DOMENIUL COROANEI SEGARCEA

 

                                              DOMENIUL COROANEI SEGARCEA

 

          „Domeniul Coroanei Segarcea — un destin și o poveste de-un secol” 

          Etimologic, Segarcea este o denumire a cărei proveniență este din limba latină și înseamnă „pământ mult visat”.

          Domeniul Coroanei este una dintre cele douăsprezece domenii pe care Casa Regală din România le-a avut în administrare în timpul lui Carol I, regele României, în 1884, prin decizia Parlamentului. Ȋn 1904 a fost construită vinăria.

           Astăzi, Domeniul Coroanei este o fabrică de vin care a fost readusă la viață sub îndrumarea proprietarilor săi dedicați - Mihai și Cornelia Anghel. Terroir-ul domeniului este cu sol aspru, beneficiază de soare arzător și se întinde pe 300 de hectare. Tot legat de poziționarea locului, un alt aspect interesant este că se situează geografic pe paralela 44º numită „paralela vinurilor de calitate”, cultura viței-de-vie fiind favorizată aici de condiţiile pedo-climatice.

          „Bordeaux, Bourgogne, Piemonte și Domeniul Coroanei Segarcea împart paralela 44º, paralela vinurilor de neegalat.”

          În primii ani, a fost creată aici o pepinieră cu viță-de-vie care cuprindea 60 de soiuri. Ulterior, a luat naştere podgoria ce se întinde pe o suprafață de 300 de hectare. Între anii 1906-1908, sub coordonarea lui Ştefan Fagădău, cu sprijinul a doi arhitecți români, Iosif Exner şi Jean Pompilian, s-a construit crama, având formă de cruce grecească. A fost printre primele construcții din beton armat din România. La intrare purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale şi cununa de crini regali și folosea principiile vinificării gravitaţionale.

          În timp ce se afla sub administrarea Casei Regale, au început să fie recunoscute calitaţile terroir-ului, prin urmare și vinurile beneficiau de atenția și aprecierea cuvenite, fiind premiate la concursuri internaționale de profil.

          În perioada comunismului, domeniul trece printr-o decădere în ceea ce privește calitatea, deoarece se punea accent pe productivitate în detrimentul acesteia. Însă, pe 10 mai 2002, de ziua regalității, Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat de familia Anghel care și-a propus să readucă la viață valorile regale, și elaborarea vinului la cele mai înalte standarde.

          Metodele tradiționale de vinificație sunt implementate prin echipamente de ultimă generație, elaborarea vinurilor fiind urmărită direct de proprietarii Domeniului, împreună cu Ghislaine Guiraud, consultant enolog din Franța.

          Soiurile de struguri ce cresc pe podgoriile însorite și roditoare ale domeniului sunt: Muscat Frontignan, Fetească Albă, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Marselan, Touriga, Syrah şi Viognier.

          Domeniul Coroanei Segarcea propune vinuri sub denumirile a 6 branduri: Domeniul Croroanei Segarcea, Vardo, Minima Moralia,  Principesa Margareta, Blue Train şi S. Segarcea. 

          În spatele acestor denumiri sunt mai multe tipuri de vin, fiecare fiind purtătoare de o poveste, fiind formate din game mai complexe.

          Din Domeniul Coroanei fac următoarele o multitudine de game: Elite ( Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Roze, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon), Prestige (Fetească Albă,  Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Simfonie), Prestige – Vinuri rare (Tămâioasă Roză, Viognier 2013, Marselan 2013, Vinuri de colecție (CXXV, Muscat Frontignan 1938, Pinot Noir 1958, Sauvignon Blanc 1962, Riesling 2007, Fetească Regală 2007, Pinot Noir 2007, Pinot Noir 2008, Sauvignon Blanc 2011).

          „Toate aceste produse vorbesc despre cea mai profundă filosofie a brandului: calitate înaltă sub blazonul regalității.”

          Vardo Visează! Eliberează-te! Trăiește!

          Vardo, în limba țigănească înseamnă „caravană”. De ce această denumire? Deoarece caravana simbolizează libertate, la fel și acest vin care te inspiră să trăiești liber și să guști din bucuria pe care ei o încearcă de fiecare dată când vin în contact cu cele patru elemente care le definesc modul de viață: apa, aerul, pământul şi focul.

          Purtând denumirea acestui brand, şi inspirate din cele patru elemente principale, au fost create următoarele vinuri: Patima Serii (Patima serii se naște din focul de seară, la care se încălzesc și cântă țiganii. Aprinde în suflet dragostea de viață. Din punct de vedere simbolistic, Focul este în strânsă legătură cu pasiunea.), Picătura Vieții (Se naște din limpezimea apelor lângă care țiganii se opresc, care îi satură de sete, care îi răcorește când plouă.), Puterea Voinței ( Își are baza în pământul spre care țiganii pășesc toată viața, pe care dansează, pe care dorm, pe care călătoresc.), Adierea Vântului ( Mângâie chipurile țiganilor mereu cu fruntea sus, vântul fiind aerul curat pe care îl respira, e mirosul libertății.)

          Minima Moralia este numele unui set de valori pe care s-a construit umanitatea: ONOARE, RESPECT, DĂRUIRE, SPERANȚĂ, RECUNOȘTINȚĂ, SINCERITATE – este numele cupajelor speciale, baricate și mature.

          Principesa Margareta este o colecție specială de vinuri care celebrează noblețea și umanitatea. Acest vin a fost inspirat de caracterul nobil al Principesei Margareta care își dedică viața susținerii tinerelor talente din Romania, dar și bătrânilor. O personalitate remarcabilă ce a inspirat crearea unui vin cu trăsături nobile și un spirit profund.

           Blue Train, denumirea aceastei game a fost inspirată din Blue Train (Trenul Albastru) ce avea drept scop servirea aristocrației europene, încă din secolul al XX-lea, în Romania fiind construit pentru Carol I, dar folosit și de aristocrații români ai vremii.

          Vinurile albe, roșii și roze din această gamă sunt: Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Roze, Pinot Noir, Merlot şi Cabernet Sauvignon.

          Segarcea se adresează segmentului economic de piață, cu caracteristici asemănătoare gamei Elite, fiind un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir, ambalat în bag-in-box, cu motive tradiționale românești pe cutie. Vine în variante de 3 și 5 litri, fiind potrivită evenimentelor în familie sau întâlnirilor cu prietenii.

          Spiritul tradiției s-a transmis și este păstrat încă în vinoteca de la Segarcea care găzduiește un adevărat tezaur enologic. Printre vinurile de colecție ce se păstrează acolo, se află vinuri de la 1917, până în anii 1974, sticlele din perioada regalității purtând coroana regală a suveranului în perioada căruia au fost elaborate.


Postare mai veche Postare mai nouă