DOMENIILE ZOREȘTI

DOMENIILE  ZOREȘTI

Într-un climat mediteranean se situeză Domeniul Zorești, pe paralela 45, în județul Buzău, pe Podgoria de la Dealu Mare. Podgoria este foarte mare și are plantații în 3 localități: comuna Verneşti, (sat Verneşti, sat Zorești,sat Nișcov, sat Săsenii Noi), comuna Merei (sat Merei, sat Ciobănoaia, sat Dealu Viei) si comuna Săhăteni. Aici se găsesc cultivate soiuri diverse de viță de vie, precum:  Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Riestling Italian, Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească.

Povestea locului este adânc înrădăcinată în istorie fiind atestată arheologic din cele mai vechi timpuri, la fel şi calitatea vinurilor din această regiune, ce sunt apreciate ca „uleioase și durabile”,fiind comparate cu cele mai bune vinuri produse în Europa. Așa cum e bine-cunoscut, terroir-ul are o importanță aparte în calitatea vinului. Solurile de aici au un conținut bogat în oxizi de fier, fapt ce le face foarte indicate pentru cultura soiurilor de vinuri roșii. Un alt aspect important îl reprezintă durata medie de strălucire a soarelui pe cer (2150-2200 de ore), fapt ce determină un climat generos cu strugurii, favorizând coacerea.

Gamele de vinuri sunt diverse şi conţin vinuri diferite, ce pun în valoare toate soiurile:

Gama Basilevs: Cabernet Sauvignon (vin sec, corpolent cu arome intense de cireșe sălbatice, completate de nuanțele de ciocolată neagră și cacao), Fetească Neagră  maturat in butoaie din lemn  american (arome de prune uscate, ușor afumate, bine completate de nuanțe de ciocolata și cafea), Chardonnay (conține arome de vanilie și banane așezate pe o structură ferm echilibrată de o aciditate agreabilă).

Gama Perlant Perla Zorilor:  creat din Busuioacă de Bohotin (vin roze cu arome de dulceață de cireșe albe și trandafiri), Muscat Otonel (vin alb, intens aromat cu nuanțe de flori de salcâm).

Gama Boier Bibicu cuprinde vinuri cu tradiție veche din 1912, mai tari decât timpul, dăinuie până în prezent; sunt create din soiuri a căror denumire întregesc numele vinului: Cabernet Sauvignon Rose, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Busuioacă.

Gama Tezores: Cabernet Sauvignon (vin corpolent ce exprimă forță, viralitate cu aromă de iarbă verde, mure, afine, prune uscate, tutun), Cuve(realizat prin cupajarea a trei vinuri:  Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris), Fetească Neagră (vin cu caracter olfactiv discret cu arome de coacăze negre, prune uscate, scorțișoară), Merlot (vin sec ce sugerează aroma de zmeură proaspătă), Pinot Noir Rose (vin cu textură catifelată și aromă de fructe de pădure), Sauvignon Blanc (conține arome de pepene galben, fructe exotice, citrice).

Drumul de la Vie: conţine vinurile Alb, Fetească Regală, Roșu.

Frizante Alb, Frizante Roșu - vinuri agreabile, cu arome intense, perlare fină și de durată, obținut prin fermentare naturală.

Marienfeldas (vin de masă obținut din struguri de viță nobilă, este un sortiment demidulce cu buchet îmbietor), Teremia (vin de masă, demisec cu gust plăcut, echilibrat).

Premiat Cabernet Sauvignon (cupaj din două soiuri,Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, ce a dat un vinrosu, catifelat, fructuos cu arome de fructe de pădure), Merlot (vin fructuos, astringent cu arome de fructe de pădure), Rose demisec (vin roze, elegant și catifelat).

Munca și eforturile sunt răsplătite prin recunoașterea calității vinurilor prin obținerea medaliilor la concursuri de profil; printre care, menționez câteva: INTERNATIONAL WINE CONTEST BUCHAREST 2014 (Cabernet Sauvignon 2012 - Medalia de Aur, Chardonnay 2013 - Medalia de Argint), CONCURSUL BACHUS VRANCEA 2015 (Chardonnay 2015 - Medalia de Aur, Sauvignon Blanc 2014 - Medalia de Argint), SĂRBĂTOAREA VINULUI VALEA CĂLUGĂREASCĂ 2015 (Cabernet Sauvignon 2012 - Medalia de Aur, Sauvignon Blanc 2014 - Medalia de Argint).

 

 

 

 

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă