Crama Zaig

Crama Zaig

 

            Urmatoarea oprire se afla tot pe teritoriul Bistritei Nasaud, intr-un loc incarcat de istorie, traditie si pasiune pentru vinuri alese.

            Povestea incepe cu sute de ani in urma, pe vremea in care in tinutul sasilor incepe sa se dezvolte o podgorie destul de mica, dar care ascundea vinuri de o calitate superioara, laudate de oameni de peste tot, atat de pe teritoriul tarii, cat si din afara ei. Sasii aveau la dispozitie aproape 500 de hectare pentru vie (soiurile de struguri fiind variate pentru a satisface fiecare client in parte) pe care le-au ingrijit cu drag si cu rabdare, munca lor fiind rasplatita prin vinul pe care il obtineau si care era atat de indragit de diferiti oameni de peste tot.

            Povestea unui carturar german pe nume Jahannes Troster mi-a ramas intiparita in minte. Gazdele noastre ne povestesc cum acest carturara declarat ca vinurile pe care le-a gustat in Teaca sunt cele mai bune vinuri albe pe care le-a intalnit, gustul lor unic ramanand mult timp intiparit in amintirea sa.

            Crama de vinuri Zaig a fost deschisa de unul dintre ultimii sasi din zona, un barbat pasionat de vin, pe nume Zaig Eckehardt. Pasionat si de istorie, el a incercat sa readuca la viata traditiile sasilor in ceea ce priveste viticultura si vinificatia, folosind proceduri moderne si tehnologii de ultima generatie pentru a avea grija de strugurii crescuti in vii si pentru a oferi oaspetilor si clientilor sai cele mai bune vinuri pe care le poate produce. Obiectivele sale au fost atinse, dupa cum se vede, iar astazi foarte multe persoane se pot bucura de gustul unic al vinurilor de la crama Zaig.

            Crama se afla in localitatea Teaca, din Bistrita Nasaud, intinzandu-se pe o suprafata de 8 Ha. Un loc minunat in care abia asteptam sa ajungem si sa ne bucuram de povestile ce urmau a ne fi spuse. Stiam ca, asemenea fiecarui om pe care il intalnim, fiecare crama are povestea sa. Iar noi abia asteptam sa o auzim pe cea a lui Zaig Eckhardt.

            In ciuda faptului ca nimeni din familia sa nu impartaseste aceasta pasiune, priceperea si dragostea pentru traditie si pentru vin l-au indemnat pe Zaig Eckehardt sa-si continue visul. In anul 2016, la trei ani de la infiintarea proiectului, via a dat prima sa productie, in ciuda anului greu, plin cu ploi, grindina si ingheturi, pe timpul primaverii tarzii. In prezent, crama reuseste sa imbutelieze anual 3000 de litri de vin.

            Fiind iubitor de traditie, proprietarul Cramei de vinuri Zaig a pastrat multe soiuri de struguri vechi (printre care se numara Feteasca, Neuburger si Traminer), dar nu a uitat nici de soiurile mai noi (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat si Feteasca Neagra).

            Printre tipurile de vin indragite in acest loc se numara brandurile EWA, ZAIG si Eckehardt. Am avut ocazia de a degusta fiecare fel in parte, bucurandu-ne de aroma lor unica.

            Cu multa munca, pasiune, dragoste de traditie si deschidere spre modernitate, Zaig Eckehardt a reusit sa aduca un brand vechi intr-o poveste noua, sa continue o traditie si sa o aduca spre culmile succesului. Zaig este mai mult decat un proprietar al unei afaceri prospere, el este un om de succes, un adevarat vizionar care imbina noul cu vechiul si traditia cu modernismul.

            Astazi, oameni din toata lumea viziteaza crama de vinuri Zaig si se bucura, ascultand istoria frumoasa a locului, acompaniati de un pahar de vin pe gustul fiecaruia. Si noi facem acelasi lucru, bucurandu-ne de focul de tabara, compania placuta si de vinul care ne incalzeste sufletele.


Postare mai veche Postare mai nouă