Cramele Minis

 

                                            Cramele Minis

 

            Aflata in comuna Siria din judetul Arad, Societatea Cramele Minis S.A. s-a infiintat in urma cu mai mult de un deceniu, in anul 2004.

            Masivul viticol are ca extremitati dealul Soimos, pe valea Muresului la Sud si orasul Ineu la Nord, pe Crisul Alb. De la Radna, masivul se indreapta spre Vest, pana la Paulis, de unde ia directia spre Nord pana la Pancota, trecand prin localitatea Siria-Masca, unde se afla exploatarea S.C. Cramele Minis S.A.

            Cetatea Siriei dateaza inca de la inceputul secolului al XIII-lea, un rol foarte important in privinta acesteia avandu-l voievozii sic nejii romani, cum ar fi Stefan din Siria, Iancu de Hunedoara, Matei Corvin si Mihai Viteazul.

             In zilele de astazi, Cetatea Siriei este taramul care adaposteste plantatiile de vita-de-vie ale podgoriei. Celebru lscriitor roman Ioan Slavici a descris cu multa atentie podgoria Minis-Maderat in nuvela sa ,,Padureanca’’: ,,De la Radna inainte, un lung sir de dealuri acoperite cu vii. Cale de o zi buna, pana la Maderat, la poalele dealurilor, sat se-nsira de sat, iar printre vii sunt risipite coline pe care nimeni n-a incercat inca sa le numere.’’ Trebuie sa stiti că Satul Siria este atestat pentru prima data in anul 1169, iar la mijlocul secolului al XIV-lea era resedinta de cnezat. In secolul urmator, acesta a facut parte dintr-un domeniu intins, detinut între anii 1444-1445 de catre Iancu de Hunedoara.

            Conditiile deosebite ale podgoriei, alaturi de munca, atentia si pasiunea oamenilor pentru viticultura, precum si influenta climei mediteraneene, duc la formarea unor vinuri rosii de calitate, cunoscute pentru unicitatea lor.

            Soiurile de struguri crescuti in cadrul cramelor Minis sunt variate: Muscat Ottonel, Merlot, Feteasca Neagra, Sauvignon Blanc, Mustoasa de Maderat, Feteasca Regala, Pinot Noir si Burgund Mare. Plantatiile se intind pe o suprafata de 26 de hectare, iar crama se poate lauda cu o cantitate de 10.000 de litri de vin imbuteliati anual. Conditiile deosebite ale podgoriei precum si influenta climei mediteraneene dau nastere vinurilor rosii ce aduc faima podgoriei Minis.

            In acest loc se pune foarte mare pret pe conditiile in care strugurii cresc si trec prin procesele de coacere, dar si pe modul in care, in final, vinurile sunt pastrate. Pentru a le oferi conditiile cele mai bune, sticlele imbuteliate in Cramale Minis sunt puse in pivnite vechi de piatra, una dintre ele datand inca din anul 1818. Aceasta a fost construita de baronul Bohus chiar la poalele Cetatii Siria. Produce vinuri DOC ,,Minis’’, IG ,,Dealurile Zarandului’’ si vinuri de masă. Vinurile se livrează la pivnitele unitatii si in magazinele de la Siria şi Arad. 

            Dintre vinurile prezentate, doua vinuri rosii mi-au atras atentia: Pinot Noir si Burgund Mare. Denumit si Vinul Inimii, datorita proprietatilor sale benefice asupra acesteia, Pinot Noir-ul este un vin rosu sec, de o finete deosebita. Dupa perioada de maturare care tine 1-2 ani, acesta devine o bautura cu un buchet specific ce sugereaza gustul si aroma visinelor proaspat coapte. Spre deosebire de Pinot Noir, Burgund Mare are o culoare schimbatoare, reflexiile albastre prezente in perioada tanara devenind din ce in ce mai rubinii, odata cu inaintarea in varsta. Aromele sale fructoase se imbina perfect cu gustul echilibrat, acid si catifelat. Ambele vinuri au mers perfect cu platoul de branzeturi ce ne-a fost servit. De asemenea, am primit recomandari si in privinta carnii care se potriveste cel mai bine cu fiecare tip de vin: pentru Pinot Noir ne-a fost recomandata friptura de curcan, iar pentru Burgund Mare preparatele din carnea de culoare rosie.

            Feteasca Regala, un vin tanar,  prezinta o fructozitate specifica si deosebita, avand putina aciditate. De asemenea, aroma sa florala s-a imbinat perfect cu fructele servite pe platouri. Mustoasa de Maderat nu s-a lasat nici ea mai prejos. Avand o aroma specifica de mar crud, amestecata cu diferite note florale, acest vin a surprins prin prospetimea si vioiciunea date de aciditatea sa putin mai ridicata. Mi-a fost recomandata servirea vinului rece, alaturi de preparate din carne de peste.

             Si in final, Louis Pasteur – O sticlă de vin conține în ea mai multă filosofie decât orice altă carte din lume.

 

 

           


Postare mai veche Postare mai nouă