Domeniile Sâmbureşti

 Domeniile Sâmbureşti

Pe un pământ roditor și binecuvântat se află Domeniile Sâmbureşti, în  localitatea Sâmburesti, județul Olt.

Denumirea localității vine de la Dealul Sâmburul, care este cultivat și azi cu sâmburoase, adică pruni.

Așa cum se cuvine și merită, voi începe cu o scurtă istorie a locului, deoarece din texte vechi  - de pe vremea lui Mihai Viteazu - e atestat că acest ținut era sub stăpânirea marelui boier, logofăt, cronicar, diplomat și strateg Theodosie Rudeanu, măna dreaptă a lui Mihai Viteazu. Mai apoi moșia a aparținut nepotului lui Dan Danilovici, marele vistiernic a lui Matei Basarab, apoi ginerelui lui Brâncoveanu, și pe la 1800 se găsea în proprietatea Brătienilor. În anul 1949, fosta moșie a lui Vintilă Brătianu devine Gospodărirea Agricolă de Stat, iar din strugurii roșii recoltați aici se făcea vinul Bordeaux de Sâmburești, supranumit „Puterea ursului”.

A urmat o perioadă de declin și decădere, aproape de a intra definitiv în uitare; însă, în anul 2005 povestea Domeniilor Sâmburești renaște datorită grupului Valvis Holding care preia Viti-Pomicola Sâmburești, bineînțeles împreună cu datoriile existente. În urma investițiilor se renovează și retehnologizeaza toată suprafața viticolă, este adus din Franța un viticultor de renume international cu experiență, Pierre-Marie Guillaume.

Terroir-ul beneficiază de climă potrivită, soluri  lutoase, luto-argiloase și argilo-lutoase, cu elemente organice și minerale. De aceea aici s-au adaptat foarte bine soiuri internaţionale (Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot) dar și cele mai vechi soiuri românești (Fetească Regală, Fetească Albă, Fetească Neagră).

Bineînțeles că din aceste soiuri nobile rezultă game de vin generoase și bogate: Chateau Valvis (Cabernet Sauvignon – un vin majestuos în care se simt discret note de afine, prune uscate, smochine, ciocolată și tutun; Merlot – pe lângă aroma de ciocolată conține și scorțișoară, prăjituri țărănești, răşini de pomi fructiferi; Chardonnay – notele de aciditate sunt integrate elegant cu aromele de vanilie), Domeniile Sâmbureşti (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Rouge de Roumanie – cupaj din Cabernet Sauvignon și Merlot ce îmbină intensitatea, eleganța și parfumuri subtile, catifelate; Pinot Noir, Chardonnay, Roze, Sauvignon Blanc), Sâmburel de Olt (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Fetească Regală Demidulce, Fetească Regală Demisec, Sauvignon Blanc).

Vinurile de Sâmburești au fost primite cu aprecieri și în afara granițelor, de-a lungul timpului, calitatea lor fiind evaluată cu numeroase distincții: La Tbilisi, Liubliana, Leipzig s-au câștigat 28 de medalii de aur și 16 de argint. La Budapesta, Moscova, Paris și Bordeaux, vinurile roșii de Sâmburești au primit 16 medalii de aur și 12 de argint; cele mai recente fiind din 2009 (medalia de argint pentru Cabernet Sauvignon 2008, la International Wine Contest Bucharest), 2011 (la Salonul International de vinuri Vinfest, o medalie de aur pentru Cabernet Sauvignon 2010, și una de argint pentru Cabernet Sauvignon 2009), 2012 (la International Wine Contest Bucharest, medalia de aur pentru Chateau Valvis / Cabernet Sauvignon 2009).

 

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă