PIVNIȚELE THEODOROS

PIVNIȚELE THEODOROS

Motto:  „o atitudine firească a omului este ca după îndestularea sa cu produse de consum, să se preocupe în măsură tot mai mare de calitatea acestora”

 

Mai întâi de toate, doresc să precizez etimologia numeleui: cuvântul „theodoros” provine din limba greacă și înseamnă „dar de la Dumnezeu”. În concordanță cu această idee, vinul însuși este un astfel de dar dacă înțelegem să respectăm legile care ne guvernează existența.

Este o cramă boutique, înființată în anul 2014 de Doru Mitrache şi Adi Mitrache, ai cărei proprietari și vinificatori sunt. Suprafața acesteia este relativ mică, în comparație cu celelalte din zonă, un hectar, însă dorința acestora de a crea vinuri naturale fără sulfiți, este semnificativă.

Este situată într-o zonă cu potențial viticol, Muntenia. Poziționată în sudul tarii, regiunea beneficiază de resurse heliotermice mai ridicate. Se află pe celebra paralelea 45 (la fel ca Bordeaux și Toscana), asfel că verile sunt fierbinți iar toamnele blânde, asta explicând vinul roșu corpolent ce e obținut în această zonă. De aceste aspecte au fost atrași mulți investitori din zonă, ce produc vinuri roșii, în special din soiurile Fetească Neagră (acesta fiind și soiul cu cel mai mare potențial calitativ din România, cultivat de sute de ani pe suprafața țării noastre, astăzi și international).

Dorința și ideea acestora au venit pentru că și-au propus să creeze vin natural, fără sulfiți, via beneficiind de sol curat (nu a fost chimizat sub nicio formă), bogat în prundiș.

Soiurile românești de excepție, cultivate sunt: Fetească Neagră, Novac, Negru de Drăgășani, acestea fiind și singurele soiuri cultivate aici. Acestea necesită îngroparea viței de toamna până primăvara, fertilizarea solului făcându-se cu compost vegetal din frunze de stejar și viţă tocată; tratamentele fitosanitare se fac cu emulsii din plante, iar îngrijirea se face manual, de la săpatul viei până la îndepărtarea buruienilor.

Procesul de fermentație și maturare se face în baricuri de stejar romănesc. Vinul nu necesită sulf și rămâne un organism viu până în momentul consumului deoarece intervenția în etapa vinificației constă doar în controlul organoleptic și al temperaturii fară să se folosească enzime sau drojdii.

Bineînțeles că varietatea de vinuri este restrânsă, deținând o suprafață mică de podgorie. Așadar, menționez cunoscutul vin al Cramei Theodoros: Vin roșu sec (vin nobil de calitate, obținut din struguri nobili și sănătoși prin fermentație spontană în baricuri de stejar) din soiurile Fetească Neagră, Negru de Drăgășani și Novac; prezintă arome de vișine, mure coacăze, iar pe final condimente.

Cred că e foarte important să existe pe piață și vin natural, fără adjuvanți, deși necesită o muncă mai grea, calitatea vinului primează și merită aprecierea noastră.

 

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă