Crama Basilescu

CRAMA BASILESCU

 

Crama a fost înființată în anul 2008 de moştenitoaarea familiei Basilescu, inițiatorii fiind Nicolae și Aristide Basilescu (tată și fiu), păstrând numele ce îi duce povestea mai departe. Nicolae Basilescu a fost o personalitate însemnată a secolului al XIX-lea, fiind decan al Facultății de Drept București. A avut un fiu, pe nume Aristide și împreună au creat vinurile Basilescu, a căror origine a fost inspirată din povestea de dragoste dintre Aristide și Aglae Saint Georges de Posingen.

Numele Cramei Basilescu este inspirată de Nicolae Basilescu, personalitate proeminentă societății românesti de secol XIX, acesta fiind decan al Facultății de Drept București.

Reușita lor de la domeniul viticol de la Urlaţi le-a adus o colaborare cu restaurantul Capşa și Maison de Champagne  St. Marceaux & Co. Pentru prietenia pe care o avea cu familia Capşa dar și pentru admirația și aprecierea locului unde se întâlneau marile spirite ale vremii (scriitori, actori, pictori, diplomați), Nicolae Basilescu încredințează Casei Capşa reprezentarea și vânzarea vinurilor sale, din gama privată, gamă pe care a creat-o special pentru faimosul restaurant, cu mărcile: Grand Capşa 1920, Capşa 1921, Riesling Capşa, Cloș Bob Capşa, Capșa Rouge, Pelin Capşa. Parcursul său încetează brusc în 1948, când statul confiscă bunurile și terenurile familiei.

Abia după anul 2003, moștenitoarea lui Nicolae Basilescu, reușește să recupereze pământurile și să îndeplinească visul de a produce vinuri unice, de excepție.Vinurile sunt rezultatul perseverenței, muncii meticuloase în vie și în cramă. Acestea păstrează un strop din istoria interbelică, reprezintă un mod de a ne întoarce în timp.


Vinurilor Basilescu le-au fost împărtășite următoarele componente elementare: patimă, integritatea, perspectiva care propagă revoluția și abnegatia.

După anul 2003 s-au recuperat podgoriile, succesoarea lui Nicolae Basilescu reușind să-și recupereze o parte din bunuri printre care se aflau via și conacul de la Urlați, în acest fel înfaptuind aspirația de a produce vinuri inimitabile, de excepție.


Vinul Basilescu menține o parte din istoria interbelică, memorând caracterul redutabil al vizionărilor Basilescu, fiind un mijloc de a ne fuziona cu idealurile Basilescu, cu entuziasmul și dorința emancipării.

Cupajarea este măiestria oenologului de a crea vinuri unicat. Vinurile de creaţie sunt obţinute din combinarea vinurilor din diferiţi ani de recolta şi/sau din diferite soiuri.

Secretul lor constă în terroir-ul specific din cele două zone unde sunt cultivați strugurii: Podgoria Dealu Mare (Urlați) și Podgoria Pietroasa. La Urlați, Crama Basilescu deține 60 de hectare de vie, cu potențial ridicat în producerea vinurilor roșii și albe din soiurile: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească, etc. Din aceste soiuri, sunt create gamele Golem, Îngeri din Micul Paris şi Eclipse. La Pietroasa, deține peste 40 de hectare cultivate cu: Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească, Fetească Albă şi Riesling Italian. Din acești struguri se obțin vinuri din gamele: Îngeri din Micul Paris, Eclispe și vin desert – Busuioacă de Bohotin.

După ce trec prin tot procesul de vinificare, strugurii deveniți vin, poartă numele unei colecții.

Colecţia „Vinuri de creaţie” este un omagiu adus artei,  gustului şi pasiunii de a trăi. Vinurile din această colecție se pot obţine doar în anii excepţionali pentru cultura viţei de vie, prin prelucrarea celor mai buni struguri, culeşi şi selectaţi manual de pe cele mai bune parcele. Conține două cupaje excepționale: Golem Roșu (din Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Merlot) și Golem Alb (obţinut prin cupajarea soiurilor de Chardonnay şi Fetească Albă  în momentul prelucrării strugurilor).

Colectia ÎNGERI DIN MICUL PARIS - această colecţie aduce amintiri emoţionante din legenda Micului Paris (Bucureştiul perioadei interbelice). Este o colecţie dedicată efervescenţei şi renaşterii României din acea vreme și menționez următoarele varietăți de vinuri: Fetească Neagră, Roze, Fetească Albă, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Colectia ECLIPSE - această colecție este un spectacol al vinului născut în şoapta naturii. Descoperim o cale nouă spre bucuria gustului prin soiuri pure: Fetească Neagră, Burgund Mare (vinificat în roze), Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Busuioacă de Bohotin şi Tămâioasă Românească.

Colecţia „Vin desert” este dedicată tuturor celor care preţuiesc cu adevărat viaţa aşa cum este: subtilă dar extrovertită, echilibrată dar acidă, dulce dar provocatoare. Vinul  este creat din Busuioacă de Bohotin, dulceaţa vinului fiind echilibrată elegant de aciditatea ridicată, care îl face în același timp revigorant şi prietenos.


Postare mai veche Postare mai nouă