VINARTE

 

                                            VINARTE

 

          Domeniu Vinarte a luat naștere în anul 1998, iar astăzi patronează două crame: Crama  Stârmina (Mehedinți, având190 de hectare) și Crama Bolovanu (Sâmburești, cu 60 de hectare). Compania  a luat naștere în anul precizat din entuziasmul și pasiunea unui grup de investitori francezi și italieni, pasionați de vin și viticultură, încrezători în potențialul terroir-ului românesc. Regiunea viticolă unde se află podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi şi mai frumoase din România, iar descoperirile arheologice recente ne determină să credem că istoria ei se intinde pe cel puțin 2000 de ani. Compoziţia minerală este tipică pentru soluri aluviale, oferind vinurilor un caracter deosebit. 

          Pe domeniul Vinarte, podgoriile sunt cultivate cu următoarele soiuri de struguri, îmbinând soiuri tradiționale, cu cele internaționale ce s-au adaptat la condițiile climatice ale zonei: Fetească Neagră, Negru de Drăgășani, Novac, Tămâioasă Românească, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Riesling Italian.

          Din vie, cu măiestria, priceperea și experiența vinificatorilor Attilio Pagli și Iustin Urucu, strugurii ajung să fie vinificați. Mai departe, ţinându-se cont de faptul că fiecare are gusturi diferite, se creează diverse branduri, cu mai multe tipuri de vinuri.

          Din podgoriile de la Sâmbureşti iau naştere două game de vin:

          Castel Bolovanu (din Cabernet Sauvignon, un vin roșu rubiniu intens, cu arome de fructe de pădure, coacăze, afine și nuanțe de piper negru) şi Soare (din Cabernet Sauvignon, un vin roșu rubiniu intens cu un buchet elegant ce cuprinde arome de fructe de pădure, vanilie, caramel, ciocolată și condimente fine).

          Din soiurile de pe podgoriile de la Stârmina, sunt create următoarele game de vinuri:

          Prince Mircea – un vin Merlot cu  gust sec, textură densă, puternică,  intens şi elegant cu arome de prune coapte și fructe de pădure, vanilie, caramel, condimente dulci.

          Nedeea - din Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac; vinificarea se face separat pentru fiecare soi, apoi se asamblează într-un cupaj unic. Vizual este limpede, roșu - rubiniu intens, cu arome de cireșe negre, prune uscate, cuișoare și fructe de pădure, având gustul puternic, dar echilibrat.

          Cuvée D’Excellence – din Riesling Italian și Sauvignon Blanc este creat un vin sec, puternic la început, cu arome generoase de citrice, în special grapefruit, completate cu arome de flori de lămâiță.

          Sirena Dunării – din Riesling, vin dulce, cu un buchet floral intens, împletit cu arome de fructe uscate și note de caramel, miere de albine și flori de tei.

          Gama VINARTE este compusa din trei tipuri de vin: Fetească Neagră și Merlot (este realizat un vin sec cu arome intense de prune uscate, caramel, note de condimente fine), Rose (de o culoare roz coral, cu aromă de fructe mici de pădure, dar și cu note subtile de fructe uscate, având un gust elegant și prietenos), Sauvignon Blanc și FeteascăAlbă (arome florale complexe cu note de miere, flori albe de primăvară și gust de fructe albe bine coapte).

          GAMA Castel Stârmina propune următoarea diversitate de vinuri: Rose (vin sec, roz intens cuaromă profundă de fructe de pădure, căpșuni şi  cireșe), Merlot (vin sec, arome intense de fructe de pădure bine coapte, fructe uscate şi caramel), Sauvignon Blanc (vin sec, intens, cu note de iasomie și soc și arome de măr verde), Riesling (gust demisec intens și persistent cu arome de fructe exotice și nuanțe de flori de citrice), Tămâioasă Românească (vin demi-sec, cu buchet bogat format din arome de flori de soc și tei, miere de albine, note de caramel și nucșoara).

          Această diversitate de vinuri, plus numeroasele premii și distincții naționale și internaționale la concursuri de profil, stau mărturie că pasiunea și perseverența cu care s-a lucrat de la început au fost răsplătite. Printre primele vinuri care au creat impresi iapreciative pe piața românească și străină prin numeroase medalii și distincții, enumăr: Prince Matei, Prince Mircea şi Soare.

 

 


Postare mai veche Postare mai nouă