DOMENIUL BOGDAN

DOMENIUL BOGDAN

 

Un altfel de vin: Natura într-un pahar.

 

            Fiecare om isi defineste paradisul dupa propriile visuri si pasiuni. Pentru Bogdan Mihalcea, paradisul este mai aproape cand paseste pe pamantul batatorit si priveste in zare. Vede vita-de-vie pretutindeni. Peisajul este superb si ne taie respiratia. Ne bucuram ca avem ocazia de a vedea si noi aceste minunatii.

            Proprietarul ne povesteste cu mult entuziasm de inceputurile afacerii. Usor nesigur, dar indemnat de marea sa pasiune, in anul 2011 el incepe sa planteze vita-de-vie pe aproximativ 150 de hectare din mult vestita podgorie Murfatlar.

            Zona apropiata de satul Pestera este una plina de traditie in ceea ce priveste viticultura. Astfel, tinutul dintre Dunare si Marea Neagra este magic, prielnic pentru plantatiile de vita-de-vie. Zilele calduroase si noptile racoroase sunt pe placul tuturor, fie ca e vorba de turisti sau chiar de roadele vite-de-vie.

            Ca orice om care se respecta, domnul Bogdan are o serie de principii dupa care se ghideaza. El crede si stie ca in viata totul este realizabil daca exista pasiune, respect si dragoste. Aceste principii s-au asortat si cu viticultura, rezultatele fiind unele foarte bune. Iar rezultatul final al acestor principii este un vin natural, bun, sanatos.

            Vinul obtinut in Domeniul Bogdan nu ar fi fost atat de special daca nu ar fi avut parte de ajutorul naturii. Respectand-o si recunoscandu-i meritele, aceasta nu face decat sa ii rasplateasca. Solul si roadele sale sunt ingrijite cu o deosebita atentie; folosirea produselor chimice iese din discutie, pesticidele, ierbicidele nu isi gasesc locul aici. începând cu anul 2006 sunt certificate bio conform normelor Austria Bio Garanție.

 

„Respect pentru Natură, pentru Pământ, plante, animale, insecte, pentru mediul înconjurător, pentru oamenii care lucrează în fermă și nu în ultimul rând, pentru oamenii care consumă vinurile noastre.”

            De asemenea, echipa harnica din spatele afacerii are un rol aparte. Aici se aduna oamenii dedicati, cu aceeasi pasiune si aceeas idorinta – aceea de a aduce zambete pe fetele iubitorilor de vin. Muncitorii se asigura ca materia prima este una calitativa; ei culeg manual strugurii, cu mainile lor de aur, fiind atenti la fiecare bobita. Printre soiurile ce sunt cultivate aici se numara Feteasca Neagra, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.

            Dupa asemenea povesti, noi suntem nerabdatori sa trecem la procesul degustarii. In incaperea special amenajata pentru acest eveniment, sticle felurite de vin ne asteapta. Paharele sclipesc in lumina candelabrului, iar branzeturile si mezelurile ne fac si ele cu ochiul.

            Incepem cu un vin clasic, cultivat in podgoriile din toata lumea si anume Pinot Noir. Pe domeniul Bogdan, pentru acest tip de vin sunt alocate aproape 15 hectare. Desi este un vin originar din Franta si iubeste clima mai racoroasa, se produce si pe podgoriile acestea.

            Muscat Ottonel, urmatorul vin care ne incanta papilele gustative, nici ca se potrivea mai bine cu desertul usor servit mai apoi. Domeniul Bogdan dedica aproape 21 de hectare pentru cultivarea lui. In ceea ce priveste gustul sau, noi am fost cuceriti instant de finetea lui, dar si de aroma sa florala si totusi intensa pe care le are.

Brandurile de vin propuse de Domeniul Bogdan (de la cel mai ieftin la cel mai scump) sunt: Grai, Unu’, Domeniul Bogdan Selection, Primordial și Domeniul Bogdan Reserva.

În continuare voi enumera vinurile așa cum sunt propuse de magazinul online al Domeniului, clasificarea făcându-se pe tipul vinului, în funcție de  culoarea acestuia: Vinuri albe - Chardonnay Organic 2018, Cuvée Christian Organic 2017, Cuvée Experience Alb 2018 (Organic), Muscat Ottonel Organic 2018, Primordial Chardonnay 2017 (Organic), Riesling de Rhin Organic 2017, Sauvignon Blanc Organic 2017; Vinuri Rose-Cuvée Experience Rose 2018 (Organic), Roze Merlot & Fetească Neagră Organic 2018; Vinuri Roșii: Cuvée Experience Roșu 2017 (Organic), Fetească Neagră Organic 2017, Merlot Organic 2016, Primordial Fetească Neagră 2017 (Organic), Syrah Organic 2017; Vinuri seci: Chardonnay Organic 2018, Cuvée Christian Organic 2017, Cuvée Experience Alb 2018 (Organic), Cuvée Experience Rose 2018 (Organic), : Cuvée Experience Roșu 2017 (Organic), ), Fetească Neagră Organic 2017, Merlot Organic 2016, Muscat Ottonel Organic 2018, Primordial Chardonnay 2017 (Organic), Primordial Fetească Neagră 2017 (Organic),  Riesling de Rhin Organic 2017, Roze Merlot & Fetească Neagră Organic 2018.

 

            Un alt lucru care impresioneaza la produsele obtinute in domeniul Bogdan este grija pentru calitatea superioara a produselor. In ultimul timp, ei se ocupa cu producerea vinurilor organice, atat de cautatesi de apreciate astazi. Tocmai de aceea, ei aleg sa nu foloseasca produse chimice precum ierbicide, pesticide, ingrasaminte. In locul lor, ei utilizeaza produse biodinamice; acestea sunt preparate pe baza unor retete naturale. In principal, ele contin substante minerale, plante medicinale, balegar de vaca. O parte din aceste produse se folosesc toamna tocmai pentru a ajuta cultura de vita-de-vie, imbogatind solul pentru ca produsele finale sa fie calitative.            

            O alta poveste care ne-a surprins aici a fost faptul ca proprietarul crede in ghidarea astrelor si al calendarului lunar. Acesta stabiliste momentele importante si evenimentele ce tin de vita-de-vie in functie de etapele lunii. In unele faze ale lunii, strugurii au proprietatile cele mai bune si atunci este momentul oportun pentru cultivarea, culegerea sau ingrijirea lor.

            Domeniul Bogdan vine cu o noutate in domeniul viticulturii romanesti. Pe langa traditia pe care reusesc sa o mentina, ei au adus si o nota de prospetite cu metodele pe care aleg sa le aplice.Legatura speciala pe care o au cu natura ii incurajeaza sa isi continue munca cu aceeasi pasiune ca la inceputurile afacerii. Rezultatul este in continuare unul unic, vinurile lor fiind apreciate pentru gusturile speciale pe care le au.

ÎN NATURĂ TOTUL ESTE CULOARE, RITM, SUNET, RESPIRAȚIE, LUMINĂȘI VIBRAȚIE.

 


Postare mai veche Postare mai nouă