și a spumantelor, vinificator aici este Ion Demetrescu, sprijinit fiind de familia Spiridon.

     Pe cele două podgorii, Podgoria Segarcea și Podgoria Crovna se cultivă atât soiuri autohtone, cât și internaționale: Fetească Albă, Fetească, Regală, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon şi Merlot.

     Din soiurile amintite anterior, apar două game de vinuri: Innocentia cu următoarele tipuri de vinuri: Fetească Albă (prezintă o aromă florală fină, în note de fructe albe), Fetească Regală (este o încântare pentru iubitorii acestui soi românesc, are aromă intensă de litchi și piersică), Sauvignon Blanc (cu aromă tipică, elegantă de flori de viţă de vie; poate fi consumat și neasociat), Cabernet Sauvignon (aromele sunt intense, de coacăze și prune coapte), Tămâioasă Românească – sec (prezintă arome intense de miere și apă de trandafiri, cu note de prospețime), Tămâioasă Românească – demidulce (pentru pasionații de vinuri aromate este o alegere perfectă, înțeleaptă deoarece prezintă arome foarte intense de miere și dulceață de trandafir), Merlot (are arome de gem de vișine și mure cu note dulci de zmeură) şi Rose (vei regăsi cu siguranță arome de căpșuni coapte; are un gust amplu, fructat și echilibrat).

     Şi în continuare, din a doua gamă, Crama Nouă, fac parte vinurile: Sauvignon Blanc (gust amplu cu arome elegante de fructe albe), Fetească Regală (aromă de piersică și gust echilibrat în aceleași note fructate), Merlot Rose (arome echilibrate de căpșuni și mure) şi Merlot (gust plăcut și amplu cu note fructate și arome de vișine și mure).


Postare mai veche Postare mai nouă