PIVNIȚELE BÎRĂUAȘ

PIVNIȚELE BÎRĂUAȘ

 

Să pornim la drum către o nouă crama cu vinuri. Vă propun să ne oprim într-o zonă istorică, celebră pentru vinurile produse aici, la capătul unui drum pitoresc ce leagă Timișoara de Lipova –zona Miniș in Județul Arad, Crișana – zona viticola D.O.C. Miniș .Da, chiar la Pivnițele Bîrăuaș. Acestea se află pe suprafața celor mai vechi podgorii românești, a căror atestare istorică datează tocmai de la începutul secolului al XI-lea. În anul 1323 au apărut primele documentații despre Ghioroc, ca și localitate cu tradiție viticolă.

Pivnițele Bîrăuaș impresioneaza prin modul unic de îmbinare a tradiției și istoriei cu tot ce înseamnă tehnologie modernă. Tradiția și moștenirea istorică se păstrează cu sfințenie, fiind un loc cu o puternică încărcătură. Viile Pivnițelor Bîrăuaș se regasesc pe locul unde în vremurile de demult, Domeniile Dohnanyi au creat au vin ce a devenit celebrul „Vin de Stâncă”, cunoscut în Franța și în Imperiul Austro-Ungar încă din 1890. De aici și modul în care echipa își descrie activitatea ca fiind „expresia finală a pasiunii pentru vin și a pământului românesc, cultivat cu dragoste secole la rând.”

Un alt element extrem de frumos în acest loc este valorificarea tuturor elementelor naturii. De cum se ajunge aici, este impresionantă îmbinarea ambianței rustice cu eleganța și atenția la detalii, specific bănățeană. Pentru mine, curtea largă pare un imens teren de golf în interiorul unui muzeu al satului, datorită unei peluze vii,îngrijită cu atenție, ce seamănă cu un covor verde,și a clădirilor în stil tradițional, reconstruite cu materialele originale.Via plantata la o altitudine de 131 m peste nivelul marii este ordonată cu mult drag și relativ recent replantată. Acum se regăsește doar soiul Cabernet,Burgund Mare si Pinot Noir-ul fiind cumpărat de la vecini, numai în momentul în care strugurii răspund standardelor ridicate impuse.

Două locuri extrem de importante sunt crama și pivnițele. Crama creează iluzia unui șopron, fiind căptușită la exterior cu lemn. Înăuntru se pot regăsi absolut toate elementele necesare vinificării, instalații moderne și performante: desciorchinător, presă pneumatică, tancuri de fermentare, instalație de îmbuteliere si etichetare, inclusiv un alambic gradat de producție germană, pentru țuica de tescovină. Aici se aflăși o cameră destinată degustării, de unde vă garantez că nu vă veți mai îndura să plecați. Pivinița ce adăpostește cu răspundere butoaiele, se aflăîn cladirea învecinată, unde, sub niște mici bolți stau în așteptare 16 baricuri, cu Cabernet si Pinot Noir.

Se poate observa că, de-a lungul timpului, s-a preluat tradiția celor cinci generații a viticultorilor – strămoșii familiei Bîrăuaș din Podgorie.

Un mic secret pe care vreau să vi-l împărtășesc este faptul că, în prezent, tradiția românească se îmbină cu pasiunea tipic italieneascăși cu rigurozitatea germanică, în prezent Pivinițele Bîrăuaș avand un nou proprietar, o echipă cu studii din Austria și practicăîn domeniul viticol în Italia. Acesta a decis să păstreze numele cramei și să gestioneze cu mare răspundere o comoară oenologică, dacă vorbim despre vinurile din deceniul trecut, pe care le-a preluat o dată cu crama, dar săși vinifice în stil propriu noile licori.

Închei prin a vă sfătui să vizitați Pivnițele Bîrăuaș pentru o degustare și să vă bucurați de tot ceea ce oferă această cramă boutique, deoarece aici sunt produse vinuri selecte, în cantități reduse, dar la standarde ridicate de calitate, condimentate cu note personale.

Ju


Postare mai veche Postare mai nouă