DOMENIUL DRĂGAŞI

 

                                             DOMENIUL  DRĂGAŞI 

 

          Spre deosebire de celelalte crame, am fost plăcut suprins când am vazut ca site-ul propriu al domeniului este conceput și creat ca o poveste, prin care ești plimbat ca un vizitator, dar și ca parte din aceasta.

          Domeniul Drăgași e situat pe 7 hectare de vie cu 4 soiuri deosebite și e compus dintr-o cramă umbroasă, camere generoase pentru cazare și un restaurant plin cu preparate speciale. La orizont, se afișează Oltul într-un peisaj mirific ce îți acaparează privirea, nemaiputându-ţi muta atenția minute în șir.

          Domeniul a fost consolidat inițial de Sorin Petrescu, însă din martie 2013 acesta este deținut de Magdalena Enescu și verișoara sa, Alina Podiuc (s-a alăturat în anul 2015).

          Magdalena Enescu, avocat de succes, provine dintr-o familie care deținea sute de hectare în Dealul Mare, deci ereditatea și-a spus cuvântul. Consideră că aici a găsit locul perfect, devenită și vinificator între timp, având un consultant de încredere, pe enologul Fiorenzo Rista, dar vinificarea e în sarcina ei.

          În 2014 a făcut prima vinificație. Procesul de vinificație se face în baricuri de lemn și cazane de metal, cu o atentă supraveghere.

          Soiurile nobile cultivate în vie, de care au grijă gazdele de la Drăgași, sunt: Cabernet Franc, Merlot, Pinot Gris și Sauvignon Blanc.

          Potențialul de învechire al vinurilor de la Crama Drăgași este între 3 și 14 ani și oferă o gamă diversă de vinuri, după cum urmează să le prezint succint.

          Pinot gris 2016 cu un parfum amplu, mineral și fructat are o persistență a soiului, cu gust delicat și textura catifelată.

          Sauvignon blanc 2016 are un miros fin, cu persistență bună și gust armonios și delicat.

          Petit Fumé 2016, creat 100% din soiul Sauvignon Blanc, este un vin fermecător alb-sec, cu parfum de fructe exotice și soc, iar gustul se prezintă delicat, complex și cu aciditate ridicată, însă bine integrată.

          Cuvée Blanc 2017, un vin alb-sec, cu potențial de învechire de 4-5 ani, are miros cu nuanțe de floare de soc (cu note de piersică și caisă) și gust delicat cu aciditate pregnantă, bine integrată.

          Rosé 2016 are un buchet de arome intens de fructe coapte roșii și zdrobite, cu accent final de trandafiri și un gust corpolent și viguros.

          Petit Rosé 2017 prezintă un buchet compus din fructe roșii proaspete cu accente de ierburi aromate și gust delicat, uniform.

          Ramato 2016 este creat din soiul Pinot Gris, de o culoare arămie strălucitoare, cu gust echilibrat și aciditate plăcută și miros intens cu arome minerale, dar și fructe proaspete.

          Cabernet Franc 2015, un vin roșu-sec, cu potențial de învechire de 12-14 ani, începe cu parfum discret de trufe și continuă cu arome de fructe negre coapte și prezintă un gust catifelat, condimentat, cu final lung de ciocolată amară.

          Merlot 2015, potențial de învechire 7-8 ani, are un buchet intens format din vișine, mure, coacăze, iar pe final, de condimente și prezintă un gust corpolent cu tanini ușor aspri.

          Merlot 2016 oferă un gust rotund și corpolent, cu tanini bine integrați și miros intens de vișine coapte, cu final de ciocolată și condimente.

          În ceea ce privește turismul viticol,  peisajele de vis sunt încântătoare, iar conacele sunt excelent restaurate, la condiții de 5 stele. În interior, rafinamentul și bunul-gust se îmbină, putând fi observate în orice detaliu.

          Casa Pelerinului, căci așa se numește construcția relativ nouă, zugrăvește accente tradiționale boierești, ce se încadrează într-un peisaj minunat, numai bun de vizitat.

 


Postare mai veche Postare mai nouă