Pivnita Savu

 

                                            Pivnita Savu

 

          Incantati de ideea unei afaceri de familie, urmatoarea noastra oprire a fost in localitatea Ciumbrud, in judetul Alba, la Pivnita Savu. Vinificatorii principali sunt Nicolae, Gabriel si Sergiu Savu.

          Proprietarii, veseli si caldurosi, ne intampina cu o sticla de vin dulce. Sticlele elegante ne fac deja cu ochiul si noi suntem bucurosi cand suntem invitati sa degustam cateva feluri de vin si sa ascultam povestea din spatele etichetei.

          Pivnita Savu a fost a fost înființată în anul 2008 si este conceputa ca o afacere de familie. Pornind de jos, familia Savu si-a dezvoltat afacerea, suprafata podgoriei si, prin urmare, productia de sticle de vin. Astazi, vinul lor elegant surprinde papilele gustative ale multor persoane si este votat la numeroase concursuri. Printre ultimelele medalii obtinute se afla cele de la Gala Judeteana, unde au obtinut medalia de aur pentru vinul Sauvignon Blanc, Merlot, dar si Feteasca Regala si Riesling Italian. Desigur, ei participa la multe alte gale si concursuri.

          In timp ce ne plimbam prin vie, membrii familiei Savu ne povestesc cum, inca de la inceput, intentia lor a fost de a oferi si altora produsul lor minunat. Apoi, prin tururile si degustarile organizate pentru iubitorii de vin, ei doresc sa redea o experienta grozava prin care ceilalti sa inteleaga intreg procesul fabricarii vinului, tot drumul strugurilor, de la mici boabe pana la paharul de vin pe care il savuram in familie.

          Ceea ce ii deosebeste pe membrii familiei Savu de ceilalti mici producatori de vinuri este grija si dedicarea cu care se ocupa de fiecare proces de vinicatie. De exemplu, la ei, pana si procesul de transportare al strugurilor este unul care necesita foarte multa atentie, pentru ca este una dintre cele mai delicate operatiuni dintre toate. Procesul este unul contra cronometru: toata echipa se asigura ca din momentul culegerii strugurii din vita-de-vie si pana la receptia lor la crama nu trec mai mult de 90 de minute. Astfel, materia prima – strugurii – ajung intr-o stare perfecta, nefiind supusi riscului deteriorarii prin strivire sau chiar oxidare.

     Pentru aceasta familie, cuvantul ,,Savu” scris pe eticheta este mai mult decat o denumire. Onoarea familiei lor este pusa in joc. Vinurile pe care le produc spun multe despre ei, identitatea si viziunea lor.

     Povestea familiei Savu ne poarta departe, pe vremurile cavalerilor, unde onoarea si respectul erau punctele cheie in societate. Se pare ca familia Savu pune accent pe aceste valori si acest lucru ii face demni de incredere.

     Savurand un pahar din celebrul sortiment Sauvignon Blanc, premiat la multiple concursuri, nu pot sa nu simt motivatia si dedicarea acestor producatori. Vinul lor chiar spune o poveste, povestea lor. Si aceasta poveste este una minunata si are un strop de motivatie pentru fiecare dintre cei care il savureaza.


Postare mai veche