DOMENIUL CATLEYA

DOMENIUL  CATLEYA

Este locul mirific unde vinul se îmbină cu  arta și literatura.

Ca poziționare geografică, Domeniul Catleya se află în regiunea Corcova, județul Mehedinți iniintata in 2007 cu o suprafata de 17.5 hectare si o productie de 50.000 L anual.

Fiind impresionat de parcursul său și de cum a traversat timpul din perioada Belle Epoque până în zilele noastre,voi începe cu trecutul său prestigios. A început în vremea prințului Anton Bibescu – prințul francofil, Marcel Proust și prietenii acestora în timp ce degustau vinurile de Corcova, la Paris. Așa a hotărât să-și extindă via pe cele mai frumoase și roditoare dealuri de la Corcova. În demersul său, a fost ajutat de agronomul francez Sauget.

Marcel Proust, admirator și bun prieten, ar fi vrut să i se alăture, însă boala l-a împiedicat să vina la Corcova.

Însă, el a evocat aceste locuri, în scrierile sale, însuși prințul Bibescu fiind inspirație pentru unul din personajele principale din romanul „În căutarea timpului pierdut”. În această capodoperă literară,Catleya este simbolul iubirii. Catleya este o plantă din familia orhideelor ce face flori mari, intens parfumate. Această imagine proustiana a fost aleasă de trei francezi pasionați de vinuri și de ţara noastră, după anul 2007, pentru a simboliza vinurile din viile replantate pe vechea moșie a prințului Bibescu.

Cei trei francezi, pe care i-am amintit mai sus, proprietari ai Domeniului Catleya, sunt:  Laurent Pfeffer - inginer viticol şi enolog instruit la Bordeaux, a descoperit România cu ocazia unui stagiu efectuat în podgoria Dealul Bujorului; Frédéric Vauthier – deține în Bordeaux, Château Lucas din Lussac Saint-Emilion cu o suprafață de 20 de hectare, cu o experiență de mai bine de 15 ani în domeniul viticol, el a fost cel care a sugerat orientările tehnice de la Catleya; și nu în ultimul rând, Dominique Pfeffer, specialist în vânzări, specialist  în domeniul informatic, el participă la promovarea vinurilor atât în Franța cât și în străinătate.

În ceea ce privește domeniul, solul bine întreținut, climatul perfect adaptat, vița de vie cu diverse soiuri nobile și activitatea oamenilor, toate se împletesc și creează condiții prielnice dezvoltării unor struguri de calitate pentru vinuri desăvârșite.

Procesul începe cu recoltarea strugurilor, manual, în lădițe mici, sub atenta îndrumare a enologului Laurent Pfeffer, care în prealabil îi gustă, și îi monitorizează prin analize, atent fiind la fiecarevarietate. Următorul pas este vinificația, când mustul devine vin, în această perioadă fiind degustat zilnic de enolog. Și ultima etapă este maturarea, când vinul se întărește și devine mai complex. În acest proces, vinificatorul este ajutat de câteva elemente cheie precum acțiunea timpului, a lemnului și a oxigenului.

Din soiurile de struguri cultivate la Catleya (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Fetească Albă, Fetească Regală) apar două branduri de vin sub denumirile Freamăt și Epopee.

Despre Freamăt, Laurent Pfeffer spune că: „Degustarea acestui vin, elaborat cu cea mai mare atenție la domeniul Catleya, este oportunitatea de a trăi o experientă senzorială unică. Paleta culorilor, bogăția aromelor și savorilor, totul evocă Corcova descrisă de Marcel Proust, viile ei înflorite și dealurile însorite.”

În continuare, vă invit să vă lăsaţi captivaţi de fascinaţia lui Proust ce reiese din următoarele fragmente, scrise de el, despre locurile de la Corcova şi despre omul Anton Bibescu.

«Dragă Anton, te-am considerat întotdeauna cel mai inteligent dintre francezi; te rog să mă crezi acum un pic român.»

«Tocmai i-am scris recent doamnei Noailles cerându-i să creadă şi să îţi spună că nume scumpe precum Corcova mi-au fost, de asemenea, familiare şi dulci ca Senlis şi de mii de ori mai scumpe decât Bonnetable, şi că mă agit mereu pentru a le vedea într-un comunicat de presă.»

«Dar nu mă poţi face să spun din intenţiile tale şi dacă propunerea mea de a merge la Corcova în martie, aprilie, mai, iunie ar merge.»

«…, aș putea […] să plec la Strehaia, [….] şi să rămân acolo până în aprilie cu tine, discret şi fără a te deranja, dar ‘la îndemână’ atunci când ai dori să pălăvrăgeşti şi să vezi un ‘om reprezentativ’ pentru toţi oamenii pe care îi cunoşti,…»

«Un singur om mă înţelege, Anton Bibescu. Atâta timp cât nu încetează! Este atât de inteligent. »

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă